Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ Α.Ε.) έπιασε δουλειά. Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την περασμένη Παρασκευή αναρτήθηκαν οι δύο προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορούν τους τομείς των μη επανδρωμένων συστημάτων και των συστημάτων διοίκησης, ελέγχου και πληροφοριών.
Συγκεκριμένα, η πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΕΛΚΑΚ αφορά την ανάπτυξη Μη Επανδρωμένων Θαλασσίων Σκαφών Επιφανείας (USV) ενώ η δεύτερη την ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (ΣΔΜ) με αρχική εφαρμογή στις κανονιοφόρους, το οποίο θα μπορεί να συνθέτει, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και ως μέλος δικτύου, την τακτική εικόνα του θεάτρου επιχειρήσεων.
«Η προκήρυξη των πρώτων δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας είναι ένα ορόσημο για τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας. Η εγχώρια παραγωγή δυνατοτήτων στην άμυνα δεν αποτελεί μία δυνητική μας επιλογή, αλλά μία υπαρξιακή ανάγκη», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του ΕΛΚΑΚ.
Ο ρόλος του
Οπως σας έχει ενημερώσει η «Εφ.Συν.» το ΕΛΚΑΚ ουσιαστικά υποκατέστησε τη Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικών Ερευνών (ΔΑΕΤΕ) της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), αντικείμενο της οποίας είναι η έρευνα και η ανάπτυξη της αμυντικής τεχνολογίας σε συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία. Το ΕΛΚΑΚ βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, λειτουργεί όμως «χάριν του δημοσίου συμφέροντος με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας». Ως εκ τούτου, δεν ακολουθεί τις διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένου του δημοσίου λογιστικού.
Το μετοχικό κεφάλαιο του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας έχει οριστεί σε 1.500.000 ευρώ, με το ελληνικό Δημόσιο να κατέχει το 67% των μετοχών και το 33% να ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. που συστάθηκε με τον ν. 4389/2016 (Υπερταμείο). Το ΕΛΚΑΚ χρηματοδοτείται από πιστώσεις που ισοδυναμούν τουλάχιστον με το 1,5% των ποσών που διατίθεται για εξοπλιστικά προγράμματα, δηλαδή με 27 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.
«Στόχος είναι η Ελλάδα να σταματήσει να αγοράζει από το “ράφι” και να επιτύχει μια σημαντική αύξηση της συμμετοχής του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος στο ΑΕΠ, από το 0,7% που βρίσκεται σήμερα», ανέφερε ο υπουργός Αμυνας με αφορμή τις πρώτες προσκλήσεις ενδιαφέροντος του ΕΛΚΑΚ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας