Η πρώτη μέρα του συνεδρίου δεν περιορίστηκε στον συνήθη πανηγυρικό χαρακτήρα της έναρξης, αλλά συνοδεύτηκε με ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις.
Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Λουίς Σάντος ντα Κόστα στη βιντεοσκοπημένη παρέμβασή του χαιρέτισε και μίλησε σε προσωπικό τόνο για τις κοινές μάχες που έδωσε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, απέναντι στη λιτότητα και υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού. Μίλησε ακόμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη νέα προσφυγική κρίση, αλλά και για την ανάγκη «ισχυρών προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων που θα σταθούν ενωμένες στο πλευρό των πολιτών, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση που δε θα αφήνει κανέναν πίσω». Τόνισε ότι «όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια, όσο περισσότεροι προοδευτικοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καθόμαστε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόσο περισσότερη αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ανάπτυξη μπορούμε να φέρουμε σε όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο σε λίγους».
Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ χαιρέτισε το συνέδριο με επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «ζούμε στιγμές ιδιαίτερα περίπλοκες τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, μετά τον αντίκτυπο της πανδημίας και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Γι’ αυτό σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την ενίσχυση των προοδευτικών φωνών για να μπορέσουμε να δώσουμε δίκαιες απαντήσεις».
Στο μήνυμά της, η προερχόμενη από την Αριστερά αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαζ, τόνισε ότι «κύριος στόχος πρέπει είναι η εναλλακτική στον φόβο. Να υπερβούμε τους δισταγμούς, να εξετάσουμε τους λόγους της αμφιβολίας και να προσφέρουμε ορίζοντες αλλαγής που να εμπνέουν τους πολίτες, να τους κάνουν συμμέτοχους σε ένα σχέδιο για τη χώρα τους και σε ένα σχέδιο για την κοινωνική Ευρώπη». Επεσήμανε το πόσο σημαντική είναι «η ανάγκη για κοινή δράση» και θύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας της είχε πει στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα το 2014 ότι «μόνο μια πιθανότητα έχουμε για να χάσουμε: αν δεν περπατάμε μαζί».
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και γενικός γραμματέας σήμερα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, χαιρέτισε λέγοντας ότι σήμερα η πολιτική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κοινή μάχη για μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης σε μια δραματική στιγμή της ευρωπαϊκής Ιστορίας.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ξεκίνησε με το δράμα του ουκρανικού λαού μετά τη ρωσική εισβολή, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου ΝΑΤΟ και Ρωσίας. «Παρόλο που η τοξική προπαγάνδα των εμπόλεμων επιτελείων έφτασε, τούτη την περίοδο, στο σημείο να δαιμονοποιεί ακόμα και τη λέξη ειρήνη, εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε να μιλούμε και να απαιτούμε την ειρήνη, τη διεθνή συνεργασία, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Ο λαός της Κύπρου, θύμα εισβολής και κατοχής ο ίδιος, αντιλαμβάνεται απόλυτα τι σημαίνει πόλεμος, όλεθρος, προσφυγιά. Αντιλαμβάνεται, βέβαια, την ίδια ώρα τι σημαίνουν δυο μέτρα και δυο σταθμά, τι σημαίνει υποκρισία και επιλεκτική ευρωπαϊκή και ΝΑΤΟϊκή ευαισθησία». Εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στήριξη και την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ, των δυνάμεων της Αριστεράς της Ελλάδας και όλου του ελληνικού λαού στον αγώνα της Κύπρου.
Η εξαιρετικά συμβολική παρουσία του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ θύμισε σε όλους τη σκληρή πολιτική μάχη που έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να αφαιρέσει ένα αγκάθι από τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και να διασφαλίσει την ομαλή συμβίωση με τη γείτονα χώρα, σε πείσμα του ακροδεξιού εθνικιστικού μετώπου και της καιροσκοπικής στάσης της επίσημης Δεξιάς.
Αέρας ανανέωσης και εκπλήξεις στη λίστα των αριστίνδην μελών του 3ου Συνεδρίου
Έκπληξη για τους συνέδρους και τους παρατηρητές η παρουσία του Χουάν Ραμόν Ρότσα στην πρώτη θέση -όχι της ενδεκάδας- αλλά των 158 αριστίνδην μελών του συνεδρίου. Ο προπονητής και πρώην μεγάλος παίκτης του ΠΑΟ αναμφισβήτητα έκλεψε για ακόμα μία φορά την παράσταση! Αναμφίβολα, η επιλογή του από τον Αλέξη Τσίπρα έχει και μια συμβολική σημασία μια και ήταν ο Ρότσα που δέχτηκε σωρεία ενστάσεων από τον Ολυμπιακό και αγωνίστηκε ως ξένος μέχρι να αποκτήσει τελικά την ελληνική υπηκοότητα.
Ηχηρά ονόματα και από τον χώρο των πανεπιστημιακών καθηγητών (ενδεικτικά: ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλμπάνης, ο πρύτανης του Γεωπονικού Σ. Κίντζιος, ο αντιπρύτανης του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Γεωργάτος, ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ Δ. Πλουμπίδης, ο πρώην πρύτανης Θ. Πελεγρίνης, ο αντιπρύτανης Παν. Αιγαίου Δ. Παπαγεωργίου, ο γνωστός σε όλους μας ομότιμος καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, ο κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Επιστημών Δ. Χριστόπουλος κ.α. )
Μεγάλη έμφαση στον χειμαζόμενο από το δίδυμο Μητσοτάκη- Μενδώνη χώρο της αρχαιολογίας και του πολιτισμού (μεταξύ αυτών η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά, ο αναστηλωτής των Προπυλαίων, αρχιτέκτονας Τάσος Τανούλας ο πρώτος που αντιπαρατέθηκε στις παρεμβάσεις Κορρέ στην Ακρόπολη, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δ. Αθανασούλης, η γ. διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Π. Αδάμ κ.ά.).
Παρών ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΚοινΣΕπ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις), εκπρόσωποι εργαζομένων και επαγγελματιών πολλών κλάδων αλλά και εκπρόσωποι ΜΚΟ. Πολλά ονόματα και από τον νομικό και τον ιατρικό χώρο και μεγάλος αριθμός εκπροσώπων συνδικάτων και αγροτικών συνεταιρισμών στη λίστα με τα 158 ονόματα. Η Τάνια Τσανακλίδου και ο Στ. Κραουνάκης μεταξύ των καλλιτεχνών, ο καλλιτεχνικός διευθυντής ΚΘΒΕ Α. Πελτέκης, η συγγραφέας Τζίνα Πολίτη κ.ά.
Η τοπική αυτοδιοίκηση παρούσα στον κατάλογο με πρώην και νυν δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους. Εντυπωσιακά «πλούσια» και η λίστα με τους απόστρατους αξιωματικούς μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Εθν. Αμυνας επ. αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ε. Αποστολάκης και ο πρώην αρχηγός του Λιμενικού επίσης επίτιμος αρχηγός Σ. Ράπτης. Σημαντική η παρουσία και του προέδρου των αποφοίτων της επίσης χειμαζόμενης από τους «άριστους» Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Γ. Σπανουδάκη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας