Θετικά αποτιμούν οι οκτώ στους δέκα πολίτες τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση, ενώ το 55,2% θεωρούν ότι τα πηγαίνει καλύτερα από τις αρχικές τους προσδοκίες πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με την Πανελλαδική Πολιτική Ερευνα που διενήργησε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών» η εταιρεία marc.
Παράλληλα, το 67,7% εκτιμά ότι πρέπει να επιδιωχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός, έναντι του 29,6% που πιστεύει ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε οριστική ρήξη, έστω και εάν αυτό σημαίνει επιστροφή στη δραχμή.
Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σωστό τρόπο ή λάθος τρόπο, το 81,5% λέει «με σωστό (58%) και με μάλλον σωστό (23,5%)», ενώ το 14,2% απαντά «με μάλλον λάθος (6,8%) και με λάθος (7,4%)». Το 4,3% δεν απαντά. Τη μεγαλύτερη διείσδυση («σωστό») η κυβέρνηση την έχει στις κατηγορίες: 68,8% στους άνεργους, 60% στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, 57,1% στους συνταξιούχους και με 56,1% στους απασχολούμενους με οικιακά.
Ηλικιακά, μεγαλύτερη στήριξη προσφέρουν οι κατηγορίες 18-34 ετών (72,2%) και 55 ετών και άνω (58,5%). Ως προς την κομματική τους τοποθέτηση, πλην των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (79,5%) και των ΑΝ.ΕΛΛ. (71,4%), υπέρ του σωστού τάσσονται: 60% Χρυσή Αυγή, 50% ΚΚΕ, 45,8% Αλλο Κόμμα, 40,1% Ν.Δ., 39,3% ΠΑΣΟΚ και 36,8% Το Ποτάμι.
Διακομματικές πλατείες
Αναφορικά με τη στήριξη των διαδηλώσεων υπέρ της κυβέρνησης στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το 76,6% απαντά «ναι», 22,5% «όχι» και 1,9% «δεν απαντώ». Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η συναίνεση του 78% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, αλλά και το 70% της Χρυσής Αυγής. Σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά των υποστηρικτών απ' όλα τα κόμματα είναι ιδιαιτέρως υψηλά, αποδεικνύοντας την ευρεία κομματική βάση των κινητοποιούμενων στις πλατείες.
Για το εάν θα υπάρξει λύση στις διαπραγματεύσεις ή θα οδηγηθούμε σε ρήξη, το 79,7% απαντά θετικά, έναντι του 13,4% που είναι αρνητικό, ενώ το 6,9% δεν απαντά.
Στο ενδεχόμενο τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που οι εταίροι δεν συμφωνήσουν με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, το 67,7% λέει ότι «θα πρέπει να επιδιώξουμε έναν έντιμο συμβιβασμό με μια λύση κοινής αποδοχής», ενώ το 29,6% ότι «θα πρέπει να οδηγηθούμε σε οριστική ρήξη, έστω και εάν αυτό σημαίνει επιστροφή στη δραχμή». Το 2,8% δεν απαντά. Υψηλότερα ποσοστά υπέρ του συμβιβασμού καταγράφουν όσοι δηλώνουν «οικιακά» (79,1%) και οι συνταξιούχοι (77,3%), ενώ από ηλικιακή άποψη οι άνω των 55 ετών (75,1%). Από άποψη κομματικής ένταξης υπέρ της ρήξης τάσσονται: 60% ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, 52% του ΚΚΕ, 40,1% του ΣΥΡΙΖΑ, 39,3% των ΑΝ.ΕΛΛ. και 31% Αλλο Κόμμα.
Στο ερώτημα «είστε υπέρ της παραμονής στο ευρώ ή υπέρ της επιστροφής στη δραχμή», το 81,2% επιλέγει ευρώ και το 13,4% δραχμή, ενώ το 5,4% δεν παίρνει θέση.
Στην αποτίμηση που κάνουν οι ερωτηθέντες για «τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης», το 83,6% απαντά θετικά, το 13,2% αρνητικά και το 3,2% δεν απαντά. Ανά κατηγορία πληθυσμού περισσότερο θετική άποψη εκφράζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων (63,8%), οι άνεργοι (61,3%) και όσοι δηλώνουν «οικιακά» (59,6%). Με βάση την κομματική τους τοποθέτηση (πλην ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ.), είναι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής (43,3%), του Ποταμιού (39,7%), του ΠΑΣΟΚ (39,3%) και του ΚΚΕ (38%).
Οσον αφορά, τέλος, το πώς τα πηγαίνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις αρχικές τους προσδοκίες (πριν από τις εκλογές), οι ερωτηθέντες απαντούν «καλύτερα» σε ποσοστό 55,2%, «όπως τα περίμενα» 32,1%, «χειρότερα» 6,8%, ενώ δεν απαντά το 5,9%.
Ταυτότητα της έρευνας
- Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη marc Α.Ε - Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 1 (ΕΝΑ)
- ΕΝΤΟΛΕΑΣ: «Εφημερίδα των Συντακτών» ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 1.007 νοικοκυριά αντιπροσωπευτικής επιλογής. ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 14-15 Φεβρουαρίου 2015. ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πανελλαδική κάλυψη. ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota ως προς το φύλο, την ηλικία και τη γεωγραφική περιοχή. ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. ΣΤΑΘΜΙΣΗ: Εγινε στάθμιση με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2015.
- *Η marc Α.Ε είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR, της WAPOR και τηρεί τον κανονισμό του ΠΕΣΣ και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας