Η αρχική επιστολή αποδοχής (LOA-Letter of Offer and Acceptance) που θα σημάνει και την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα αποτελεί ένα προσχέδιο, αφού για την τελική μορφή της επιστολής που θα έρθει από το Κογκρέσο απαιτείται τυπικά να περάσουν 14 ημέρες και να μην εκφραστεί κάποια αντίρρηση.
Οπως είναι γνωστό από το περιεχόμενο της επιστολής αιτήσεως (LΟR-Letter of Request) που είχαμε στείλει στο τέλος Ιουνίου του 2022, η κυβέρνηση είχε ζητήσει την προμήθεια 20 και 20 αεροσκαφών, ωστόσο οι πληροφορίες από πηγές στην Πολεμική Αεροπορία αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν για την αγορά μιας Μοίρας (από 18 έως 24 αεροσκάφη) με το κόστος να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η απόκτηση και μιας δεύτερης Μοίρας, αργότερα, αναμένεται να ανεβάσει το συνολικό ύψος στα 8,6 έως 9 δισεκατομμύρια.
Εάν ισχύουν οι πληροφορίες που λένε ότι αγοράζουμε μόνο την «πλατφόρμα», χωρίς να έχουμε προσδιορίσει τα όπλα που θα φέρει πάνω του το αεροπλάνο και για τα οποία θα χρειαστούν άλλα τόσα δισεκατομμύρια, δεν αποκλείεται το κόστος απόκτησής τους -όπως γράφτηκε και στο ieidiseis.gr- να εκτιναχθεί στα 40 δισεκατομμύρια!
Ολα, δε, τα ανωτέρω ενώ είναι γνωστό ότι η μία ώρα πτήσης του F-35 είναι κατά 25% υψηλότερη του F-16 Block 52+ κι ενώ το κόστος πτήσης ανά ώρα των Rafale είναι ώς και 10% μεγαλύτερο από το F-16 Block 52+.
Εκτός όμως από τα F-35 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη «δωρεά» ενός «πακέτου» οπλικών συστημάτων που αποσύρουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση τα τέσσερα «Πλοία Παράκτιας Μάχης» (Littoral Combat Ships/LCS) που αποσύρονται με μόλις 10 ετών υπηρεσία στο αμερικανικό ναυτικό, καθώς υπήρχε πρόβλημα με τον άξονα μετάδοσης της κίνησης, που όπως λέγεται έχει λυθεί, αλλά και χωρίς να απαντάται το ερώτημα γιατί δεν τα κρατούν οι ίδιοι.
Τις «παράκτιες μηχανότρατες», όπως αναφέρουν εξάλλου στελέχη του πολεμικού ναυτικού τις LCS, είχε απαξιώσει ο ίδιος ο αρχηγός του αμερικανικού ναυτικού (CNO), ναύαρχος Michael Gilday, κατά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο, λέγοντας ότι αρνείται να καταβάλει «ένα επιπλέον δολάριο σε ένα σύστημα που δεν θα μπορούσε να εντοπίσει ένα υποβρύχιο υψηλής τεχνολογίας στο σημερινό περιβάλλον», ενώ είναι «τόσο θορυβώδες όσο ένα αεροπλανοφόρο»!
ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ
Αντίδραση στις αγορές υπήρξε, εκτός από την αξιωματική αντιπολίτευση, από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΚΚΕ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, καυτηρίασε το ότι «μαθαίνουμε για τους εξοπλισμούς από τα αποκόμματα των εφημερίδων» και υπογράμμισε ότι σε σχέση με την Τουρκία πρέπει να κινηθούμε στον «δικό μας προνομιακό χώρο» που είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «το νέο εξοπλιστικό πακέτο από τις ΗΠΑ δεν έχει σχέση ούτε με την άμυνα ούτε με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» και ότι «υπηρετεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και πολέμους στην περιοχή και την υποδαύλιση της κούρσας εξοπλισμών με την Τουρκία, που την πληρώνουν οι λαοί».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας