Σημαντικά ονόματα του εξωτερικού από τον χώρο της πολιτικής και όχι μόνο αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα το διήμερο 17 και 18 Ιουνίου στη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που διοργανώνουν από κοινού το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα με το αντίστοιχο ίδρυμα του Ζόραν Ζάεφ, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 6 χρόνων από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Εχει ήδη γίνει γνωστό τις προηγούμενες μέρες ότι καλεσμένοι, μεταξύ άλλων, θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και νυν πρόεδρος του Ινστιτούτου «Friedrich Ebert» των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, όπως επίσης και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν Πάολο Τζεντιλόνι.
Τα νέα πρόσωπα
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» και με δεδομένο το γεγονός ότι το βασικό πνεύμα της συνδιάσκεψης αποτελεί η ειρήνη μεταξύ των λαών, οι διοργανωτές αποφάσισαν να δώσουν έναν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, καλώντας τον υπουργό Εξωτερικών του παλαιστινιακού κράτους, Ριάντ Αλ Μαλίκι, ο οποίος και αποδέχθηκε την πρόσκληση.
Τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή τους τελευταίους μήνες και ειδικά στην περιοχή της Γάζας κάνουν την παρουσία του Αλ Μαλίκι κάτι παραπάνω από επίκαιρη. Ο 69χρονος πολιτικός βρίσκεται σε αυτή τη θέση επί 16 χρόνια και αποτελεί τον πιο στενό συνεργάτη –και ειδικό απεσταλμένο– του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς. Η παρέμβασή του για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η έκκληση για ειρήνη στην περιοχή συνάδει απόλυτα με τον χαρακτήρα που θέλουν να δώσουν στη διάσκεψη οι διοργανωτές.
Σημαντική όμως θα είναι και η παρουσία της πληθυντικής Αριστεράς στη Διεθνή Διάσκεψη, καθώς θα υπάρξει διαδικτυακή συμμετοχή με συμμετοχή του γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου σε μια ημερομηνία που μεταξύ άλλων συμπίπτει και με τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Οι καλεσμένοι, ωστόσο, δεν σταματούν εκεί. Ουσιαστική θα είναι και η συμμετοχή των Πρασίνων, καθώς στη Διάσκεψη θα βρεθεί η πρώην συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων και νυν ευρωβουλεύτρια Σκα Κέλερ από τη Γερμανία, όπως επίσης και η γνωστή πολιτικός των Ευρωπαίων Πρασίνων και πρώην αντιδήμαρχος Βιέννης Μαρία Βασιλάκου.
Η παρουσία τους εντάσσεται στο πλαίσιο των θεματικών με τις οποίες θα ασχοληθεί η Διάσκεψη. Υπενθυμίζεται ότι θα υπάρχουν πάνελ συζητήσεων, όπου δύο θεματικές θα αφορούν τα Βαλκάνια, άλλες δύο τις περιφερειακές εξελίξεις και τον ρόλο των διεθνών οργανισμών για την προώθηση της ειρήνης, ενώ μία θεματική θα αναφέρεται στην κλιματική κρίση και την πράσινη ατζέντα. Τα πάνελ κλείνουν με άλλες τρεις θεματικές ενότητες: μία για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία και δύο για το μέλλον της Ευρώπης και την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.
H Αλίς Μπαρμπ
Mιλώντας για την Ακροδεξιά, σημαντική θα είναι και η παρουσία στη Διάσκεψη της Γαλλίδας προέδρου της Ακαδημίας Ακτιβιστών, Αλίς Μπαρμπ, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο γαλλικών επιχειρηματικών κύκλων για τις αποκαλύψεις της περί στήριξής τους στη Λεπέν και στο ακροδεξιό κόμμα της, το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές στη Γαλλία.
Η γεννημένη στο Παρίσι Γαλλίδα ακτιβίστρια έχει πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ και πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Αυτή τη στιγμή ηγείται του διεθνούς οργανισμού Singa που έχει βασικό στόχο την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην Ευρώπη, μέσω επιχειρήσεων που έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο. Η δουλειά της προκάλεσε έως και το ενδιαφέρον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος της αφιέρωσε ένα σχετικό tweet το 2019, εξαίροντας το έργο της σε αυτό το πεδίο.
Υπενθυμίζεται ότι βασική φιλοδοξία των συνδιοργανωτών είναι η «Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» να λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση, κάθε Ιούνιο, στην επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης των Πρεσπών, και να αποτελεί μια σταθερή πρωτοβουλία για τη διαρκή υποστήριξη και την εφαρμογή της Συνθήκης, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης απέναντι στον εθνικισμό που τόσο επικίνδυνος έχει αποδειχτεί στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο της Διάσκεψης θα απονέμεται κάθε χρόνο ένα βραβείο Ειρήνης, το «Βραβείο των Πρεσπών», σε μια προσωπικότητα για την προσφορά της στην Ειρήνη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας