Οταν ο Μάθιου Νίμιτς καλούσε προ ημερών τις αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να επιδείξουν εποικοδομητική στάση έναντι των διαπραγματεύσεων για το Μακεδονικό, πιθανόν να είχε στον νου του τις απόλυτα ταυτόσημες θέσεις που έχουν εκφράσει η Ν.Δ., στην οποία κυριαρχεί η ακροδεξιά πτέρυγα, και το VMRO, το αντιπολιτευόμενο υπερεθνικιστικό σλαβομακεδονικό κόμμα. Τα δύο κόμματα επικρίνουν τις κυβερνήσεις τους για τρία θέματα: ότι οι διαδικασίες των συζητήσεων είναι αδιαφανείς, ότι η κυβερνητική ενημέρωση έχει καθυστερήσει και πως την αποκλειστική ευθύνη για τα πιθανά αποτελέσματα την έχουν οι εκατέρωθεν κυβερνήσεις.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στις 25 Ιανουαρίου το VMRO, σχολιάζοντας τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός ανέφερε πως «δεν διαθέτει καμιά πληροφόρηση για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων». Ο πρόεδρος του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έλεγε στις 19 Ιανουαρίου πως «η κυβέρνηση κρατά τη διαδικασία αδιαφανή. Δεν σχολιάζουμε υποθετικές καταστάσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12 Ιανουαρίου εγκαλούσε την ελληνική κυβέρνηση πως «επιδίδεται δυστυχώς σε μυστική διπλωματία», ενώ η Μαρία Σπυράκη στις 18 Ιανουαρίου σημείωνε πως «δεν έχει υπάρξει καμιά ενημέρωση της αντιπολίτευσης, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ερήμην της, και τώρα είναι πολύ αργά για ενημέρωση».
Στις 22 Ιανουαρίου, ο πρώην πρόεδρος του VMRO, Νίκολα Γκρούεφσκι, έλεγε πως αν οι κυβερνώντες της χώρας του «σχεδιάζουν να υποχωρήσουν, τότε δεν μας χρειάζονται, αλλά ούτε και εμείς θέλουμε να είμαστε μέρος αυτού». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τρεις ημέρες αργότερα, ήταν πιο σαφής: «Η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία».
Πανομοιότυπες ήταν και οι δηλώσεις των δύο κομμάτων αναφορικά με τη χρονική συγκυρία των ενημερώσεων που παρείχαν οι κυβερνήσεις τους. Στις 18 Ιανουαρίου ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ., έλεγε πως το κόμμα του ζήτησε «εγκαίρως ενημέρωση για το «Σκοπιανό»» και πως «η κυβέρνηση αρνήθηκε γιατί θέλει να κρύψει ότι δεν έχει ενιαία θέση και είναι εθισμένη στην κρυφή διπλωματία». Τη θέση αυτή επανέλαβαν και συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγο πριν από τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, αναφέροντας πως «είναι αργά για ενημέρωση».
Δέκα ημέρες αργότερα, στις 28 του μηνός, ήταν η σειρά του VMRO. Μετά τη σύσκεψη πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε: «Η σημερινή συνάντηση θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας