Αντίθετος όχι μόνο στη διενέργεια δημοψηφίσματος επί της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και στην απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το εκλογικό σώμα, αντί της Βουλής, φέρεται να είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της Προεδρίας, ο -και πανεπιστημιακός δάσκαλος- πρώτος πολίτης της χώρας μιλώντας με στενούς συνεργάτες του, αμέσως μόλις προέκυψε το θέμα του δημοψηφίσματος διά στόματος της Ολγας Γεροβασίλη, εξέφρασε την αντίθεσή του. Δεν είναι γνωστό αν τη διαφωνία του εξέφρασε και στον πρωθυπουργό σε προσωπική συνομιλία μαζί του, είναι όμως βέβαιο ότι με κάποιον τρόπο τού τη διεμήνυσε.
Αλλωστε από το 2011 ακόμη, όταν και τότε ο Γ. Α. Παπανδρέου είχε φέρει επί τάπητος ανάλογη πρόταση, ο κ. Παυλόπουλος είχε εκφραστεί δημόσια: «Ουδείς μπορεί να διανοηθεί -είχε γράψει τότε- ότι είναι δυνατόν η αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος να αποτελέσει αντικείμενο προκήρυξης δημοψηφίσματος. Κάτι τέτοιο συνιστά όχι απλώς παραβίαση, αλλά κυριολεκτικά πρωτοφανή ευτελισμό του γράμματος και του πνεύματος του Συντάγματος».
Από το γραπτό του αυτό κείμενο και μόνο συνάγεται ευθέως ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήταν αντίθετος και στη διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα αν η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνεται απευθείας από το εκλογικό σώμα.
Οι πληροφορίες μάλιστα από κύκλους της Προεδρίας φέρουν τον κ. Παυλόπουλο να έχει ξεκάθαρη άποψη και γι’ αυτό το θέμα: Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η απευθείας εκλογή θα έπρεπε να συνοδευτεί και από επιστροφή των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας στα επίπεδα που ήταν στο πρώτο μεταπολιτευτικό Σύνταγμα της χώρας το 1975, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Σήμερα οι αρμοδιότητες του Προέδρου είναι εξαιρετικά περιορισμένες καθώς για την οποιαδήποτε απόφασή του απαιτείται υπογραφή και από τον αρμόδιο υπουργό, ενώ δεν έχει καν το δικαίωμα αναπομπής νομοθετημάτων.
Σε αυτή την περίπτωση όμως, λένε οι συνομιλητές του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα δημιουργούνταν ουσιαστική αλλοίωση του πολιτεύματος καθώς θα υπήρχαν δύο πόλοι εξουσίας με ολέθρια ενδεχομένως αποτελέσματα, αφού το σύστημα της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας είναι πρωθυπουργοκεντρικά δομημένο.
Η απεθείας εκλογή γίνεται σε συστήματα προεδρικών Δημοκρατιών, όπως στη Γαλλία ή τις ΗΠΑ, όπου όμως υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικά σώματα Βουλή και Γερουσία. Τις απόψεις αυτές υπενθυμίζουν, είχε εκφράσει ο κ. Παυλόπουλος και ως επικεφαλής της επιτροπής Αναθεώρησης της Ν.Δ. το 2011.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας