Σε ντέρμπι εξελίχθηκε η χθεσινή ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το χρίσμα της υποψηφιότητας στον Δήμο της Αθήνας. Τελικά, νικητής αναδείχθηκε ο Κώστας Ζαχαριάδης, που συγκέντρωσε 17 ψήφους έναντι 15 του Νίκου Φίλη, ενώ υπήρξαν και επτά λευκά.
Νωρίτερα, άλλη ψηφοφορία έβαζε τους οριστικούς τίτλους τέλους στην υποψηφιότητα του καλαθοσφαιριστή Νίκου Παππά, με 25 ψήφους κατά και μόλις 14 υπέρ, ενώ οι υποψηφιότητες της Όλγας Μπαλαούρα και του Κώστα Τσουκαλά δεν έλαβαν ψήφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρόταση Παππά καταψήφισαν ακόμα και άτομα τα οποία στην προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν θετικά διακείμενα σε αυτήν.
Στην περίπτωση των δύο μονομάχων, τον Νίκο Φίλη, εκτός από τα στελέχη της «Ομπρέλας», τον στήριξαν η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Νίκος Μπίστης. Ο Κώστας Ζαχαριάδης έλαβε τη στήριξη από αρκετούς πασοκογενείς, από στελέχη των 6 συν 6, ενώ ο Νίκος Παππάς, η Κατερίνα Νοτοπούλου και τα λοιπά μέλη της Κίνησης Μελών ψήφισαν λευκό, προφανώς στο πλαίσιο των εσωκομματικών διαδικασιών για την εκλογή προέδρου, μια και ο Κώστας Ζαχαριάδης, αν και ανήκε στην πάλαι πότε ισχυρή τάση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε δημόσια τη στήριξή του στο πρόσωπο της Εφης Αχτσιόγλου.
Nωρίτερα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του Νίκου Φίλη και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλου. Αφορμή στάθηκε μια πρόσφατη συνέντευξη του τελευταίου, στην οποία δήλωνε μεταξύ άλλων ότι «η επιλογή προέδρου πρέπει να είναι κοιτώντας την κοινωνία κι όχι τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δεν πρέπει να έχει σχέση με την κομματική γραφειοκρατία».
Ο Νίκος Φίλης στην τοποθέτησή του τον κατηγόρησε ότι ως πρόεδρος της Κ.Ο. θα έπρεπε να μείνει στα καθήκοντά του και να μην προσβάλει με τέτοιο τρόπο τις όποιες υποψηφιότητες. Ο κ. Φάμελλος από την πλευρά του φέρεται να αρνήθηκε πως έκανε κάτι τέτοιο, εκφράζοντας την έκπληξή του για την παρατήρηση. Εν συνεχεία, χαρακτήρισε «προσβολή» την επίθεση που δέχθηκε και ζήτησε τη συμπαράσταση των υπόλοιπων μελών της Πολιτικής Γραμματείας. Από την πλευρά του, ο Νίκος Φίλης είπε μεταξύ άλλων, ότι «δεν πρέπει οι υποψήφιοι για αξιώματα να εντάσσονται στα παρασκήνια για την προεδρία του κόμματος», στέλνοντας έτσι μήνυμα στο εσωκομματικό πεδίο αναφορικά με τις συμμαχίες στην ψηφοφορία που επρόκειτο να ακολουθήσει, ενώ έκανε λόγο και για «διαφύλαξη της αυτονομίας του κόμματος από εξωθεσμικά κέντρα που στηρίζουν τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο δήμαρχο».
Στο τρέξιμο
Ο Κώστας Ζαχαριάδης έχει πλέον έναν Γολγοθά να ανέβει, καθώς καλείται, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να ετοιμάσει έναν αξιόλογο συνδυασμό και να ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά. Η αλήθεια είναι πως όποιος ή όποια και αν βρισκόταν στη θέση του, θα είχε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Όσον αφορά το βιογραφικό του, γεννήθηκε στο Χαλάνδρι το 1985. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2002-2008) και κάτοχος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία», στο Manchester στην Αγγλία. Το 2003, εντάχθηκε στη Νεολαία του Συνασπισμού και την περίοδο 2005-10 ήταν εκλεγμένος στο Κεντρικό Συμβούλιο. Από το 2013, ήταν μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019 εξελέγη βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών, έδρα την οποία έχασε στις πρόσφατες εκλογές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας