Ηταν γνωστό εδώ και μία εβδομάδα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ψήφιζε τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία. Από τη συνεδρίαση του πολιτικού κέντρου της προηγούμενης Παρασκευής είχε δοθεί ήδη το στίγμα με δύο βασικά επιχειρήματα επί της συμφωνίας (το άρθρο που αναφέρεται στην υπεράσπιση της επικράτειας αφήνοντας απέξω την ΑΟΖ και εκείνο της στρατιωτικής συνδρομής).
Τη Δευτέρα η απόφαση καταψήφισης επιβεβαιώθηκε στην κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας και πολιτικού συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες φωνές που επιχείρησαν να αναδείξουν τα θετικά -κατά τη γνώμη τους- στοιχεία της συμφωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη φορά ήταν αποφασισμένος να μη δείξει συναινετικό χαρακτήρα και το αποτέλεσμα φάνηκε στη Βουλή όπου και συγκρούστηκε ανοιχτά με τον πρωθυπουργό την Πέμπτη κατά τη διάρκειας της σχετικής συζήτησης.
Μάλιστα, εκείνη τη μέρα αναδείχθηκε από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κι άλλο ένα καίριο ζήτημα, εκείνο του κινδύνου να εισέλθει και πάλι η χώρα σε ένα «ράλι εξοπλισμών» με την Τουρκία, από το οποίο δεν κερδίζει κανείς και κυρίως η Ελλάδα. Τα παραδείγματα του παρελθόντος είναι πολλά και το πιο σημαντικό είναι ότι η χώρα μας τα πλήρωσε ακριβά, καθώς συνέβαλαν στη χρεοκοπία της και στον ερχομό των μνημονίων.
Αλόγιστες δαπάνες
Σε αυτό το πλαίσιο τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέδειξαν την κυβερνητική υποκρισία στο θέμα των εξοπλισμών και του δυσβάσταχτου κόστους για την ελληνική οικονομία. Το γεγονός δηλαδή ότι έως και πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση απέρριπτε κάθε συζήτηση για τις γαλλικές φρεγάτες δίνοντας έμφαση στο υπερβολικό κόστος αγοράς τους και στη χρονική περίοδο παράδοσής τους, κάτι που... ξέχασε στη συνέχεια, για να φτάσει στο σημείο να αγοράσει και φρεγάτες και επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη Rafale, εκτοξεύοντας τον σχετικό λογαριασμό στα ύψη (υπολογίζεται άνω των 10 δισ. ευρώ).
Σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε: «Ζητάτε συναίνεση σε αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές και διακινδυνεύουν τη δημοσιονομική σταθερότητα; Συναίνεση σε διατυπώσεις που όχι μόνο δεν μας καλύπτουν, αλλά και μας εκθέτουν σε κινδύνους ή μήπως συναίνεση σε μια λάθος κατεύθυνση για την εξωτερική μας πολιτική;» για να προσθέσει λίγο αργότερα: «Ο κ. Μητσοτάκης γελάει γιατί νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του και πάει και ψωνίζει φρεγάτες και Rafale σαν να ψωνίζει γραβάτες σε ένα πολυκατάστημα. Γελάει!».
Ετερο σημείο που αναδείχθηκε ήταν η απουσία των εγχώριων αμυντικών συστημάτων από οποιοδήποτε σκέλος της συμφωνίας. Παρά το γεγονός ότι οι Γάλλοι είχαν προτείνει να κατασκευάσουν τις 3 από τις 4 φρεγάτες Μπελαρά σε ελληνικά ναυπηγεία, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται τελικά στη συμφωνία. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν απαξιώσει την ελληνική αμυντική βιομηχανία, ωστόσο η σημερινή εικόνα δεν έχει προηγούμενο.
«Οδηγείτε σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία της χώρας, ενώ αποφασίζετε τεράστιες αγορές. Και εδώ οφείλω να ομολογήσω ότι ξεπερνάτε και τις κυβερνήσεις που χρεοκόπησαν τη χώρα και που έκαναν μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, διότι αυτοί έδιναν και κάποιο ψίχουλο στην αμυντική βιομηχανία, εσείς τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε το χαρτί Κ. Μπογδάνος. Γνωρίζοντας καλά ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εσωτερικό ζήτημα με τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες έπειτα από τη διαγραφή του βουλευτή από την Κ.Ο. της Ν.Δ., σχετικοποίησε το θέμα με τη συμφωνία με την αντίληψη της κυβέρνησης για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική.
«Μικρός Μπογδάνος»
«Η γραμμή την οποία έχει ο κ. Μητσοτάκης ήταν, επαναλαμβάνω, η γραμμή ενός μικρού Μπογδάνου», ανέφερε, υπενθυμίζοντας στον πρωθυπουργό ότι ήξερε ποιος ήταν ο βουλευτής όταν τον επέλεγε ανάμεσα στους υποψήφιους της Ν.Δ. Και κατέληξε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Είστε εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις της πολιτικής σας, στην ανάγκη σας να πατάτε σε δυο βάρκες, στην ανάγκη σας να είστε και κεντροδεξιός και ακροδεξιός ταυτόχρονα. Δεν γίνονται όλα αυτά».
Στο τέλος της δευτερολογίας του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «θα αλλάξουμε» το σκέλος της συμφωνίας που αφορά τη συνδρομή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό, υπενθυμίζοντας ότι «το άρθρο 31 παράγραφος 2 λέει ότι η παρούσα συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή εγγράφως κοινή συμφωνία δύο μερών». Σε αυτό βέβαια πρέπει να συνηγορεί και η άλλη πλευρά.
Νέα επίθεση στον Τσακαλώτο
Δεν αποτέλεσε έκπληξη η χθεσινή επίθεση της εφημερίδας «Δημοκρατία» στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στο πρωτοσέλιδό της ανέφερε «Πρέσπες του Αιγαίου θέλει ο Τσακαλώτος», υποστηρίζοντας ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι εκτός «εθνικής γραμμής» επειδή «ζήτησε η Ελλάδα να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με την Τουρκία όπως έγινε με τα Σκόπια».
«Παρατηρώ μεγάλη αμηχανία και άγχος στους κόλπους της Ν.Δ. τη μέρα που έφεραν μία κατ’ αυτούς “ιστορική συμφωνία”», απάντησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Και πρόσθεσε: «Πώς αλλιώς να εξηγήσω ότι διαστρεβλώνουν κάθε αναφορά στην εξωτερική πολιτική και βάζουν την Ομάδα Αλήθειας να δημιουργεί εντυπώσεις από το τίποτα;».
Και κατέληξε απαντώντας στη βαθιά Δεξιά της Ν.Δ.: «Οταν λέω να υπάρχει “συμφωνία” με την Τουρκία το λέω όπως χρησιμοποιεί ο κόσμος τη λέξη στην καθημερινότητά του και όχι με όρους διεθνούς δικαίου και διπλωματίας. Είναι προφανές ότι η θέση μου -και όπως είναι γνωστό και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ- είναι ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να συμφωνήσουμε σε συνυποσχετικό με την Τουρκία με σκοπό να πάμε στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες. Αλήθεια, η θέση της Ν.Δ. ποια είναι;».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας