Ραγδαίες οι εξελίξεις στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το ρήγμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βαθαίνει και λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις πέρα από την αντιπαράθεση της «Ομπρέλας» με την ηγετική ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη. Για κεντρικά στελέχη του κόμματος που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, ευθύνονται οι ενέργειες και οι χειρισμοί του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με πιο χαρακτηριστική την πρόταση για δημοψήφισμα.
Πρόταση μομφής κατατέθηκε από τον Νάσο Ηλιόπουλο κατά του προεδρείου λόγω της επίμονης άρνησής του να γίνει ψηφοφορία για τη διεξαγωγή ή μη δημοψηφίσματος για τη διαγραφή των τεσσάρων στελεχών. Το προεδρείο αντέτεινε ότι η όποια ψηφοφορία θα γίνει στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης της ΚΕ, δηλαδή αύριο.
Ως εκ τούτου, στη συνέχεια αποχώρησαν συντεταγμένα από τη διαδικασία οι «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, η «Ομπρέλα» και η κίνηση Τεμπονέρα.
Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησαν να καταψηφιστεί τώρα η πρόταση για το δημοψήφισμα. Μάλιστα ο κ. Τεμπονέρας σε έντονο ύφος έθεσε «θέμα διαδικασίας και μίλησε για παράκαμψη της επιτροπής δεοντολογίας και της κεντρικής επιτροπής».
Εν συνεχεία φαίνεται να αποχώρησε σημαντικό τμήμα των παρευρισκόμενων, με τις πληροφορίες να θέλουν να έχουν μείνει οι μισοί στην αίθουσα, σε σχέση με την έναρξη της διαδικασίας
Αχτσιόγλου: Άνευ λόγου, αντιδημοκρατική η διαδικασία
Η κα Αχτσιόγλου άφησε αιχμές αποχωρώντας από τη διαδικασία, κάνοντας λόγο για μια διαδικασία «μη δημοκρατική» και «άνευ αντικειμένου».
«Σήμερα έθεσα ένα ζήτημα υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Αφορά το διάγγελμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του κόμματος ότι θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος. Πρόκειται για μία πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση, προσβλητική για τη λειτουργία του κόμματος και άκρως διχαστική. Έθεσα στο σώμα την ανάγκη να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα άμεσα. Η συνεδρίαση της ΚΕ είναι άνευ αντικειμένου. Είναι υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία. Το προεδρείο αρνήθηκε να γίνει το ξεκαθάρισμα του ζητήματος. Σήμερα, η δημοκρατική λειτουργία του οργάνου καταπατήθηκε βάναυσα. Δεν είχε νόημα η παραμονή μας στην συνεδρίαση. Δεν πρόκειται για ζήτημα διαδικαστικό, αλλά υπαρξιακό. Σήμερα, αποχωρούμε από αυτή τη διαδικασία που είναι άνευ αντικειμένου, τίποτα παραπάνω», ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου.
Τσακαλώτος: «Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση έτσι»
Το σκεπτικό της απόφασης της «Ομπρέλας» να αποχωρήσει από τη σημερινή διαδικασία εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βγαίνοντας έξω, αφού νωρίτερα είχε ανέβει στο βήμα του ομιλητή και μεταξύ άλλων είπε ότι το δημοψήφισμα αποτελεί «λιντσάρισμα» των διαφωνούντων.
«Η Έ. Αχτσίογλου , ο Δ. Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μία διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα προ ημερησίας διάταξη το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος χθες για το δημοψήφισμα. Δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση υπό τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα.
Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχθηκε η πρότασή μας να μπει σε ψηφοφορία [...] Αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Τεμπονέρας: Αντικαταστατική, βαθιά διχαστική και αντιδημοκρατική η πρόταση του προέδρου
Ο Διονύσης Τεμπονέρας τόνισε ότι δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί η διαδικασία όσο κρέμεται από πάνω της το ζήτημα του δημοψηφίσματος.
«Η πρόταση του προέδρου Σ. Κασσελάκη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι μια πρόταση αντικαταστατική, βαθιά διχαστική, αντιδημοκρατική. Ζητήσαμε την ανάκληση της πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του κόμματος της ΚΕ. Στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία. Θα συνεδριάσουμε το επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις. Όλα είναι ανοιχτά», τόνισε.
Τι προηγήθηκε στη διαδικασία
Νωρίτερα, κατά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια «διάλυσης»..
Οι παρεμβολές και οι φωνές στη διάρκεια της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη, με τις παρεμβάσεις από το προεδρείο και τις διενέξεις εντός του κοινού να μη λείπουν, εξελίχθηκαν και σε αποχωρήσεις στελεχών από την αίθουσα καταγγέλλοντας.
Ένας εξ αυτών ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα ακούγονταν. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, βγαίνοντας είπε «φεύγω, δεν μπορώ να ακούω τον Κασσελάκη».
Στο μεταξύ, ο Νίκος Φίλης φώναζε «αίσχος» την ώρα που μιλούσε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης αποφάσισε να αποχωρήσει πριν την έναρξη της διαδικασίας εξαιτίας της αργοπορίας στην προσέλευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν διατίθεται να καθίσει να τον περιμένει άλλο.
Μετά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο βήμα ο γραμματέας του κόμματος κ. Βασιλειάδης ο οποίος διαφώνησε με την επιλογή δημοψηφίσματος, αλλά παράλληλα κράτησε ενωτική στάση, καλώντας τους συντρόφους που αποχώρησαν να αναθεωρήσουν τη στάση τους.
Η έτερη γραμματέας του κόμματος κυρία Ράνια Σβίγγου, επεσήμανες ότι «πρώτα πρέπει να γίνει η συζήτηση για όλες τις προτάσεις και έπειτα οι ψηφοφορίες για το δημοψήφισμα.
Ο Νίκος Παππάς διαφοροποιήθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο είχε στηρίξει στον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει ψηφοφορία αλλά αύριο. Είπε μάλιστα, αναφερόμενος στην επίθεση Κασσελάκη κατά των διαφωνούντων, ότι «τα λόγια του προέδρου μας πλήγωσαν βαθιά».
Η Όλγα Γεροβασίλη στάθηκε επίσης κατά του δημοψηφίσματος από θέση αρχής, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση. «Δεν είναι διαδικαστικό, είναι ουσιαστικό. Να το ψηφίσουμε αύριο το μεσημέρι», τόνισε.
«Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά», ανέφερε σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη για τα όσα διημείφθησαν στην Κεντρική Επιτροπή και «κάλεσε τους συντρόφους και τις συντρόφισσές της να μιλήσουν ήρεμα και ειλικρινά χωρίς κόλπα».
Στη δήλωσή της ανέφερε: «Μπήκε θέμα με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές να μπει σε ψηφοφορία. Η δική μου θέση είναι ότι αυτό δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, είναι πολιτικό και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι αύριο.
»Τα διαδικαστικά μπορεί εύκολα κάνεις να τα μετατρέπει σε πολιτικά αλλά αυτό είναι συχνά ένα τρικ. Κάλεσα τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου να μιλήσουμε ειλικρινά να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε. Η δική μου θέση σε σχέση με τη χθεσινή δήλωση του προέδρου είναι γνωστή, τη διαφωνία μου την έχω διατυπώσει, το θεωρώ θεσμικά λάθος και ζητάμε να αποσυρθεί κάθε τέτοια σκέψη. Ωστόσο μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά χωρίς κόλπα και ειλικρινά μεταξύ μας».
»Από ότι κατάλαβα αποχώρησαν από την διαδικασία για διαδικαστικούς λόγους. Πολιτικούς λόγους δεν έχω ακούσει», σχολίασε η αντιπρόεδρος της Βουλής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας