Σε μια συγκυρία που οι αποκαλύψεις και οι μαρτυρίες για το σκάνδαλο Novartis συγκλονίζουν την κοινή γνώμη, η παραμικρή είδηση που αφορά οποιουσδήποτε πόρους σε πολιτικό πρόσωπο μεγεθύνεται και χρησιμοποιείται κατά το δοκούν.
Στην περίπτωση της μέχρι χτες αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, μέσα ενημέρωσης, που μιλούν καθημερινά περί «σκευωρίας» κυβερνητικών αξιωματούχων και δικαστικών λειτουργών, αξιοποίησαν το (υπαρκτό και ευαίσθητο) ζήτημα και δημιούργησαν «σάλο». Το αποτέλεσμα ήταν η υπουργός να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας.
Η Ρ. Αντωνοπούλου λάμβανε για 23 μήνες το νομοθετημένο επίδομα 1.000 ευρώ μηνιαίως, που προορίζεται για τη στέγαση εξωκοινοβουλευτικών υπουργών χωρίς κατοικία στην Αττική. Το λάμβανε ως μέρος του μισθού της από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2017, καθώς δεν κατέθεσε νέα αίτηση.
Την περασμένη Πέμπτη η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» έγραφε πως «το κράτος πληρώνει 1.000 ευρώ ενοίκιο για την υφυπουργό (sic) Αντωνοπούλου», ενώ την επόμενη μέρα ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. και βουλευτής, Θεόδωρος Καράογλου, έκανε σχετική δήλωση.
Η κυριακάτικη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου» επανέφερε το θέμα, ενώ τη σκυτάλη πήρε και το «Πρώτο Θέμα» που έγραψε για το ζήτημα με μπόλικο κιτρινισμό σχολιάζοντας τη λοιπή περιουσιακή κατάσταση της κ. Αντωνοπούλου με τη φράση «πω πω, τσιγκουνιά!». Χτες το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά από δήλωση της Μαρίας Σπυράκη, με όλα τα φιλικά στη Ν.Δ. μέσα να αναπαράγουν την υπόθεση.
«Αλλαγή ατζέντας»
Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, συνομίλησε με τη Ράνια Αντωνοπούλου τηλεφωνικά αργά το βράδυ της Κυριακής, με την οποία συζήτησε το θέμα καθώς γινόταν εμφανής η προσπάθεια για «αλλαγή της ατζέντας» και τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονταν στην υπουργό.
Χτες το πρωί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πως ο πρωθυπουργός «τής μετέφερε ότι δεν θεωρεί ορθό το γεγονός πως έγινε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης» και συμπλήρωσε ότι «περιμένουμε και τη δική της τοποθέτηση». Υπενθύμισε δε πως η κυβέρνηση έχει φέρει διατάξεις για τη «φορολογική εξίσωση μεταξύ των πολιτικών και όλων των υπόλοιπων πολιτών» και πως αποτελεί κεντρικό στίγμα της κυβέρνησης ο εξορθολογισμός στα συστήματα των αμοιβών τόσο των βουλευτών όσο και των υπουργών.
Υπήρχε πράγματι σοβαρό ζήτημα ηθικής τάξης; Η ίδια η Ράνια Αντωνοπούλου αναγνώρισε με δήλωσή της λίγο αργότερα πως «ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει» και συμπλήρωσε: «Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του “πόθεν έσχες”, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου». Ξεκαθάρισε δε ότι «δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό».
«Παραμένω στη διάθεση του πρωθυπουργού» ανέφερε, θέτοντας ουσιαστικά την παραίτησή της στην κρίση του Αλέξη Τσίπρα και γνωστοποίησε πως έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων στο Δημόσιο. «Ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’ αριθμόν ένα ηθικό ζήτημα της χώρας» κατέληξε.
Ο πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Ράνιας Αντωνοπούλου, την ευχαρίστησε με δήλωσή του για την «τριετή σημαντική προσφορά της» και -όπως γνωστοποιήθηκε λίγο αργότερα- έλαβε την πρωτοβουλία να καταργηθεί η σχετική διάταξη που έδινε το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου.
Παραίτηση και Παπαδημητρίου
Αργά χτες το βράδυ υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και σύζυγος της Ράνιας Αντωνοπούλου. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτησή του, που υπεβλήθη και αυτή για λόγους ευθιξίας αναφορικά με την υπόθεση του επιδόματος ενοικίου που λάμβανε η μέχρι χτες αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου να έχουν συνάντηση αύριο στο Μαξίμου, όταν δηλαδή ολοκληρωθεί το 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που διεξάγεται στην Τρίπολη με τελικό ομιλητή τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Μετά την παραίτηση των δύο κεντρικών υπουργών της κυβέρνησης θεωρείται πλέον πολύ πιθανόν να ανοίξει ο δρόμος για ανασχηματισμό εντός των επόμενων ημερών. Οπως όλα δείχνουν τις σχετικές αποφάσεις θα τις λάβει ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από την Τρίπολη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας