Με στόχο από τη μία πλευρά να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό που έχει έρθει κοντά στο κόμμα και από την άλλη να τονιστεί ότι δεν περιστρέφονται όλα γύρω από τον Σταύρο Θεοδωράκη, το Ποτάμι ανακοίνωσε χθες τους 32 «σκιώδεις υπουργούς» του, που θα αναλάβουν να σηκώσουν το βάρος της λεγόμενης «προγραμματικής αντιπολίτευσης».
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενός ιδρύματος, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν και άλλα κόμματα (π.χ. Ιδρυμα Κ. Καραμανλή, Αν. Παπανδρέου, Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζά). Ο ρόλος όμως αυτού του φορέα θα είναι αυτός του ευρύτερου πολιτικού think tank, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη όχι αμιγώς κομματικά, αλλά προσωπικότητες που βρίσκονται κοντά στις θέσεις του Ποταμιού και είχαν ενταχθεί στην επιτροπή διαλόγου (π.χ. Αγγ. Δεληβορριάς, Μ. Ματσαγγάνης, Αντ. Καφετζόπουλος, Θ. Βερέμης, Γ. Κακλέας κ.ά.).
Διέξοδος προς τα εμπρός
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ίδρυση του κόμματος, αλλά και το θολό τοπίο που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό και έχει να κάνει τόσο με το μέλλον της ευρύτερης Κεντροαριστεράς όσο και με την ηγεμονική ή όχι παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, το σχήμα του Σταύρου Θεοδωράκη επιχειρεί διέξοδο προς τα εμπρός με το τρίπτυχο «σκληρή δουλειά-υπεύθυνη αντιπολίτευση-τεκμηριωμένη αντιπρόταση».
Στους «32 σκιώδεις» έχουν αξιοποιηθεί τόσο οι 17 βουλευτές του κόμματος όσο και κεντρικά ή περιφερειακά στελέχη, που αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη για συγκεκριμένους τομείς δράσεις. Μπορεί στη Σεβαστουπόλεως να απεχθάνονται το δημοσιογραφικό κλισέ περί «σκιώδους κυβέρνησης», όμως συνειδητοποιούν ότι οι πολιτικές απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες και υπάρχει ανάγκη για άμεση ανασύνταξη με μια οργανωμένη «ομάδα κρούσης».
Παράλληλα, κρίθηκε ότι πρέπει να δοθεί ρόλος σε περισσότερους ανθρώπους που στήριξαν ή ήταν υποψήφιοι με το Ποτάμι, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην περιφέρεια και τις τοπικές κοινωνίες, όπου θεωρείται ότι το κόμμα παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες να μεταφέρει το πολιτικό του μήνυμα. «Η αυστηρή αντιπολίτευση δεν γίνεται μόνο στην πλατεία Συντάγματος και τη Βουλή, αλλά σε όλη την επικράτεια», αναφέρουν χαρακτηριστικά επιτελείς του κόμματος.
Σημειώνεται ότι η ομάδα των πολιτικών υπευθύνων θα βρίσκεται επίσης σε συνεχή επαφή τόσο με την ομάδα του πολιτικού σχεδιασμού, δηλαδή τον λεγόμενο «πρωινό καφέ» του κόμματος, όσο και με το γραφείο τεκμηρίωσης, στο οποίο εντάχθηκε πρόσφατα ο δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής του σταθμού «9,84», Τάκης Καμπύλης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας