Την αναδίπλωση της Ν.Δ. ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκφράζοντας βέβαια την ικανοποίησή του που πλέον δεν μιλά για ακύρωσή της, καυτηρίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο συνέδριο του Economist, παρουσία του Ζόραν Ζάεφ. Επιπλέον επισήμανε καθυστερήσεις.
Κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο με θέμα «Τα Δυτικά Βαλκάνια μετά το 2020», ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι «η Ελλάδα ήδη από την ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003 ήταν βασικός υπέρμαχος της ένταξης των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Ήταν όμως η εμβληματική Συμφωνία των Πρεσπών που έθεσε ξανά το ζήτημα της ένταξης επί τάπητος, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όλες τις χώρες της περιοχής, ότι και οι πιο δύσκολες διαφορές μπορούν να λυθούν με διάλογο και με ειρηνικό τρόπο. Θεωρώ δε ιδιαίτερα σημαντική την αναγνώριση της ιστορικής, θετικής σημασίας της Συμφωνίας και από την κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει ξεπεράσει όσα έλεγε κατά την κύρωση της και δεν επικαλείται καν την αδυναμία ακύρωσης της», τόνισε ο πρώην υπουργός.
Παράλληλα, παρατήρησε «σημαντικές καθυστερήσεις που υπάρχουν ως προς την εφαρμογή της, ιδίως σε ό,τι αφορά τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα».
«Ας ελπίσουμε ότι θα ξεπεραστούν» είπε και πρόσθεσε: «Χθες, άλλωστε, κατατέθηκαν προς κύρωση στη Βουλή δύο συμφωνίες που είχε συνάψει η δική μας κυβέρνηση για την οικονομική συνεργασία και τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Β. Μακεδονίας».
Ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στην Αλβανία, παρουσία και του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ενώ έκανε αναφορά και στην Τουρκία.
«Στηρίζουμε επίσης τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Αλβανίας. Θυμίζω ότι στο έδαφος της ζει η ιστορική μειονότητα μας, η οποία μπορεί να αποτελέσει γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών μας, αν και εκκρεμεί η επίλυση σοβαρών της ζητημάτων που δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και υπενθύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχσαν προχωρήσει πολύ οι διαπραγματεύσεις ια όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ.
«Βέβαια, ο «ελέφαντας στο δωμάτιο», στα Βαλκάνια και όχι μόνο, είναι η Τουρκία, και οι αναβαθμισμένες επιδιώξεις της να γίνει περιφερειακή δύναμη. Θεμιτές είναι οι φιλοδοξίες αυτές, αρκεί να είναι νόμιμες, να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, να πεισθεί η Τουρκία ότι μόνον έτσι θα μπορέσει να έχει θέση στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας