Την αναγνώριση του ιστορικού συμβολισμού και της ιστορικής προσφοράς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μέσω της κήρυξης της 17ης Νοέμβρη ως ημέρας επίσημης αργίας του κράτους, ζήτησε η Πλεύση Ελευθερίας. Η πρόεδρος του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε σχετικό κείμενο προτείνοντας να υιοθετηθεί με τη μορφή ψηφίσματος από την ολομέλεια.
Στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας απάντησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Πλακιωτάκης ότι «η Βουλή των Ελλήνων δεν εκδίδει ψηφίσματα». Όπως είπε ο κ. Πλακιωτάκης, η Πλεύση Ελευθερίας έθεσε αυτό το ζήτημα και στη Διάσκεψη των Προέδρων και της απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που απαντά και σήμερα ο ίδιος.
Όλο το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:
«Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 αποτέλεσε κορυφαία πράξη αντίστασης των φοιτητών, των νέων, των εργαζομένων απέναντι στη Χούντα των Συνταγματαρχών.
Οι νέοι, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι όρθωσαν το πνεύμα, το ανάστημα, αλλά και την ύπαρξή τους απέναντι στη Δικτατορία που δεν δίστασε να αιματοκυλήσει τον αγώνα για ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με τανκς που εισέβαλαν στον χώρο του Πολυτεχνείου, σκοτώνοντας, ακρωτηριάζοντας, τραυματίζοντας τους αγωνιζόμενους νέους, χωρίς όμως να καταφέρουν να σκοτώσουν, να ακρωτηριάσουν, να τραυματίσουν το πάθος για Ελευθερία και τον αγώνα για Δημοκρατία.
Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε εμβληματικό ορόσημο του αντιδικτατορικού αγώνα, που μέχρι σήμερα εμπνέει το δημοκρατικό φρόνημα των Ελλήνων και των Ελληνίδων και αποτελεί σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.
Η ηρωική στάση των νέων, φοιτητών, αγωνιστών του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την αρχή του τέλους της επτάχρονης δικτατορίας και ταυτόχρονα αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο των δημοκρατικών αγώνων του ελληνικού λαού.
Ανέδειξε διεθνώς τον λαό και τη νέα γενιά που μάχεται απέναντι στην απολυταρχία υπό συνθήκες άνισες, που δεν συμβιβάζεται, δεν υποκύπτει, δεν εγκαταλείπει, ακόμη και την πιο σκοτεινή ώρα, και με το παράδειγμα της Αντίστασης εμπνέει κι άλλους να αγωνιστούν για τη Δημοκρατία.
Η Βουλή των Ελλήνων τιμώντας τους αγώνες, το παράδειγμα και τη μνήμη εκείνων που πάλεψαν, αντιστάθηκαν, διώχθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη Δημοκρατία, τιμώντας την εξέγερση του Πολυτεχνείου αποφασίζει ότι η 17η Νοέμβρη πρέπει να κηρυχθεί επίσημη αργία του κράτους ως εμβληματικό ορόσημο του αντιδικτατορικού αγώνα και των αγώνων του ελληνικού λαού για Ελευθερία και Δημοκρατία και καλεί την Κυβέρνηση να ενεργήσει για τη θεσμοθέτηση της 17ης Νοεμβρίου ως επίσημης αργίας.
Στην 50ή Επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, εμείς, η Πρόεδρος και οι Βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας καταθέτουμε στη Βουλή των Ελλήνων και των Ελληνίδων το παρόν ψήφισμα και ζητούμε να υιοθετηθεί ομόφωνα ώστε να κηρυχθεί η 17η Νοεμβρίου επίσημη αργία του κράτους.
Είναι μια οφειλόμενη τιμή σε εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους, την ελευθερία τους, έχασαν την υγεία τους για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας