Την πρόταση για τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, την εκπόνηση ενός 6μηνου κοινού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας -υπό την προϋπόθεση της ενίσχυσης του ΕΣΥ και του παγώματος των αντιλαϊκών μέτρων, όπως ο νέος πτωχευτικός κώδικας - και τον ορισμό ενός υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε την παραμονή του δεύτερου πανελλαδικού lockdown και μία μέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού.
Ηταν μια πρόταση που αλλάζει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, μια ρελάνς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο φόντο μιας συναίνεσης την οποία έχει επικαλεστεί αρκετές φορές η κυβέρνηση. «Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί, αν τον υπερβαίνει η πραγματικότητα, να το δηλώσει ανοιχτά. Να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει τη βοήθεια όλων μας», σημείωσε με νόημα.
«Εγκληματική αδράνεια»
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εισήγησής του είπε ότι «το δεύτερο lockdown φέρει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη» καθώς είναι απόρροια της «εγκληματικής αδράνειας και του εγκληματικού εφησυχασμού» της κυβέρνησης που όλους τους προηγούμενους μήνες δεν κατάφερε να πράξει τα δέοντα ώστε να μη φτάσουμε στον νέο εγκλεισμό και στην απίστευτη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.
Ειδικότερα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για τους πολίτες, δεν μερίμνησε για την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο και δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων.
Αντιθέτως, όπως είπε, «ανακοίνωσε αυτάρεσκα ότι νίκησε τον κορονοϊό, στέλνοντας το απατηλό μήνυμα του εφησυχασμού» και όταν η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει «επέλεξε το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και ειδικά απέναντι στους νέους». Πρόσθεσε επίσης ότι το μόνο που επέλεξε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης ήταν «να μην πάρει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της αγοράς, να φέρει έναν πτωχευτικό νόμο που υφαρπάζει τα σπίτια των πολιτών για λογαριασμό των τραπεζών και να εξασφαλίσει την εύνοια των μέσων ενημέρωσης».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στοιχεία και γραφήματα με πηγές από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που κατέρριπταν τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη διαχείριση της πανδημίας. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Ιούνιο και μετά η χώρα μας παρουσιάζει 263% αύξηση στο ποσοστό θανάτων λόγω covid, την ώρα που τα αντίστοιχα ποσοστά σε βεβαρημένες -από το προηγούμενο κύμα- χώρες είναι: Ιταλία 15%, Ισπανία 23% και Γαλλία 28%. Επίσης, για το ίδιο διάστημα, η Ελλάδα έδωσε 233 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του ΕΣΥ, την ώρα που Ισπανία και Ιταλία έδωσαν 5,3 και 3,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Το πιο εξοργιστικό όμως, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού αποκαλύπτεται πως οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ είναι λιγότεροι από εκείνους του Σεπτεμβρίου του 2019, γεγονός που επίσης καταρρίπτει τον κυβερνητικό ισχυρισμό περί χιλιάδων προσλήψεων στη δημόσια υγεία.
Εν συνεχεία παρουσίασε στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αποδεικνύοντας με στοιχεία του ΟΣΥ ότι το 2019 γίνονταν περισσότερα δρομολόγια απ’ όσα σήμερα και μάλιστα στις ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε, ενώ υπενθύμισε το γεγονός ότι στα αμαξοστάσια υπάρχουν 200 και πλέον οχήματα που με μικροεπισκευές θα μπορούσαν να βγουν στον δρόμο.
«Δεν άκουσαν κανέναν»
Στο θέμα των σχολείων αναφέρθηκε στα κρούσματα κορονοϊού και στο γεγονός ότι περισσότερα από 500 τμήματα στην επικράτεια είναι κλειστά αυτή τη στιγμή λόγω αυτών. «Λέγαμε βρείτε αίθουσες, αλλάξτε τα ωράρια, κάντε προσλήψεις εκπαιδευτικών. Τα λέγαμε όλοι και δεν άκουσαν κανέναν. Επαναλάμβαναν τη θεωρία ότι οι μαθητές δεν κολλάνε. Εχουμε 7.000 κρούσματα σε μαθητές, που σημαίνει ότι η πορεία των κρουσμάτων ακολουθεί εκείνη του ενήλικου πληθυσμού», είπε χαρακτηριστικά.
Δυσοίωνη όμως είναι η κατάσταση και στην οικονομία, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει τι δεν έκανε η κυβέρνηση για ενίσχυση των κλάδων της οικονομίας και της κοινωνίας και τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ανάλογου μεγέθους με τη δική μας, όπως η Ολλανδία, η Τσεχία, το Βέλγιο, η Σουηδία κ.ά. Αναφέρθηκε στον μέσο όρο ύφεσης της Ε.Ε., τον οποίο η Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει χωρίς καν να έχουμε εισέλθει στο δεύτερο lockdown, αλλά και στα αποκαρδιωτικά στοιχεία για την ανεργία, την επιστρεπτέα προκαταβολή, την αναπλήρωση μισθών, την επιδότηση ενοικίων κ.ά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας