Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Κινητοποιήσεις αγροτών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΗΣ ΜΑΡΤΑΚΟΣ
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ● ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

Οι αγρότες δεν τρώνε... σανό

Εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, δίνοντας την καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση που έκανε λόγο για μειοψηφίες ή υποκινούμενες κομματικά κινητοποιήσεις ● Αναγκάστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να παραδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα.

Ενισχύονται τα αγροτικά μπλόκα στη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα, με τους αγροτοσυνδικαλιστές να θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο δίνουν την καλύτερη απάντηση στο κυβερνητικό αφήγημα που, όπως με τους φοιτητές, μιλά για μειοψηφίες ή υποκινούμενες κομματικά κινητοποιήσεις.

Εδώ και καιρό αγροτοσυνδικαλιστές έχουν περιγράψει στην «Εφ.Συν.» ακόμα και προσπάθεια μέσω ημιεπίσημων διαύλων του κυβερνώντος κόμματος να αποτραπεί η συμμετοχή αγροτών στις κινητοποιήσεις, την ώρα που ο Λευτέρης Αυγενάκης προσπαθεί να μαζέψει το αρχικό «αυτογκόλ» του περί υποκινούμενων, μιλώντας όπου σταθεί κι όπου βρεθεί για ανοιχτή πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την ανάγκη για διάλογο με όλους και για όλα.

«Μας συκοφάντησαν, μας λοιδόρησαν, μας πολέμησαν με 1.000 τρόπους, αλλά στο τέλος με τη μαζική συμμετοχή που είχαμε στις κινητοποιήσεις ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στους αγρότες. Είναι μια πρώτη νίκη. Υπάρχει πρόβλημα με το κόστος παραγωγής, το αγροτικό πετρέλαιο και τη νέα ΚΑΠ. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να τα ρίχνει στον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τον πρώην υπουργό για τη διαπραγμάτευση της ΚΑΠ. Θα προχωρήσουμε τις επόμενες μέρες σε πανθεσσαλικό συντονιστικό και θα ζητήσουμε συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργείων ή και τον πρωθυπουργό» σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Οι κινητοποιήσεις στην Καρδίτσα συνεχίστηκαν χθες στον αυτοκινητόδρομο Ε-65 και προγραμματίζονται νέες για το μεσημέρι της Κυριακής, με τα τρακτέρ να αυξάνονται και ορισμένους να μιλούν ίσως για τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από το 2000 και μετά.

Αγροτικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης χθες στην Αρτα, τα Γιάννενα, την Πρέβεζα και έξω από τη Λαμία. Παράλληλα συνεχίζονται δυναμικά στην Πελοπόννησο, σε περιοχές όπως η Σπάρτη και η Μεσσήνη, ενώ παρατηρείται κινητικότητα στην Ηλεία, την Αχαΐα και άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

EUROKINISSI

Σε αναβρασμό και στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη τα ΜΑΤ κλείνουν τον δρόμο, όχι οι αγρότες! Ετσι, υπό τον φόβο αιφνιδιαστικού μπλόκου των αγροτών στον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία», οι σχεδιαστές των μέτρων τάξης της ΕΛ.ΑΣ. ξεπέρασαν τον εαυτό τους.

Κλούβες των ΜΑΤ σχημάτισαν φραγμό χθες το μεσημέρι, αποκλείοντας την έξοδο του Πλαγιαρίου προς τον κεντρικό δρόμο Θεσσαλονίκης - Περαίας που οδηγεί και προς το αεροδρόμιο.

Η αστυνομική... παρέμβαση προκάλεσε εντάσεις και διαμαρτυρίες τόσο των αγροτών όσο όμως και του δημάρχου Θερμαϊκού, Θεόδωρου Τζέκου, που έσπευσε επιτόπου, καθώς οι κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. παρεμπόδιζαν τη διέλευση και άλλων οχημάτων, όπως τουριστικών λεωφορείων και δεκάδων πολιτών που πηγαινοέρχονται στις δουλειές τους.

Περίπου 40 γεωργικά μηχανήματα είχαν ξεκινήσει νωρίτερα από την Επανομή με κατεύθυνση τον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία», χωρίς ωστόσο να έχει εκδηλωθεί κάποια πρόθεση μπλόκου. «Εμείς ποτέ δεν κλείσαμε τον δρόμο, τον δρόμο τον έκλεισε η αστυνομία, μη χειρότερα... Εκτός αν ήρθαν να μας κάνουν συμπαράσταση στα προβλήματα που έχουμε» σχολίαζαν με πικρό χιούμορ διαμαρτυρόμενοι αγρότες.

Παρά το μπλόκο της αστυνομίας, ένας από αυτούς κατόρθωσε να αποφύγει τον αστυνομικό φραγμό, κόβοντας δρόμο με το τρακτέρ μέσα από τα χωράφια, και κατάφερε να φτάσει στην κεντρική οδό προς το αεροδρόμιο, ωστόσο οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν πιο κάτω και τον έπεισαν να επιστρέψει στο σημείο όπου είχαν ακινητοποιηθεί και οι υπόλοιποι. Το... κωμικοτραγικό σκηνικό έληξε περίπου στις 3.30 το απόγευμα, οπότε η αστυνομία αποσύρθηκε από το μπλόκο της! Στο μεταξύ αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως Λαγκαδά, Θέρμη και Χαλκηδόνα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι αγρότες δεν τρώνε... σανό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας