Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.3° 16.8°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.4°
0 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 16.6°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.7° 16.1°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.9° 15.0°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 16.6°
1 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
apergia
eurokinissi

Στους δρόμους για συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς UPD

«Δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια - Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», τα κεντρικά συνθήματα της απεργιακής κινητοποίησης

Με κεντρικό σύνθημα «Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς. Δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργιακή συγκέντρωση Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στα Προπύλαια.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και η ΑΔΕΔΥ κήρυξαν 24ωρη γενική απεργία για σήμερα, στην οποία συμμετέχουν Ομοσπονδίες, συνδικάτα και σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στους μισθούςΣυλλογικές Συμβάσεις Εργασίαςεπαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο και μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης.

Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε τη συμμετοχή του στην 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε, οι βασικές διεκδικήσεις είναι οι εξής:

  • Κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  • Αυτόματη επέκταση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ώστε να καλύπτουν καθολικά τους εργαζόμενους στον κλάδο.
  • Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και της μετενέργειας στην προ μνημονίων ρύθμιση.
  • Προσιτή στέγη για όλες και όλους και μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας, καθώς και καταγραφή και δημοσιοποίηση των στοιχείων εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
  • Μέτρα αντιμετώπισης της σεξουαλικής ηθικής παρενόχλησης και βίας στην εργασία.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα και ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων»
eurokinissi

Στα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακριβείας και να ενισχυθεί το εισόδημα των εργαζομένων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σε δήλωσή του από το κέντρο της Αθήνας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει τροπολογίες στη Βουλή και απαιτεί τώρα να νομοθετηθεί ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο, οι συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις για τον ιδιωτικό τομέα, η 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους, η μείωση του ΦΠΑ έως και ο μηδενισμός του για ένα διάστημα στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και προφανώς να σταματήσουν οι κατασχέσεις κατοικιών», ανέφερε και τόνισε: «Μας αξίζει μια άλλη Ελλάδα».

 

eurokinissi

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δίνει το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια. «Σήμερα σε όλη την Ελλάδα ο λαός μας βροντοφωνάζει “καμία θυσία για τα κέρδη των λίγων, καμία θυσία για την πολεμική οικονομία και τους δασμούς τους”. Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τα προσχήματα, απαιτούμε εδώ και τώρα να δοθούν τα χρήματα στους συνταξιούχους, να υπάρξει επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και της σύνταξης. Να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών από τα μεγάλα χρέη τους και, βεβαίως, να υπάρξουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις σε μισθούς, δουλειά με δικαιώματα. Να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών και για όλα τα Τέμπη, που ζει και στοιχειώνεται ο λαός μας με αυτά κάθε μέρα». 

eurokinissi

Βουλευτές και μέλη της Νέας Αριστεράς ήταν, επίσης, στην δυναμική κινητοποίηση στηρίζοντας τους απεργούς «για να παλέψουμε όλοι μαζί για μια καλύτερη ζωή». «Απέναντι σε μία κυβέρνηση η οποία διαλύει κάθε εργασιακό δικαίωμα, απέναντι σε μία κυβέρνηση η οποία καταπατά το κράτος δικαίου, είναι υποχρέωση όλων μας να αγωνιστούμε και η υπόθεση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι υπόθεση ολόκληρης κοινωνίας», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης. 

eurokinissi
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στους δρόμους για συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας