Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.3° 16.8°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.4°
0 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 16.6°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.7° 16.1°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.9° 15.0°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
3 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 16.6°
1 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΣΥΡΙΖΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Σε κρίσιμη καμπή ο ΣΥΡΙΖΑ

Η μάχη των πέντε «στρατών»

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αύριο θα κριθεί αν θα υπάρξουν αποχωρήσεις και ποιες ● Ολα τα μάτια είναι στραμμένα στην «Ομπρέλα» μετά και την ομιλία Τσακαλώτου την προηγούμενη Δευτέρα ● Ανένδοτη η ηγεσία για την παραπομπή των τεσσάρων στην επιτροπή δεοντολογίας ● Τι στάση αναμένεται να κρατήσουν οι υπόλοιπες τάσεις ● «Η αδιαμεσολάβητη σχέση αρχηγού-βάσης που ευαγγελίζεται ο σύντροφος πρόεδρος οδηγεί νομοτελειακά στην περιθωριοποίηση των εκλεγμένων αντιπροσωπευτικών οργάνων του κόμματος και το χτίσιμο ενός μοντέλου προέδρου-ηγεμόνα. Δεν πρόκειται για ανώτερη μορφή δημοκρατίας αλλά για την πεμπτουσία του λαϊκισμού», τονίζει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αύριο πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ίσως η πιο κρίσιμη συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καθώς απ' αυτή φαίνεται ότι θα κριθεί αν υπάρξουν αποχωρήσεις και ποιες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γενικότερη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα μετά τις δύο εκλογικές ήττες στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην «Ομπρέλα», καθώς θεωρείται αυτή που θα αποχωρήσει, κάτι που ουσιαστικά προανήγγειλε την προηγούμενη Δευτέρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή». Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως θα κρατήσει πολύ συγκεκριμένη στάση και δεν πρόκειται να άρει το αίτημα για παραπομπή των τεσσάρων στελεχών (Βίτσας, Σκουρλέτης, Τζουμάκας, Φίλης) στην επιτροπή δεοντολογίας, κάτι που σε κάθε περίπτωση αποτελεί casus belli για την ομάδα της «Ομπρέλας». Κατά συνέπεια το ερωτήματα που μένει να απαντηθούν είναι ποια μέρα από τις δύο θα επιλέξει να αποχωρήσει η «Ομπρέλα» και πόσο επεισοδιακή θα είναι αυτή η κίνηση.

Χθες τα στελέχη της κυκλοφόρησαν ένα κείμενο με 1.300 υπογραφές, σημειώνοντας ότι η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται και πως δεν πρόκειται να κατατεθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο τίτλος του ήταν ενδεικτικός, «Διέξοδος Αριστερά», και μεταξύ αυτών που το υπογράφουν είναι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος (ο μοναδικός βουλευτής της «Ομπρέλας» που υπογράφει), Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Αννέτα Καββαδία, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου κ.ά. Το κείμενο δεν το υπέγραψαν βουλευτίνες όπως η Θεανώ Φωτίου και η Μερόπη Τζούφη που φαίνεται ότι διαφωνούν με την αποχώρηση, ενώ ερωτηματικό αποτελούσε η περίπτωση της Πέτης Πέρκα. Μετρώντας τα κουκιά πάντως, τα μέλη της Κ.Ε. που βρίσκονται στην «Ομπρέλα» είναι γύρω στα 50. Μένει να αποδειχθεί επίσης πόσα από τα μέλη του οργάνου δεν θα επιλέξουν να βρεθούν το Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση.

Για να επανέλθουμε στο κείμενο, σε αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως «ο μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη σε μια μονομαχία είναι ή αυταπάτη ή καθαρή απάτη», όπως και ότι «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται "όποιος διαφωνεί, να φεύγει"».

Οπως αναφέρεται επίσης για τον ΣΥΡΙΖΑ, «είμαστε όλοι/ες εμείς που τον ιδρύσαμε, τον πιστέψαμε, τον αναδείξαμε διεκδικητή της κυβέρνησης, καταφυγή των πολλών, των "από κάτω", αντίπαλο του ακροδεξιού λαϊκισμού που καιροφυλακτεί. Πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς».

Η τελευταία πρόταση ταιριάζει απόλυτα με τα όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εκδήλωση της «Εποχής», όταν και μίλησε για «κενό χώρο που βρίσκεται δεξιά του ΚΚΕ και αριστερά του ΠΑΣΟΚ» και που μπορεί να εκπροσωπηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά πλέον είναι αναποφάσιστοι ως προς τι τα θα κάνουν μετά την αλλαγή ηγεσίας δεν είναι καθόλου μικρό και φτάνει ή και ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις το 10%.

Κείμενο και από τη Νεολαία

Χθες κυκλοφόρησε κείμενο και από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ το οποίο χαρακτηρίστηκε κείμενο «συμβολής στην Κεντρική Επιτροπή» και αποτελεί απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου της. Είχε και χαρακτηριστικά αποτίμησης για τις εκλογές αλλά και έντονα στοιχεία πολιτικής κριτικής στη νέα ηγεσία. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Η αδιαμεσολάβητη σχέση αρχηγού-βάσης που ευαγγελίζεται ο σύντροφος πρόεδρος οδηγεί νομοτελειακά στην περιθωριοποίηση των εκλεγμένων αντιπροσωπευτικών οργάνων του κόμματος και το χτίσιμο ενός μοντέλου προέδρου-ηγεμόνα. Δεν πρόκειται για ανώτερη μορφή δημοκρατίας αλλά για την πεμπτουσία του λαϊκισμού. Πρόκειται για μια αντίληψη κατ’ επίφαση δημοκρατική που ενισχύει τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό σε βάρος της πολιτικής, τη λογική της ανάθεσης που αξιακά πολεμάμε, και τον οπαδισμό».

Στο ίδιο κείμενο γινόταν λόγος για την εσωκομματική προεκλογική περίοδο και πιο συγκεκριμένα για «φαινόμενα οπαδισμού που αναπτύχθηκαν στη διαδικασία εκλογής». Ακόμα ότι «η ακραία πόλωση, βασισμένη στη συνωμοσιολογία και τον αυριανισμό, εξέθρεψε αντισυντροφικές συμπεριφορές οι οποίες πολλές φορές υπερέβησαν τα εσκαμμένα». Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με την περίφημη «ενότητα», σημείωναν πως «η ενότητα της επόμενης μέρας δεν μπορεί να επαφίεται στην απλή αναπαραγωγή του όρου» και πως αυτή «χτίζεται στη βάση της σύνθεσης και της δημιουργίας ενιαίου πολιτικού σχεδίου μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες».

Τι θα κάνουν οι άλλοι;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το τι θα πράξουν οι υπόλοιπες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οι 6 συν 6 (ομάδα Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου κ.λπ.) που συνεδρίασαν χθες με συμμετοχή 130 στελεχών (συμετείχαν 40με 45 μέλη της ΚΕ) δεν σκέφτονται και δεν συζητούν την αποχώρηση από το κόμμα. Θεωρούν ευθύνη της ηγεσίας το πολεμικό κλίμα και την πολιτική απαξίωση του χώρου. Στην ΚΕ θα εκφράσουν με συγκροτημένο τρόπο την διαφωνία και τις θέσεις τους και θα καταθέσουν την πολιτική τους πρόταση για διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να κινηθούν και οι πασοκογενείς (Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου κ.ά.) και να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Οι αφορμές δεν είναι λίγες, κυριότερες η δημοσκοπική κατρακύλα που βιώνει το κόμμα και το έλλειμμα συγκεκριμένης πολιτικής ταυτότητας.

Από εκεί και πέρα υπάρχει η ηγετική ομάδα που πλαισιώνει τον Στέφανο Κασσελάκη (Πολάκης, Τζάκρη κ.ά.), η οποία έχει ταχθεί υπέρ των διαγραφών και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο. Στη συγκεκριμένη ομάδα δεν ανήκει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος πραγματοποιεί επαφές με τους δικούς του ανθρώπους και στελέχη που ανήκουν στον λεγόμενο «μεσαίο» χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Κώστας Ζαχαριάδης κ.ά. Ερώτημα, τέλος, αποτελεί το τι στάση θα κρατήσουν άλλα στελέχη όπως π.χ. ο Διονύσης Τεμπονέρας. Πάντως οι στενοί συνεργάτες του Προέδρου, υπό τον ίδιο, θα συνεδριάσουν σήμερα για να καθορίσουν την τελική στάση τους στην ΚΕ ενώ η ομάδα Παππά που συνεδρίασε χθες εστίασε ιδιαίτερα στον κίνδυνο προκλήσεων στην συνεδρίαση της ΚΕ και αποφάσισε: «Δεν προκαλούμε- δεν απαντάμε σε καμία πρόκληση».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η μάχη των πέντε «στρατών»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας