Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
3 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Οι τράπεζες ή οι εξειδικευμένες εταιρείες θα καλούν τον «κόκκινο» δανειολήπτη για ρύθμιση, ζητώντας του υποχρεωτικά να υποβάλει πλήρη εικόνα της οικογενειακής κατάστασης, της περιουσίας του, ακίνητης και κινητής, και των εισοδημάτων του | ΕUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Τρεις τύποι ρυθμίσεων, πολλές προϋποθέσεις

Στον κώδικα δεοντολογίας που έχει θεσπίσει η Τράπεζα της Ελλάδας, προβλέπονται τρεις βασικοί τύποι ρυθμίσεων για τα στεγαστικά-καταναλωτικά δάνεια, από την εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί η απώλεια ή η διατήρηση της κυριότητας των ακινήτων:

● Οι βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις, που γίνονται για περίοδο έως 5 χρόνια και περιλαμβάνουν πληρωμή μόνο τόκων, μειωμένες τοκοχρεολυτικές δόσεις, «πάγωμα» πληρωμών, αναστολή πληρωμών, πώληση άλλων περιουσιακών στοιχείων ή κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

● Οι μακροπρόθεσμες, που γίνονται για περίοδο άνω των πέντε ετών. Περιλαμβάνουν μόνιμη μείωση επιτοκίου ή αλλαγή από σταθερό σε κυμαινόμενο και αντίστροφα, επιμήκυνση δανείου, διαχωρισμό δανείου σε τμήμα που μπορεί να εξυπηρετηθεί και σε αυτό που μπορεί να αποπληρωθεί με πώληση περιουσιακών στοιχείων, μερική διαγραφή χρεών, πρόσθετες εξασφαλίσεις υπέρ της τράπεζας κ.ά.

● Η οριστική διευθέτηση: πλειστηριασμοί, παράδοση της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα από τον δανειολήπτη, μεταβίβαση του ακινήτου και ενοικίασή του από τον δανειολήπτη, πώληση του δανείου σε άλλη τράπεζα ή σχήμα, ανταλλαγή με στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας, ώστε να αγοράσει νέα κατοικία ή επαγγελματικό ακίνητο.

Οι τράπεζες ή οι εξειδικευμένες εταιρείες θα καλούν τον «κόκκινο» δανειολήπτη για ρύθμιση, ζητώντας του υποχρεωτικά να υποβάλει πλήρη εικόνα της οικογενειακής κατάστασης, της περιουσίας του (ακίνητης και κινητής) και των εισοδημάτων του. Οποιος ανταποκρίνεται, θα χαρακτηρίζεται «συνεργάσιμος δανειολήπτης» και θα μπορεί να συμφωνήσει σε ρύθμιση, ώστε να αρχίσει να αποπληρώνει το δάνειό του.

Οι ρυθμίσεις που θα προτείνονται θα έχουν ως βάση τις λεγόμενες «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», δηλαδή τα ποσά που έχουν καθοριστεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ως ελάχιστα, για να ζει κανείς αξιοπρεπώς και να καλύπτει τις απολύτως βασικές ανάγκες του. Τα ποσά αυτά ξεκινούν από τα 537 ευρώ «καθαρά» τον μήνα για έναν ενήλικα και φτάνουν ώς τα 1.788 ευρώ για μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά, χωρίς σε αυτά τα ποσά να υπολογίζεται η δαπάνη ενοικίων. Οτιδήποτε κερδίζει κανείς πάνω από αυτά, θα αποτελεί δυνητικό έσοδο για την τράπεζα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τρεις τύποι ρυθμίσεων, πολλές προϋποθέσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας