Ωστόσο, πηγές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού επιχειρούσαν να αποσυνδέσουν τη συνάντηση από τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο κόμμα, διαψεύδοντας κάθε πολιτικό περιεχόμενο. «Ο πρώην πρωθυπουργός συναντά κατά καιρούς φίλους και πρώην συνεργάτες. Τι πιο φυσιολογικό. Ας μη τα συνδέουμε όλα με την πολιτική επικαιρότητα», τόνιζαν χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ, με πολιτικά και οργανωτικά θέματα συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο στην Κουμουνδούρου, μια συνεδρίαση από την οποία έλειπε η κ. Αχτσιόγλου. Η βουλευτής επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις που δεν γινόταν να αναβληθούν.
Το... «μαξιλάρι»
Η επίμαχη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για το «μαξιλάρι», η οποία μάλιστα ερχόταν σε αντίφαση με άλλη πρόσφατη δήλωσή του στο συνέδριο του Economist όπου μίλησε θετικά για την απόφαση, προκάλεσε έκρηξη από τους πρωταγωνιστές της τότε εποχής. «Τώρα μαθαίνω ότι η πατριωτική Αριστερά, χωρίς αναλύσεις που μπερδεύουν τον κόσμο, δεν χρειάζεται αναδιανεμητική φορολογία για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Καλά θα πάει το “νέο”. ΥΓ: Ο ανταγωνισμός εικάζω δεν θα έμπαινε στις τοπ 100 προτεραιότητες της Αριστεράς», έγραψε στο facebook ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες και γενικότερα εφόσον θέλεις ν’ αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη Ν.Δ. με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19», σχολίασε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Ο Αλέξης Χαρίτσης από την πλευρά του τόνισε: «Οπως ακριβώς τα λέει ο Γιάννης Δραγασάκης. Περήφανοι μέχρι τέλους για τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής μας για έξοδο από τα Μνημόνια και την ανόρθωση της κοινωνίας μας», ενώ ο Γιώργος Σταθάκης έκανε λόγο για ανοησία. «Οι δηλώσεις του κ. Κασσελάκη επαναφέρουν ένα θέμα το οποίο το φέρνουν κατά καιρούς στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης, ο Παππάς και διάφοροι, θέτοντας ένα θέμα κατά του Τσακαλώτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αυτή τη λύση και απέφυγε το ΔΝΤ». Στον ίδιο χορό των σκληρών επικρίσεων και ο προσφάτως αποχωρήσας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος διάβασε τη δήλωση ως «χτύπημα στην καρδιά του Αλέξη Τσίπρα».
Εκτός από τον «μαξιλαροπόλεμο», στην ίδια συνέντευξη στο Mega ο Στέφανος αναφέρθηκε στον Νίκο Φίλη υποστηρίζοντας ότι του είχε ζητήσει να βγάλει τη λέξη πατριωτική από την Αριστερά, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ότι δεν έχει να αλλάξει τίποτα. Η απάντηση-διάψευση δεν άργησε να έρθει από τον πρώην υπουργό, που μίλησε για «ψέματα» Κασσελάκη και παραμόρφωση της συζήτησης που είχε μαζί του. Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, όσα μετέφερε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «η σύγχρονη Αριστερά έχει πολλά χαρακτηριστικά, είναι δημοκρατική, είναι οικολογική, είναι φεμινιστική, είναι αντικαπιταλιστική, είναι σοσιαλιστική, είναι αντιεθνικιστική, είναι κατά των έμφυλων και άλλων διακρίσεων, και βεβαίως πατριωτική». Και τον κάλεσε να μην επιλέγει μόνο τη λέξη πατριωτική, διότι αυτό «μοιάζει σαν να δίνεις εξετάσεις στη Δεξιά, που αμφισβητεί τον πατριωτισμό της Αριστεράς».
Ακόμη πέντε στελέχη
Σε παράλληλο χρόνο, για λόγους που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία και με σαφή τη διαφωνία τους με τα πρώτα δείγματα της πολιτικής του, τις αποχωρήσεις τους από τον ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησαν χθες τουλάχιστον πέντε στελέχη. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Αριστείδη Μπαλτά και Νίκο Τόσκα, τους πρώην βουλευτές Ανδρέα Ριζούλη και Κώστα Σπαρτινό και τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, Μιχάλη Μπαρτσίδη. Νωρίτερα, τις παραιτήσεις τους από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος είχαν υποβάλει οι Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Γιώργος Κυρίτσης. Κύμα 52 παραιτήσεων και ταυτόχρονων αποχωρήσεων από το κόμμα καταγράφηκε εξάλλου χθες στη Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας.
Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου -σύμφωνα με κομματικές πηγές- ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε στην ανάγκη για ενότητα και συσπείρωση, σε αυτή τη δύσκολη για το κόμμα συγκυρία, επαναλαμβάνοντας ότι «σταθερά τείνει χείρα φιλίας». Τόνισε δε την ανάγκη ενός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, που θα συνεχίσει να εκφράζει τη λαϊκή βούληση και εντολή. Επίσης, έγινε εκτενής συζήτηση για τον σχεδιασμό του κόμματος για τα αναπτυξιακά-θεματικά συνέδρια, στο πλαίσιο της απόφασης της Κ.Ε.
Τέλος, στη δημοσιότητα δόθηκε και η απόφαση της ταραχώδους Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στρέφει το βλέμμα στο επικείμενο συνέδριο του Φεβρουαρίου, περιγράφοντας τον οδικό χάρτη, σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι έτοιμος για τις ευρωεκλογές, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές για όσους αποχώρησαν από το κόμμα. Το χρονοδιάγραμμα για τις κεντρικές κομματικές διεργασίες των επόμενων μηνών έχει ως εξής: εκκίνηση των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων καθώς και των θεματικών προσυνεδρίων στις 18 Νοεμβρίου, νέα σύγκληση της Κ.Ε. στις 9 και 10 Δεκεμβρίου για τον ορισμό της επιτροπής θέσεων του Συνεδρίου και ορισμού ΚΟΕΣ, ολοκλήρωση περιφερειακών και θεματικών συνεδρίων μέχρι 12 Ιανουαρίου 2024, τελική σύγκληση της Κ.Ε. στις 13 και 14 Ιανουαρίου για την έγκριση των κειμένων και έναρξη προσυνεδριακού διαλόγου, διεξαγωγή Συνεδρίου την 23η, 24η και 25η Φεβρουαρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας