Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Αλ. Χαρίτσης | Εφη Αχτσιόγλου | Ν. Ηλιόπουλος | Δημ. Τζανακόπουλος | Σία Αναγνωστοπούλου | Ζεϊμπέκ Χουσείν | Θεανώ Φωτίου | Φερχάτ Οζκιούρ | Μερόπω Τζούφη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Αλ. Χαρίτσης | Εφη Αχτσιόγλου | Ν. Ηλιόπουλος | Δημ. Τζανακόπουλος | Σία Αναγνωστοπούλου | Ζεϊμπέκ Χουσείν | Θεανώ Φωτίου | Φερχάτ Οζκιούρ | Μερόπω Τζούφη | EUROKINISSI

Οριστικό αντίο και από τους «6+6» στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Χθες ο Αλ. Χαρίτσης και ο Ν. Ηλιόπουλος παρέδωσαν στο προεδρείο της Βουλής τις δηλώσεις ανεξαρτητοποίησης 9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνοντας την τελευταία πράξη της αναμενόμενης διάσπασης ● Με 36 βουλευτές μένει πλέον η Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης ● Διάσπαση «χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία» είδαν στην Κουμουνδούρου ● Τι αναφέρουν στο κείμενό τους τα 57 μέλη της Κ.Ε., μεταξύ των οποίων και οι 9 βουλευτές που αποχώρησαν

Ο κύβος ερρίφθη και το πολυαναμενόμενο διαζύγιο είναι πλέον γεγονός. Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συνεχίστηκε χθες με την αποχώρηση της ομάδας των «6 συν 6», μια κίνηση που αναμενόταν να συμβεί εδώ και μέρες και όλοι περίμεναν απλώς την ώρα και τη μέρα. Χθες το πρωί, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος βρέθηκαν στη Βουλή και παρέδωσαν στο προεδρείο τις δηλώσεις ανεξαρτητοποίησης 9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που έρχονται να προστεθούν στους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, οι οποίοι είχαν αποχωρήσει κάποιες μέρες πριν. Πρόκειται για τους Αναγνωστοπούλου Σία, Αχτσιόγλου Εφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλο Νάσο, Τζανακόπουλο Δημήτρη, Τζούφη Μερόπη, Φερχάτ Οζγκιούρ, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτση Αλέξη. Αυτό σημαίνει ότι οι αποχωρήσαντες βουλευτές είναι 11 και ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετράει πλέον 36 άτομα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Εν τω μεταξύ οι 11 έχουν τη δυνατότητα να συγκροτήσουν δική τους ομάδα στο Κοινοβούλιο καθώς συγκεντρώνουν και ξεπερνούν εν προκειμένω τον απαιτούμενο αριθμό των 10.

Ο χρόνος της διάσπασης είχε αρχίσει να μετρά αντίστροφα από το Σαββατοκύριακο της Κεντρικής Επιτροπής, όταν και η ομάδα αποχώρησε από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας το προεδρείο. Το βράδυ της Κυριακής είχε κυκλοφορήσει κι ένα σκληρό πολιτικό κείμενο, επικριτικό ως προς τον κ. Κασσελάκη και τους χειρισμούς του. Μία εβδομάδα αργότερα η ομάδα πραγματοποίησε διαδικτυακή πανελλαδική συνδιάσκεψη και υπήρχε έντονη φημολογία ότι θα αποχωρούσαν με το πέρας αυτής. Τελικά η αποχώρηση έγινε χθες κι ενώ από το κόμμα είχε ανακοινωθεί η σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας για νωρίς το απόγευμα.

Ουδείς μπορεί να πει ότι αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις. Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης ουσιαστικά τους είχε προκαλέσει δύο φορές κάνοντας λόγο για την «υπομονή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ που εξαντλείται». Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εδώ και καιρό επικρατούν νέα ήθη και συμπεριφορές σε μερίδα κόσμου που υποστηρίζει τη νέα ηγεσία, τα αναθέματα και οι βαριές εκφράσεις έδιναν κι έπαιρναν. Το αφήγημα ήταν επίσης έτοιμο, το είχε πει εξάλλου ο κ. Κασσελάκης στον Νίκο Χατζηνικολάου πριν από λίγες μέρες: οι «αποστάτες».

Δεδομένων των συνθηκών, η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη φυγή των 9 ήταν κατά κάποιο τρόπο αμήχανη. «Είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία». Και η ίδια συνέχιζε ως εξής: «Καθώς φαίνεται, η μόνη “διαφωνία” όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής. Η Ιστορία θα κρίνει».

Διαβάζοντας κανείς το κείμενο αποχώρησης των 9 θα έβλεπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βιώνει μια διαλυτική κρίση. Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος. Αντί αυτού, επιλέγουν το ερμηνευτικό σχήμα του “εσωτερικού εχθρού” και της “Πέμπτης Φάλαγγας”. Οταν δεν επιλέγουν τις επιθέσεις και τις προσβολές, καταφεύγουν σε έναν απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση. Είναι μια επώδυνη και διαλυτική διαδικασία που πλήττει όχι μόνο το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς, αλλά συνολικά τις προοδευτικές δυνάμεις και τη Δημοκρατία της χώρας». Επιπλέον το κείμενο στρέφεται κατά του κ. Κασσελάκη λέγοντας ότι «αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος».

Στο κείμενο εκφράζουν επίσης τη φιλοδοξία τους «να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών».

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι το κείμενο συνοδευόταν από 57 υπογραφές που αντιστοιχούσαν σε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Αν σε αυτές προστεθούν και όσοι αποχώρησαν με την «Ομπρέλα», το αποτέλεσμα υπολογίζεται στο 1/3 του οργάνου.

Συνέντευξη Χαρίτση

Οπως όλα δείχνουν πρόεδρος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα αναλάβει ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος χθες βράδυ ήταν φιλοξενούμενος στο δελτίο ειδήσεων του AΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «εμείς αποχωρήσαμε από ένα κόμμα που δεν είμαστε περαστικοί, ούτε χθεσινοί. Το χτίσαμε μετά από πολλά χρόνια», προσθέτοντας πως αυτό «είναι μια πράξη ευθύνης» αφού σήμερα «έχουμε μια κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη που είναι παντοδύναμη και μια αξιωματική αντιπολίτευση που διολισθαίνει στην απαξίωση».

Κασσελάκης: Προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη μέρα. Τώρα θα επικεντρωθούμε στο πολιτικό έργο

«Εχουν περάσει δύο μήνες, σύντροφε πρόεδρε, αλλά το κόμμα δεν έχει παρουσιάσει ούτε μία πρόταση νόμου... Δεν είμαστε με όλους, δεν είμαστε με τους πολλούς, δεν είμαστε με το κεφάλαιο, δεν είμαστε με τους “νοικοκυραίους”», τόνισε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Δ. Τεμπονέρας

«Προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα. Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας. Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής της βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.». Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο Στέφανος Κασσελάκης τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Από τα συνολικά 42 μέλη ήταν τελικά παρόντα τα 24, με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσθέτει ότι «από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στη δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για την απαξίωση του κράτους δικαίου». Εν συνεχεία προχώρησε σε ανακοινώσεις λειτουργικού χαρακτήρα αναφέροντας ότι:

«Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε δύο εβδομάδες. Η Π.Γ. θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία Πολιτικού Κέντρου. Εσείς είστε το Πολιτικό Κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράγουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχτεί το “εγώ” στο “εμείς”».

Η μετατροπή της Πολιτικής Γραμματείας σε Πολιτικό Κέντρο προκάλεσε μια πρώτη αντίδραση από στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα μείνει στο κόμμα για να δώσει τη μάχη του συνεδρίου. «Οταν λέμε σεβασμός στο καταστατικό, πρέπει να το εννοούμε. Οταν λέμε σεβασμός στα όργανα, πρέπει να το εννοούμε. Από θέση αρχής συνεπώς δεν προτίθεμαι να συμμετέχω σε μη θεσμοθετημένα καταστατικά όργανα, σεβόμενος τη συλλογική απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου μας, που δημοκρατικά ενέκριναν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και μας δεσμεύει ακόμα». Ωστόσο ο κ. Τεμπονέρας πήγε ακόμα πιο πέρα την κριτική συμπληρώνοντας: «Εχουν περάσει δύο μήνες, σύντροφε πρόεδρε, αλλά το κόμμα δεν έχει παρουσιάσει ούτε μία πρόταση νόμου... Δεν είμαστε με όλους, δεν είμαστε με τους πολλούς, δεν είμαστε με το κεφάλαιο, δεν είμαστε με τους “νοικοκυραίους”. Η θέση μας για αφορολόγητο για όλους στα 10.000 ευρώ είναι προβληματική».

Η σιωπή Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε την προηγούμενη εβδομάδα να αποτρέψει αυτό που ερχόταν με σταθερά βήματα. Δεν το κατάφερε. Χθες διάφοροι ιστότοποι ανέβασαν δημοσιεύματα στα οποία έκαναν λόγο για «αποδοκιμασία Τσίπρα» και για «στρατηγικό λάθος» όσων αποχώρησαν. Τα δημοσιεύματα επικαλούνταν κύκλους και συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ο κ. Τσίπρας δεν έκανε καμία διαρροή προκειμένου να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Αντιδράσεις

Στον αντίποδα, συγκεκριμένες ήταν οι αντιδράσεις βουλευτών που παραμένουν στο κόμμα. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για μια «ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη» και ότι «η επιλογή τους να αποχωρήσουν είναι λανθασμένη. Το ίδιο είχα πει και για την αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα. Και επειδή δεν μπήκαν τα πολιτικά ζητήματα στα κομματικά όργανα και στο συνέδριο».

«Η Ιστορία γράφει και κρίνει και βέβαια ο λαός αποφασίζει. Συνεχίζουμε στοχοπροσηλωμένοι στις ανάγκες της κοινωνίας και της πολιτικής μάχης που θα καταλήξει στο γκρέμισμα της αντιλαϊκής κυβέρνησης Μητσοτάκη!» έγραψε στο facebook ο Παύλος Πολάκης. «Θα τα καταφέρουμε. Θα σηκώσουμε τα μανίκια και θα τα καταφέρουμε» ήταν το αντίστοιχο μήνυμα της Ελενας Ακρίτα. Η Ολγα Γεροβασίλη σχολίασε με μία φράση τις εξελίξεις: «Ολα καλά και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει». Τέλος ο Νίκος Παππάς σχολίασε με τρεις λέξεις τις αποχωρήσεις: «Εχασαν... και έφυγαν».

Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις επόμενες μέρες και πόσο φορτισμένο θα είναι το κλίμα, εντός και εκτός Βουλής.

Χθες βράδυ ο ΣΚΑΪ παρουσίασε δημοσκόπηση της Pulse που ήταν η πέμπτη κατά σειρά που φέρνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τρίτη θέση πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 33%, έναντι 13% του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται στη δεύτερη θέση και 12,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ λαμβάνει 9%. Στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες σε ποσοστό που φτάνει το 62% πιστεύουν ότι τα πράγματα για το κόμμα μετά τις αποχωρήσεις στελεχών (χωρίς να υπολογίζονται αυτές που έγιναν χθες) θα πάνε λίγο ή πολύ χειρότερα. Παράλληλα, στο σύνολο των ερωτηθέντων οι 6 στους 10 κρίνουν αρνητικά τις πρόσφατες εσωκομματικές πρωτοβουλίες του Στέφανου Κασσελάκη αλλά σε όσους δηλώνουν πως θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ κρίνονται θετικά κατά 80%.

Αποχώρηση Παπαδημούλη

Την απόφασή του να αποχωρήσει έκανε γνωστή χθες και ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ευρωομάδας του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Μόλις ενημέρωσα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την απόφασή μου να μην είμαι πλέον μέλος του κόμματος. Υπέβαλα επίσης παραίτηση από τη θέση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που κατέχω από τον Ιούλιο του 2014», ανακοίνωσε μέσω σχετικού μηνύματος στο Χ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οριστικό αντίο και από τους «6+6» στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας