Και εγένετο το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με έμβλημα ένα τριαντάφυλλο σε κόκκινο φόντο. Σε ένα πυκνό και ενθουσιώδες ακροατήριο στο Μουσείο Μπενάκη το απόγευμα του Σαββάτου, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε και επισήμως την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα, θέτοντας πρωταρχικό στόχο την είσοδο στη Βουλή και κατ’ επέκταση τη συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας με προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο, ώστε να έχει ρόλο ρυθμιστικού παράγοντα.
Την ίδια ώρα, απάντησε σε σκληρή γλώσσα στα πυρά του ΠΑΣΟΚ και του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι εμφορείται από προσωπικά κίνητρα και διασπά την παράταξη, υποστηρίζοντας ότι με την ενέργειά του λειτουργεί λυτρωτικά, ενώ αν σκεφτόταν το προσωπικό όφελος θα βολευόταν «σε αυτά που μου πρότειναν, τη σιγουριά της επανεκλογής» και της «σίγουρης» βουλευτικής έδρας, με αντάλλαγμα τη σιωπή του.
«Οσοι δεν θέλουν να καταλάβουν την πρωτοβουλία μας, μιλάνε για προσωπική μου ατζέντα. Κλείνουν τα αυτιά στους χιλιάδες συμπολίτες μας, πρώην και νυν μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, που ζητούσαν κάτι να γίνει επιτέλους για να σταματήσει ο αφανισμός των αξιών μας από τον πολιτικό χάρτη της χώρας», επισήμανε.
Για τη σημερινή μορφή του ΠΑΣΟΚ επέρριψε την ευθύνη στην ηγεσία, αν και δεν θέλησε να κατονομάσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι το κόμμα του δεν θα γίνει «παρακολούθημα κανενός» και «ουραγός της Δεξιάς».
Κεντρική κατεύθυνση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) είναι η τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιώργο Παπανδρέου να δηλώνει ότι συγκροτεί μέτωπο απέναντι στη δεξιά και αριστερή αντίληψη της συντήρησης «αλλά και σε όσους ταυτίστηκαν μαζί της».
Ο πρώην πρωθυπουργός βάσισε την ομιλία του στη γνώριμη γενικόλογη επιχειρηματολογία του παρελθόντος, κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα της «επανάστασης του αυτονόητου» και τόνισε ότι το ΚΙΔΗΣΟ θα αγωνιστεί για ένα «ελληνικό πατριωτικό σχέδιο», «που κανείς δεν μας επιβάλλει» για την οικοδόμηση της «μεταπελατειακής» Ελλάδας των αξιών, της δικαιοσύνης και της δημιουργίας. Μάλιστα σημείωσε ότι μόνο με τη διαμόρφωση ενός τέτοιου σχεδίου θα μπορέσει η χώρα να αποκτήσει διαπραγματευτική δύναμη έναντι των δανειστών και να τερματιστεί η πολιτική λιτότητας. Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε -πλην μιας σύντομης αναφοράς- την αυτοκριτική και δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στην τρόικα και στο ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα, έδειξε να υπεραμύνεται τόσο της διενέργειας δημοψηφίσματος όσο και του προεκλογικού συνθήματος του 2009 ότι «λεφτά υπάρχουν», καταγγέλλοντας το κατεστημένο «που ήξερε και ξέρει ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν ήθελε και δεν θέλει ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο και διαφανές, δεν ήθελε και δεν θέλει να σπάσει η πελατειακή εξάρτηση του πολιτικού συστήματος, δεν ήθελε και δεν θέλει ένα ισχυρό Δημόσιο να προστατεύει τα δικαιώματα του πολίτη και όχι τα προνόμια των λίγων».
Ο Γιώργος Παπανδρέου αποκάλυψε ότι η απόφαση για την αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών ήταν μία από τις δυσκολότερες της ζωής του και τόνισε ότι «βάζει το κεφάλι του στον ντορβά» προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλία «δημιουργικής ρήξης».
Πάντως, για να δικαιολογήσει την κίνησή του επικαλέστηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι το 1974 «αποφάσισε να μη συμβιβαστεί με το κομματικό κατεστημένο». Φανέρωσε τέλος την πρόθεσή του για συνολική ανασύνταξη του προοδευτικού-σοσιαλιστικού χώρου μέσω του φορέα που δημιούργησε.
Το «παρών» στο Μουσείο Μπενάκη έδωσαν οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας, Παύλος Γερουλάνος, Γιώργος Πεταλωτής, Φίλιππος Πετσάλνικος, Γρηγόρης Νιώτης, Γιάννης Διαμαντίδης, Ροδούλα Ζήση, Γιάννης Πανάρετος, Δημήτρης Δρούτσας, Ελισσάβετ Παπαζώη, Γιώργος Ανωμερίτης, οι αποχωρούντες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, Θάνος Μωραΐτης, Φίλιππος Σαχινίδης και Συμεών Κεδίκογλου, ο πρώην υφυπουργός Ανδρέας Φούρας, οι πρώην βουλευτές Χρήστος Μαγκούφης, Ανδρέας Μακρυπίδης, Νίκος Τσώνης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αφροδίτη Παπαθανάση, Μανώλης Στρατάκης και η πρώην ευρωβουλευτής που συνυπογράφει την ιδρυτική διακήρυξη Μαριλένα Κοππά.
Παρουσία με ξεχωριστό ενδιαφέρον θεωρείται αυτή του ανεξάρτητου βουλευτή Χρήστου Αηδόνη, ο οποίος πιθανότατα θα είναι υποψήφιος με το ΚΙΔΗΣΟ στην Περιφέρεια Αττικής.
Παρόντες ήταν επίσης οι στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου Νίκος Αθανασάκης, Γιώργος Ελενόπουλος και Ρεγγίνα Βάρτζελη, τα αδέρφια του Νίκος και Αντρίκος Παπανδρέου και η σύζυγός του Αντα, οι περιφερειάρχες Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κρητικός, η πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Ελσα Παπαδημητρίου και τα στελέχη Πέτρος Λάμπρου, Θεόδωρος Τσίκας (ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ), ο πρώην γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κίτσιος, ο Στάθης Ανέστης από τη ΓΣΕΕ και ο τέως δήμαρχος Ζωγράφου Κώστας Καλλίρης.
Την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν με κοινή δήλωσή τους τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και μέλη της εσωκομματικής τάσης Κίνηση των 75 Βασίλης Γιουματζίδης, Οδυσσέας Κορακίδης, Βασίλης Νούσιος, Ασπα Παπαηλιού και Ελίζα Πολίτη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας