Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
vougias - mark mazower - ageloudis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Σπύρος Βούγιας, Μαρκ Μαζάουερ και Στέλιος Αγγελούδης

Η Θεσσαλονίκη τίμησε τον Μαρκ Μαζάουερ

Αναγορεύτηκε σε επίτιμο δημότη ● «Ονειρεύομαι μετρό σε όλη την πόλη και να διαβάζουν στα καφενεία βιβλία Ιστορίας», είπε σε εκδήλωση ο διαπρεπής ιστορικός.

Ο διαπρεπής ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ δεν ξέθαψε μόνο τα φαντάσματα της Θεσσαλονίκης, αλλά μέσα από την καταβύθιση στην Ιστορία μπόρεσε να μιλήσει για νέους στόχους και για οράματα που σήμερα φαντάζουν ουτοπικά: μια πόλη με μετρό απ’ άκρη σε άκρη του πολεοδομικού συγκροτήματος, με τα νερά να κυλάνε από τα στενά της Ανω Πόλης μέχρι τη θάλασσα και «όλοι θα είναι στα καφενεία και θα διαβάζουν βιβλία Ιστορίας. Αυτό το μέλλον πρέπει να κυνηγάμε», είπε ο κ. Μαζάουερ το Σάββατο στην κατάμεστη Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, παρουσία 700, τουλάχιστον, Θεσσαλονικέων, στην εκδήλωση που οργάνωσε ο δήμος με τίτλο «Θεσσαλονίκη: από τις σελίδες της Ιστορίας στη νέα σελίδα τού αύριο».

Μία μέρα νωρίτερα, σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Μαζάουερ αναγορευόταν επίτιμος δημότης Θεσσαλονίκης και παραλάμβανε τη διάκριση από τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σπύρο Βούγια.

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος, ο ιστορικός συνέδεσε το όνειρό του με την επιστήμη του: «Μπορούμε να σκεφτούμε την ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, ή μέσα από το νερό, όχι μόνο μέσω της πολιτικής. Σε αυτή την οπτική, δεν έχει σχέση τι εθνικότητα είχε ο άλλος αλλά ποιοι, για παράδειγμα, ήταν οι μηχανικοί. Για μένα η ιστορία μπορεί να προσαρμοστεί με αυτόν τον τρόπο και να ξαναδούμε έτσι την ιστορία της πόλης».

Ο κ. Αγγελούδης αναφέρθηκε στα έργα που προωθεί, όπως την ανάδειξη 12 οθωμανικών κρηνών στην Ανω Πόλη, ενώ «όπως είπα και στον Ιμάμογλου (σ.σ. δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης) στόχος μας είναι έστω τα βασικά οθωμανικά κτίρια, που βρίσκονται κυρίως στον άξονα κάτω από την Εγνατία, να γίνουν λειτουργικά και να έχουν μια επισκεψιμότητα».

Επιπλέον έχουν αρχίσει και άλλες παρεμβάσεις: «Η πλατεία Ελευθερίας ήταν άμεση προτεραιότητα και περιμένουμε η ανάπλαση να ξεκινήσει στους επόμενους μήνες. Βοηθάμε όπως μπορούμε για το Μουσείο Ολοκαυτώματος».

Τα δύσκολα πάντως θέματα θίχτηκαν ακροθιγώς στην εκδήλωση. Ο δήμαρχος σημείωσε πως οι αλλαγές στην πόλη γίνονται με πολύ αργά βήματα, για παράδειγμα «κάποτε καίγανε τα βιβλία του Μαρκ, σήμερα τον τιμάμε», αλλά ονόματα ταγών της πόλης που συμμετείχαν στους αφορισμούς και στις επιθέσεις δεν ειπώθηκαν. Η ιστορία της πόλης έχει κι άλλα νεότερα «φαντάσματα» για τα οποία δεν έχουν ακόμη γραφεί βιβλία. Για παράδειγμα, όπως είπε ο δήμαρχος, «υπάρχει μια μερίδα συμπολιτών μας, αυτή που αποκαλούμε “η δικτατορία της ασχήμιας”, που μας υποχρεώνει να δίνουμε μάχες για την καθημερινότητα. Σήμερα για τρίτη φορά πήγαμε στην πλατεία Μουσχουντή όπου προσπαθούμε να κάνουμε δεντροφύτευση και να βάλουμε παγκάκια και βάζουμε πασσαλακια. Συνέχεια τα σπάνε για να παρκάρουν». Ωστόσο ας σημειώσουμε ότι ασχήμια είναι και η ίδια η ονομασία αυτής της πλατείας («Να έχουμε και πλατεία Χίτλερ;», «Εφ.Συν.» 13.4.2024) για την οποία παρά τα αιτήματα δεν έχει γίνει καμία κίνηση από την πλευρά του δήμου να αλλάξει η ονομασία της.

Στη συζήτηση πήραν επίσης μέρος ο επιχειρηματίας Σταύρος Ανδρεάδης και η διευθύντρια του Οργανισμού Κοινωνικής Καινοτομίας Among, Θάλεια Ρίζου. Τον συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος Σοφία Χριστοφορίδου.

Ημέρα Μνήμης των Εβραίων Μαρτύρων

Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Η Ημέρα Μνήμης των Εβραίων Μαρτύρων και η 80ή επέτειος της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς τιμήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με την εκδήλωση Μνήμης στην αίθουσα του λιμανιού και την κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας.

Η πλατεία παραμένει ακόμη και σήμερα πάρκινγκ και ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης αναφέρθηκε φυσικά στο θέμα, όντας κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, τονίζοντας ότι η μετατροπή της πλατείας-πάρκινγκ σε Πάρκο Μνήμης θα προχωρήσει. «Αναμένουμε, ελπίζουμε σύντομα, την άρση των δικαστικών εκκρεμοτήτων που δεν επιτρέπουν προς ώρας να ξεκινήσουν οι εργασίες για την απόδοση της πλατείας Ελευθερίας στην ιστορική Μνήμη των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Η δημιουργία του Πάρκου Μνήμης είναι κοινή βούληση της πόλης. Αναμένουμε αυτό το νέο τοπόσημο που θα αφηγείται την ιστορική αλήθεια και θα υπενθυμίζει την ιστορική ευθύνη όλων να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά στο μέλλον ένα ανάλογο έγκλημα», είπε.

Πρόσθεσε: «Τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας σήμερα για να νικήσουμε το τέρας [του αντισημιτισμού], για να μη συνηθίσουμε να φοβόμαστε, είναι δύο: η διατήρηση της μνήμης και η διαρκής επαγρύπνηση. Να είμαστε πάντοτε έτοιμοι, ώστε όχι μόνο να μη γνωρίσει η ανθρωπότητα ξανά τέτοια φρίκη, αλλά για να κάνουμε ακόμη πιο ανθρώπινη, πιο ανεκτική, πιο συμπεριληπτική την κοινωνία μας».

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Παραβρέθηκαν ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ, η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων και μέλη της εβραϊκής κοινότητας.

Σήμερα, η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας (1940-1974) οργανώνει προβολή του σοβιετικής παραγωγής ντοκιμαντέρ η «Απελευθέρωση του Αουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό», με πρόλογο του σκηνοθέτη Ακη Κερσανίδη (6.30 μ.μ., στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης).

Δικαιοσύνη για το έγκλημα στην Πύλο ζητά η ΚΕΕΡΦΑ

Το έγκλημα στην Πύλο με το πολύνεκρο ναυάγιο προσφύγων δεν έχει ξεχαστεί ούτε στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ το Σάββατο στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε πολύ κόσμο, που ζήτησε να μπει τέλος στην ατιμωρησία για τις εγκληματικές επαναπροωθήσεις, να μην περάσει η συγκάλυψη και να γίνει άμεσα η δίκη των δραστών στο Ναυτοδικείο Πειραιά, με την παραπομπή όλων των υπευθύνων.

Στο πάνελ βρέθηκαν (από αριστερά) η Δήμητρα Κομνιανού από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης, ο δικηγόρος Ευκλείδης Μακρόγλου, η εκπαιδευτικός Ιωάννα Κατλαμούση που συντόνισε την εκδήλωση, ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Απόστολος Λυκεσάς και ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος. Παρέμβαση-ενημέρωση έκανε ο δικηγόρος Μιχάλης Φαχιρίδης, μιλώντας για το τραγικό ναυάγιο στη Ρόδο στις 20 Ιανουαρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Θεσσαλονίκη τίμησε τον Μαρκ Μαζάουερ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας