Αργά το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίες κορυφώθηκαν με την ομιλία της επικεφαλής Φώφης Γεννηματά.
Στο τέλος του συνεδρίου παρουσιάστηκε το νέο έμβλημα του Κινήματος Αλλαγής, με το ρόδο που συμβολίσει τις αξίες και τις παρακαταθήκες της Δημοκρατικής παράταξης και σηματοδοτεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της παράταξης.
Λίγο νωρίτερα, είχαν τεθεί σε ψηφοφορία και είχαν εγκριθεί -με μεγάλη πλειοψηφία- η διακήρυξη, το καταστατικό και το πρόγραμμα του νέου φορέα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διευκρινιστούν προτάσεις που αφορούν στον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, στην ποσόστωση κατά 1/3 στα όργανα και τα ψηφοδέλτια των φύλων και επιμέρους λεπτομέρειες για θητεία
Παράλληλα, εγκρίθηκε το οργανωτικό σχήμα μεταξύ των οποίων και η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστούν από τα κόμματα που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής τα πρόσωπα που προτείνουν.
Βεβαίως, το μεγαλύτερο κομμάτι της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου περιείχε ομιλίες συνέδρων και κεντρικών στελεχών, ενώ από το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησαν οι ομιλίες του Ευάγγελου Βενιζέλου και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, του Νίκου Ανδρουλάκη, του Γιώργου Καμίνη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Σταύρου Θεοδωράκη.
Από τις ομιλίες δεν έλειψαν οι προτάσεις για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει ο νέος φορέας αλλά και η σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
«Γενικό προσκλητήριο» από Γεννηματά
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έκλεισε τις ομιλίες του συνεδρίου, απευθύνοντας μεταξύ άλλων «γενικό προσκλητήριο στα εκατομμύρια των αγνοημένων από κυβέρνηση».
Επίσης, έθεσε το Κίνημα σε εκλογική ετοιμότητα, ενώ σχολίασε τις ομιλίες Δραγασάκη και Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «όψιμα, μετά από χρόνια, σκέφτηκαν την ανάγκη για συνεργασίες». Έστειλε το μήνυμα ότι «εμείς βαδίζουμε στη δική μας λεωφόρο, έχουμε το δικό μας γαλαξία. Ζητάμε τη δύναμη από τους πολίτες για να επιβάλλουμε τη συνεννόηση».
Η κ. Γεννηματά κατέθεσε τη πολιτική ατζέντα του Κινήματος Αλλαγής από 12+1 κρίσιμα ζητήματα πολιτικής που μπορούν να αποτελέσουν ένα πλαίσιο προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας, ενώ έδωσε απαντήσεις στα σχόλια που ακούστηκαν, υποστηρίζοντας ότι «όλα γίνονται με τη σειρά τους και στην ώρα τους».
Όπως τόνισε η κ. Γεννηματά, σε αυτό το Συνέδριο
- Αποφασίζουμε για την νέα ιδεολογική Διακήρυξη, τις βασικές κατευθύνσεις του Προγράμματός μας, τις θέσεις μας για τα Εθνικά Θέματα και την πορεία της Ευρώπης.
- Αποφασίζουμε για το νέο Καταστατικό μας, που θα εφαρμοστεί στην πληρότητά του μέχρι το επόμενο Συνέδριό μας.
- Αποφασίζουμε για τη συνθετική, αναλογική συγκρότηση της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.
Αμέσως μετά, συνέχισε η κ. Γεννηματά, προχωρούμε την οργανωτική συγκρότηση:
- Με τον νέο Γραμματέα, το ενιαίο πολιτικό κέντρο, με το Πολιτικό Συμβούλιο, την Εκτελεστική Γραμματεία, τους Ενιαίους Τομείς.
- Με Ενιαίο Γραφείο και Εκπρόσωπο Τύπου.
- Με την ακόμα πιο λειτουργική ενοποίηση των Κ.Ο ΔΗΣΥ και ΠΟΤΑΜΙ με τακτική εβδομαδιαία κοινή συνεδρίαση των συντονιστικών και τακτική μηνιαία κοινή συνεδρίαση των Κ.Ο.
- Με την οργανωτική συγκρότηση με ανοιχτές διαδικασίες βάσης του Κινήματος Αλλαγής από κάτω προς τα πάνω αρχίζοντας από το επίπεδο του Δήμου και στη συνέχεια σε επίπεδο νομού. Η νέα Κεντρική Επιτροπή θα εξειδικεύσει και θα αποφασίσει σε ειδική συνεδρίαση της μέχρι τέλος Απριλίου το συγκεκριμένο σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του.
Θεοδωράκης: Κοιτάμε λάθη και ανανέωση
Στα λάθη του παρελθόντος τα οποία θα αποτελέσουν οδηγό για το μέλλον αλλά και στην ανάγκη ανανέωσης, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
«Θέλουμε να κατευθύνουμε τις πολιτικές εξελίξεις. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αλλά για να συμβούν αυτά, πρέπει να αλλάξουμε και εμείς! Να είμαστε αυστηροί με τα λάθη μας!... Ο κόσμος ξέρει τις μεγάλες στιγμές μας, ξέρει και τα λάθη μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα και στο τι πρέπει να αντλήσει από την εμπειρία αυτή, το Κίνημα Αλλαγής:
Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης ηττήθηκαν. Το τόνισε και ο Κώστας Σημίτης. Γιατί ηττήθηκαν; Γιατί πίστεψαν ότι ο κόσμος θα τους επιλέξει μόνο και μόνο επειδή οι δεξιοί ήταν χειρότεροι.
Οι προσπάθειες του Μακρόν στη Γαλλία και του Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία είναι δύο απο τα μοντέλα που πρέπει να μελετήσουμε. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε όλες τις σύγχρονες μορφές τους, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για το Κίνημα Αλλαγής. Πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια, από την περιγραφή της κατάστασης μέχρι το χρονοδιάγραμμα για τις λύσεις. Χρειάζονται, λοιπόν, ανοιχτές διαδικασίες συμμετοχής. Χρειάζεται διάλογος και εποικοδομητικές αντιπαραθέσεις.
Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης έστειλε το δικό του μήνυμα, τονίζοντας με νόημα ότι το Κίνημα Αλλαγής «δεν θα πρέπει να είναι άθροισμα μηχανισμών, ούτε αρένα φιλοδοξιών. Αλλά μια συμμαχία που σπάει τους κομματικούς μηχανισμούς. Μια συμμαχία χωρίς επετηρίδα».
Επίσης μίλησε για την ανάγκη ανανέωσης («το νέο Κίνημα δεν μπορεί να είναι μια νοσταλγική φωτογραφία του παρελθόντος... πρέπει να είναι μια εικόνα από το μέλλον», είπε) και καταλήγοντας τόνισε πως «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από το Κίνημα Αλλαγής! Δεν έχει ανάγκη από ένα νέο κόμμα συμβιβασμών».
Θεοχαρόπουλος: Όχι σε μονομερείς συνεργασίες με ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ.
Καμίνης κατά κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επιφύλαξε σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης και των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «για λόγους εθνικούς και προστασίας του πολιτεύματος επιβάλλεται η αποχώρησή τους από τη διακυβέρνηση της χώρας». Και συμπλήρωσε:
Το χειρότερο για μένα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν κάνουν τίποτε για να απαλλαγούμε από τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος. Το κομματικό κράτος θα είναι πάντα κράτος διεφθαρμένο. Και αυτή η κυβέρνηση στήνει κομματικό κράτος. Η συγκέντρωση εξουσίας παράγει ανομία με την κυβέρνηση να παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη. Φθείρει τους θεσμούς γιατί της είναι εμπόδιο η διάκριση των εξουσιών. Η έλλειψη λογοδοσίας, οι κλειστές δομές οδηγούν σε κατάχρηση εξουσίας. Οι πράξεις τους δείχνουν ότι αποτελούν ατόφιο τμήμα του σάπιου μέρους της μεταπολίτευσης.
Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, ο Γ. Καμίνης τόνισε ότι υποστήριξε ότι «πρέπει να συντρίψουμε το παραμύθι της δήθεν κοινωνικής πολιτικής του κ. Τσίπρα. Γιατί με την αναστάτωση, το διχασμό, τη σύγχυση που παράγει κάθε φορά η κυβέρνηση, μόνο οι ισχυροί χαίρονται, που μέσα στην κρίση γίνονται ισχυρότεροι, όπως και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Ο κ. Τσίπρας με την πολιτική του παράγει ανισότητες και κοινωνική αδικία».
Όσο για το Κίνημα Αλλαγής, ζήτησε να υπάρξει «ενιαία φωνή, ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, όχι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω». Έθεσε και τρεις προϋποθέσεις για να προχωρήσει ο νέος φορέας:
- Να ξεκαθαρίσουμε το παρελθόν. Στη μεταπολίτευση είτε με τα φάρμακα, είτε με τη SIEMENS διακινήθηκε πολιτικό χρήμα που τροφοδότησε κομματικούς κι εκλογικούς μηχανισμούς. Μολονότι το φαινόμενο είναι υπαρκτό και απαράδεκτο, κάθαρση δεν έχει ακόμη επέλθει Είτε αυτό αφορά σε πρόσωπα που έχουν ατόφια την πολιτική ευθύνη από τις θέσεις που κατείχαν, είτε αφορά σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, αυτό το αθέμιτο χρηματικό «κόστος» της δημοκρατίας οφείλουμε να το εξαφανίσουμε.
- Να ξεφύγουμε από τα κλισέ της προηγούμενης εποχής: Να γίνουμε ριζοσπαστικά κριτικοί όχι απέναντι στην Ευρωπαϊκή ιδέα και τη δημοκρατία, αλλά απέναντι στην παρακμάζουσα κυρίαρχη συντηρητική εκδοχή της που έχει καταλάβει και μεγάλο τμήμα της σοσιαλδημοκρατίας.
- Να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας. Να σεβαστούμε και να κάνουμε πολιτική μας τις αξίες και τις αγωνίες των ανθρώπων.
Βενιζέλος: Μέτωπο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρώην υπουργός και τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρότεινε μέτωπο δημοκρατικών δυνάμεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κι αυτός σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί και ιδίως για την υπόθεση Novartis.
«Υπάρχει μέτωπο Δημοκρατίας κατά του πραξικοπήματος που επιχειρείται. Είναι άλλο οι διαφορές με τον συντηρητικό χώρο κι άλλο πράγμα η αντίκρουση με τους σκευωρούς. Κι έρχονται κι άλλα. Δεν θα στοχεύουν μόνο όσους είναι κατά του γλοιώδους φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ολόκληρη τη δημοκρατική παράταξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έθεσε ως πρώτο στόχο για την προοδευτική παράταξη, «τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που σημαίνει να μην μπορεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις»
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επέκρινε την κυβέρνηση τόσο για τους χειρισμούς της σε θέματα οικονομίας, όσο και σε εθνικά ζητήματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ονομασία της ΠΓΔΜ.
Ενωτικός αλλά με αιχμές ο Ανδρουλάκης
Ένα μεγάλο αποτέλεσμα για το Κίνημα Αλλαγής έθεσε ως στόχο ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Θέλουν το Κίνημα Αλλαγής χρήσιμο μεν, πλην όμως αδύναμο, εμείς, όμως, το βράδυ των επόμενων εκλογών θα είμαστε χρήσιμοι ισχυροί», είπε, ενώ έστειλε το δικό του μήνυμα ότι στον νέο φορέα δεν βοηθά ούτε ο ηγεμονισμός, ούτε η Βαβυλωνία.
Εμφανίστηκε αντίθετος στην απόφαση να μην υπάρξουν ψηφοφορίες εν όψει και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη σφυρηλάτησης της ενότητας στο Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας ότι είναι λάθος μήνυμα στον λαό η εικόνα διαμοιρασμού της παράταξης.
Ειδικότερα, για το θέμα του διορισμού των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, πρότεινε αυτή η Επιτροπή «να ονομασθεί προσωρινή και να είναι μια δέσμευση ότι θα μείνουμε όλοι ενωμένοι, θα δώσουμε τη μάχη των βουλευτικών εκλογών. Την επόμενη μέρα να κάνουμε ένα συνέδριο πραγματικό».
Οι τοποθετήσεις
Από τις σημερινές παρεμβάσεις, ξεχωρίζουν ως πιο αιχμηρές και επικριτικές αυτή του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος υποστήριξε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει που τοποθετείται στρατηγικά, στο προοδευτικό ή στο συντηρητικό ρεύμα κι αν συμπορεύεται με τη δεξιά ή με τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Ο ίδιος πάντως δήλωσε αρνητικός σε συνεργασία με τη Ν.Δ., ενώ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του για την υπόθεση Novartis όπου είπε ότι το σκάνδαλο Novartis υπάρχει, έχει αντικειμενική υπόσταση και δεν είναι σκευωρία.
Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης τόνισε ότι «η χώρα και οι προοδευτικοί πολίτες έχουν ανάγκη από ένα Κίνημα προοδευτικής πολιτικής κι όχι από ένα φορέα συναλλαγής».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπερασπίστηκε το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφερόμενος στις μετεκλογικές συνεργασίες, δήλωσε ότι «θα καθορίσουμε τις συνεργασίες μας μετά τις εκλογές». Τόνισε ότι «δεν δημιουργούμε σήμερα ένα νέο φορέα γιατί ντρεπόμαστε για αυτό που υπήρξαμε... Σήμερα διευρύνουμε τους ορίζοντες του ζωτικού πολιτικού μας χώρου και διεκδικούμε μία νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.
Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού από τον Κώστα Σκανδαλίδη. «Έφεραν τη χώρα πίσω στις χειρότερες στιγμές της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν καμία σχέση με το καινούργιο και ελπίζουμε να αποτελέσουν το οριστικό τέλος του παλιού. Αυτό εξαρτάται από εμάς», είπε ωστόσο έστειλε μήνυμα αυτόνομης πορείας: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει τεράστια απόσταση που έχει να κάνει με τη δημοκρατία, με τη Ν.Δ. μας χωρίζει η κοινωνική δικαιοσύνη».
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, δήλωσε ότι αυτό που έγινε στο Κίνημα Αλλαγής (με το διορισμό των συνέδρων και των οργάνων) είναι παράδειγμα προς αποφυγή, ενώ ζήτησε ένα πραγματικό συνέδριο ΠΑΣΟΚ «για να επιστρέψουμε στις ρίζες μας».
«Θέλουμε ένα Κίνημα Αλλαγής που θα είναι ένα αυθεντικό λαϊκό και πατριωτικό κίνημα» είπε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας, επισημαίνοντας ότι «λαϊκό είναι οτιδήποτε αναδεικνύει τον πολίτη σε πρωταγωνιστή και πατριωτικό είναι οτιδήποτε κάνει την πατρίδα μεγάλη, όχι ως πληθυσμό και έκταση, αλλά υπηρετεί μεγάλες αρχές και ιδανικά».
Επίσης, χαρακτήρισε το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής «συνέδριο μνήμης και συνέδριο προσδοκίας», υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα αποκοπούμε από τις ρίζες μας. Να δώσουμε μάχη υπερασπιζόμενοι το κόμμα μας απέναντι στην προπαγάνδα που προσπάθησε να το διαλύσει».
Στην ομιλία του ο Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ ανέφερε: «Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του Γ. Δραγασάκη για την ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος για το νέο συνασπισμό πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Ηχεί όμως τελείως παράταιρα με την κυβερνητική πρακτική 3 χρόνων. Δεν βρίσκει καν σημείο επαφής για να φαίνεται ότι πρόκειται για κομματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αυτή εκφράζεται με τη στάση του απέναντι στον όμορο πολιτικά χώρο. Το τελευταίο δείγμα άλλωστε είναι συμπεριφορά πολεμικής στάσης. Πώς αλλιώς παρά unfair ή πολιτικά κομπλεξική στάση θα μπορούσε να εκληφθεί η επιλογή της ταυτόχρονης με το ιδρυτικό συνέδριο διήμερης διεθνούς συνάντησης για την Ευρώπη. Την ώρα που θα κλείνει τις εργασίες η Φώφη Γεννηματά επέλεξαν ομιλία του Τσίπρα».
«Ένα καθήκον έχουμε να προχωρήσουμε μπροστά, να γίνει η προοδευτική παράταξη πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα», σημείωσε ο Θόδωρος Μαργαρίτης.
Την Παρασκευή, στο άνοιγμα του ιδρυτικού συνεδρίου, η επικεφαλής του φορέα, Φώφη Γεννηματά περιγράφοντας τους στόχους και το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής ενώπιον των συνέδρων υποστήριξε ότι το Κίνημα Αλλαγής στις προσεχείς εθνικές εκλογές φιλοδοξεί να λάβει μία από τις τρεις εντολές σχηματισμού κυβέρνησης και με βάση τις προγραμματικές του θέσεις να πετύχει μία συμφωνία για ένα κυβερνητικό σχήμα εθνικής συνεννόησης, προοδευτικού προσανατολισμού, με τη συμμετοχή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ.
Το συνέδριο θα κλείσει με την έγκριση μέσω ψηφοφοριών της διακήρυξης, του προγράμματος, του καταστατικού και του νέου εμβλήματος που θα είναι ένα τριαντάφυλλο σε μοντέρνα εκδοχή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας