Με ταχείς ρυθμούς επιθυμεί να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων, η οποία προαναγγέλθηκε για τη νέα χρονιά, αλλά η πρώτη φάση υλοποίησης ξεκινάει τελικώς φέτος. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε διαταγή με την οποία μέχρι το τέλος της χρονιάς θα καταργηθούν 5 στρατόπεδα στην ηπειρωτική χώρα και θα προχωρήσει η συγχώνευση 10 μονάδων στον Εβρο και τα νησιά του Αιγαίου.
Στόχος της νέας δομής δυνάμεων και διοίκησης, η οποία αναμένεται να απασχολήσει τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στα τέλη της εβδομάδας, είναι η δημιουργία ευέλικτων ενόπλων δυνάμεων, προσαρμοσμένων στις νέες αμυντικές τεχνολογίες και στις σύγχρονες προκλήσεις, με λιγότερες και με μεγαλύτερο ποσοστό επάνδρωσης, μονάδες. Η νέα δομή δυνάμεων προβλέπει μικρότερη οροφή στρατεύματος, κατάργηση και συγχώνευση σχηματισμών και μονάδων κατά 30%, καθώς και το κλείσιμο περίπου 140 στρατοπέδων από τα 800 και πλέον που λειτουργούν σήμερα στην επικράτεια.
Η κατάργηση των στρατοπέδων, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, θα υλοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις. Η πρώτη υλοποιείται σε χρόνο-εξπρές μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, η δεύτερη θα υλοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025, ενώ οι άλλες δύο αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2026. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα ανενεργά στρατόπεδα θα τα διαχειρίζεται το Ταμείο Εθνικής Αμυνας και η αξιοποίησή τους θα γίνεται ανά περίπτωση. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να γίνουν εκμισθώσεις από το ΤΕΘΑ αλλά και συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να αξιοποιηθούν ως ελεύθεροι χώροι ή χώροι πρασίνου.
Εν τω μεταξύ, χθες, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, υπέγραψε την αναθεώρηση του Στρατιωτικού Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας της Εθνοφυλακής, βάσει του άρθρου 95 παρ. 19 του Ν. 5018/2023. Στο εξής, στις μονάδες εθνοφυλακής που βρίσκονται στις ακριτικές περιοχές της χώρας θα μπορεί να υπηρετεί και γυναικείο προσωπικό επί εθελοντικής βάσης, το οποίο προέρχεται από την εφεδρεία και διαμένει μόνιμα στην οικεία περιοχή.
Οι γυναίκες που επιθυμούν να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να έχουν υπερβεί το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας τους. Σημειώνεται ότι έως σήμερα δεν υπήρχε πρόβλεψη προαγωγής εθνοφυλάκων κατά την περίοδο της ειρήνης. Πλέον, θα είναι δυνατή η απονομή της τιμητικής διάκρισης του υποδεκανέα σε εθνοφύλακες, καθώς και η προαγωγή τους μέχρι δύο (2) βαθμούς, μετά τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενταετούς υπηρεσίας στην εθνοφυλακή, για κάθε προαγωγή.
Επίσης, οι εθνοφύλακες αξιωματικοί θα προάγονται μέχρι τον βαθμό του ταγματάρχη. Η αναθεώρηση του Κανονισμού της Εθνοφυλακής εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για την εθελοντική στράτευση των γυναικών που αποτελεί στόχο της σημερινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας