Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Ποιο στίγμα προτάσσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τέσσερις υποψήφιοι, τέσσερα αφηγήματα

Αχτσιόγλου, Παππάς, Τσακαλώτος και Τζουμάκας έχουν ήδη καταθέσει ξεκάθαρα δείγματα για το πώς επιθυμούν να πορευτούν, τι ονειρεύονται για τον ΣΥΡΙΖΑ, πώς εκτιμούν ότι μπορεί να ανακάμψει το κόμμα και να ξαναγίνει πολιτική δύναμη που διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία

Έναν μήνα και κάτι μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής νέου ή νέας προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και οι τέσσερις -μέχρι στιγμής- υποψήφιοι δίνουν καθημερινό αγώνα προβολής των πολιτικών τους θέσεων.

Συνεντεύξεις, παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ομιλίες στη Βουλή, συναντήσεις με παράγοντες και στελέχη, περιοδείες εντός και εκτός Αθηνών, απαρτίζουν μεταξύ άλλων ένα απαιτητικό πρόγραμμα που οδηγεί στις εσωκομματικές κάλπες της 10ης Σεπτεμβρίου. Πλέον, όλοι έχουν δώσει ένα ουσιαστικό στίγμα της υποψηφιότητάς τους, πώς επιθυμούν να πορευτούν, τι ονειρεύονται για τον ΣΥΡΙΖΑ, πώς εκτιμούν ότι μπορεί να ανακάμψει το κόμμα και να ξαναγίνει πολιτική δύναμη που διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία, ενώ δεν έχουν λείψει και τα πρώτα «χτυπήματα», κάτω και πάνω από το τραπέζι, κάτι που πιθανότατα θα δούμε να γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό όσο πλησιάζουμε προς την τελική μάχη.

Η τηλεμαχία των υποψηφίων αναμένεται να ξεκαθαρίσει περαιτέρω το τοπίο. Μένει να δούμε πότε αυτή θα πραγματοποιηθεί, με πιο πιθανό σενάριο να διεξάγεται μετά το συνέδριο του Αυγούστου, στις μέρες που θα απομένουν έως την εκλογή. Ωστόσο, κάποια συμπεράσματα για το αφήγημα των τεσσάρων έχουν ήδη βγει. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Έφη Αχτσιόγλου

Αρχηγικό προφίλ «ήρεμης δύναμης»
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Η πρώην υπουργός δεν ταράζει άσκοπα τα νερά, κινείται μέχρι στιγμής μεθοδικά και συντεταγμένα, κάνοντας πράξη τα περί «συνέχειας» του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., παίρνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο Αλέξης Τσίπρας. Στις παρεμβάσεις της καλλιεργεί ένα αρχηγικό προφίλ, με τα χαρακτηριστικά του la force tranquille, της «ήρεμης δύναμης», σύνθημα με το οποίο κατέκτησε για πρώτη φορά τη γαλλική προεδρία ο Φρανσουά Μιτεράν. Το πολιτικό στίγμα που εκπέμπει αποφεύγει να εισέλθει στο δίπολο «περισσότερο Αριστερά ή περισσότερο προς το Κέντρο» -κάτι που είχε πει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις εκλογές της 21ης Μάη- αλλά κινείται στη λογική ενός πολιτικού ρεαλισμού που βασίζεται σε 4 βασικές αρχές: την πράσινη μετάβαση, τη φορολογική ισότητα, την καθολική ευημερία και την ενεργή δημοκρατία. «Το ερώτημα είναι κατά πόσο το σχέδιό μας εκφράζει πραγματικά τους ανθρώπους που επιδιώκουμε να εκπροσωπούμε, κατά πόσο το σχέδιο αυτό απαντά σε συγκεκριμένες απαιτήσεις και συγκεκριμένα ερωτήματα με έναν ανάλογα συγκεκριμένο τρόπο», είπε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Ποιους θέλει να εκπροσωπήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; «Τους πολλούς», είναι η απάντηση που δίνει η κυρία Αχτσιόγλου.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Η ξεκάθαρη αριστερή πρόταση
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Η πιο ξεκάθαρη αριστερή πρόταση είναι αυτή του πρώην υπουργού Οικονομικών. Έχοντας στο πλευρό του την αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ, την Ομπρέλα, αναφέρθηκε εξ αρχής, τόσο στα επιτεύγματα του κόμματος, όσο και στις αδυναμίες του. Το σύνθημα με το οποίο κατεβαίνει στην κούρσα διαδοχής είναι το τρίπτυχο «Αξιόπιστα, Ενωτικά, Αριστερά» και με την υποσημείωση «γιατί μπορούμε». Ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει κρύψει πως το μεγάλο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το έλλειμμα εμπιστοσύνης που δεν κατάφερε ποτέ να αποβάλει και το οποίο κουβαλάει από την περίοδο της διακυβέρνησης. «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο πού απευθύνεσαι και ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι. Ένα δυναμικό κόμμα πρέπει να έχει πρώτα διαμορφώσει τη δική του ταυτότητα και στη συνέχεια συνδιαλέγεται με τον κόσμο», είναι η άποψή του, γεγονός που αναδεικνύει άλλο ένα σοβαρό θέμα του κόμματος, που δεν είναι άλλο από το θολό ιδεολογικό στίγμα που εξέπεμπε. Το μεγάλο προσόν του κ. Τσακαλώτου είναι ότι γνωρίζει πώς να φτιάχνει ομάδες που δουλεύουν σκληρά, είναι ίσως ο πιο τεχνοκράτης απ’ όλους και έχει «καλό όνομα» στο οικονομικό πεδίο.

 

Νίκος Παππάς

Μόνη λύση η διεύρυνση
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSΙ

Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρέπει να επιστρέψει στη φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς». Ο Νίκος Παππάς είναι συνεπής σε αυτό που έλεγε από το 2019, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διευρυνθεί και να καλύψει όλο τον πολιτικό χώρο, από την Αριστερά έως το Κέντρο. Μετά τη διπλή, βαριά ήττα, έχει ξεκαθαρίσει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία, η μόνη λύση είναι η διεύρυνση: «Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές», είναι η άποψή του. Το μεγάλο του προσόν είναι ότι κάνει «γκελ» σε μεγάλο βαθμό στον λαϊκό κόσμο και ειδικά σε ψηφοφόρους του κόμματος που εκτιμούν ότι καταδικάστηκε άδικα από το Ειδικό Δικαστήριο, μόνο και μόνο επειδή έβαλε τους καναλάρχες να πληρώσουν για πρώτη και μοναδική φορά. Ο ίδιος υπερασπίζεται τον εαυτό του στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Εγώ έφερα λεφτά στο δημόσιο ταμείο και αν χρειαστεί να στείλεις μήνυμα ότι πρέπει να ξανασυγκρουστείς, θα το κάνεις». Σε επίπεδο συνολικής εικόνας, είναι ίσως ο πιο «επιθετικός» απ’ όλους τους υποψήφιους, υπακούοντας στο δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».

Στέφανος Τζουμάκας

Πρώτο ζήτημα η οικονομία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Όταν το έμπειρο στέλεχος παρουσίασε την υποψηφιότητά του για την προεδρία, ανέφερε μεταξύ άλλων, στο κείμενο-μανιφέστο που κατέθεσε, ότι «το κόμμα μας χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική ανασύνταξη, οργανωτική διεύρυνση και νέο σχέδιο δράσης με θέσεις και πρωτοβουλίες που θα κινητοποιούν την κοινωνία σε δημιουργική αγωνιστική στάση και σε επιδίωξη λύσεων». Για τους συνυποψηφίους του έχει εκφράσει την άποψη ότι «έως έναν βαθμό έχουν ιστορία πολιτικού συνδικαλισμού, διεκδικήσεων. Είναι άλλη άποψη. Πρώτα η πολιτική. Εκφράζουν πολιτικές, αλλά όχι πολιτική». Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, πριν από λίγες μέρες και στο ερώτημα προς τα πού θα στραφεί το κόμμα στην περίπτωση εκλογής του για την ηγεσία, επεσήμανε: «Οικονομία. Το πρώτο ζήτημα σε κάθε χώρα είναι η πολιτική για την οικονομία». Το όραμά του για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας συμπυκνώνεται στην εξής φράση: «Χρειαζόμαστε ανοικτό πολιτικό κόμμα, καθώς επίσης και λαϊκό και εκλογικό κόμμα. Με πολίτες και αγωνιστές σε ισοτιμία και συμπόρευση. Να λιγοστέψουμε τις λογικές των συσπειρώσεων-αντισυσπειρώσεων και τις γκρούπες. Αυτό σημαίνει μεγάλο πολιτικό κόμμα, που φυσικά θα έχει διαφορετικές απόψεις».

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τέσσερις υποψήφιοι, τέσσερα αφηγήματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας