Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.6°
1 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 13.8°
1 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 15.5°
1 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
16.6° 14.7°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
59%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 16.7°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
76%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
vraveio nikos nikiforidis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βραβείο σε Τσίπρα και Κύπριους αγωνιστές της συνύπαρξης

Αύριο, στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Εβερτ» της Τεχνόπολης, η τελετή απονομής του βραβείου Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» από το ΠΑΔΟΠ.

Τι σχέση έχουν o πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ένας Ελληνοκύπριος ακτιβιστής και μια Τουρκοκύπρια ποιήτρια; Εκ πρώτης όψεως, καμιά. Τους συνδέει ωστόσο ο αγώνας για την επίτευξη της ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα σε λαούς και κοινότητες που χωρίζονταν είτε από αντιπαραθέσεις εθνικιστικού ιδεοληπτικού χαρακτήρα, όπως στην περίπτωση Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας, είτε από βαθύτατα και αιματηρά ιστορικά τραύματα, όπως η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 μετά το χουντικό πραξικόπημα ανατροπής του Μακαρίου.

Αυτά τα σημαντικά βήματα συνύπαρξης θα επιβραβευτούν αύριο (Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου) στην εκδήλωση απονομής του ετήσιου Βραβείου Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης», που θα γίνει στις 7 το βράδυ στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Εβερτ» της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Παραλήπτης του βραβείου από την Ελλάδα θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το επίτευγμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Από το εξωτερικό το βραβείο Νικηφορίδη θα απονεμηθεί στο δικοινοτικό κίνημα συνύπαρξης σε μια ενωμένη Κύπρο, όπως το εκφράζουν η διεθνώς αναγνωρισμένη Τουρκοκύπρια ποιήτρια Νεσέ Γιασίν, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, και ο Ελληνοκύπριος αγωνιστής Γιώργος Λιασής, πρωτεργάτης της συμφιλίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου. Το ΠΑΔΟΠ, που έχει καθιερώσει τα βραβεία, αφιερώνει τη φετινή εκδήλωση απονομής του Βραβείου Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» στα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική γερμανική κατοχή. Το βραβείο έχει καθιερωθεί από το 2018 στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης, ΕΠΟΝίτη, Μακρονησιώτη και μέλους της νεολαίας της ΕΔΑ, που εκτελέστηκε το 1951 με την κατηγορία της ανατρεπτικής δράσης, γιατί συγκέντρωνε υπογραφές για την «Εκκληση της Στοκχόλμης» για την ειρήνη.

Τον Ελληνοκύπριο Γιώργο Λιασή, που σε ηλικία μόλις 15 χρόνων, τον Αύγουστο του 1974, είδε σχεδόν όλη του την οικογένεια να δολοφονείται από Τουρκοκύπριους ενόπλους στο Παλαίκυθρο της Κύπρου, οι αναγνώστες της «Εφ.Συν.» τον έχουν γνωρίσει μέσα από τη συγκλονιστική συνέντευξή του στο αφιέρωμα για την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής («Εφ.Συν.», 20/7/2024, «Μισός αιώνας, μισές αλήθειες, μισή πατρίδα»), όπως και από το podcast της efsyn.gr «Παλαίκυθρο Κύπρου, 17 Αυγούστου 1974: Το χρονικό μιας σφαγής»). Οσο για τη Νεσέ Γιασίν, της οποίας η ποίηση έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες, ακόμη και όσοι δεν διαβάζουν ποίηση πιθανότατα έχουν ακούσει το μελοποιημένο από τον Μάριο Τόκα ποίημά της -το έγραψε σε ηλικία μόλις 18 χρόνων!- «Η δική μου πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο/ ποιο από τα δυο κομμάτια πρέπει ν’ αγαπώ;»

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, κορυφαίος ζωγράφος, άνθρωπος της ειρήνης με δικαιοσύνη, στηρίζοντας έμπρακτα την εκδήλωση απονομής, προσφέρει έργα του για να δοθούν στους βραβευόμενους.

Φυσικά η εκδήλωση έχει αναπόφευκτα και ένα άμεσο πολιτικό ενδιαφέρον λόγω της πρώτης δημόσιας παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα έπειτα από πολύ καιρό και με φόντο τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άγνωστο αν ο πρώην πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει το βήμα της συγκεκριμένης εκδήλωσης για παρέμβαση στα τεκταινόμενα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Βραβείο σε Τσίπρα και Κύπριους αγωνιστές της συνύπαρξης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας