Στην ανάγκη για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών συμφώνησαν, στην κοινή τους συνάντηση, αξιωματούχοι του ελληνικού οικονομικού επιτελείου με τον επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο το θέμα να συζητηθεί στο Euroworking Group.
Πιο συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσαν την κοινή τους επιθυμία να υλοποιηθούν ταχέως τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση και την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος. Υπενθυμίζεται ότι ο Πιερ Μοσκοβισί έχει αναλάβει την εποπτεία εφαρμογής της συμφωνίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθότι ο έως πρόσφατα αρμόδιος, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Βρετανού Τζόναθαν Χιλ, που παραιτήθηκε μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.
Ειδικότερα, -σύμφωνα πάντα με κυβερνητικούς κύκλους-, τρία ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης:
⇒ Πρώτον: η γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο συμφωνήθηκε να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.
⇒ Δεύτερον: η δημιουργία ενός «κόκκινου τηλεφώνου» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν. Όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας μέσω μίας τέτοιας γραμμής επικοινωνίας, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί.
⇒ Τρίτον: η εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Πρόοδος αλλά και... κυνήγι ορόσημων
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ (που επικαλείται καλά ενημερωμένες ευρωπαϊκές πηγές), η εν λόγω συνάντηση ήταν μία ευκαιρία να συνεχιστούν οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο. Οι δύο πλευρές κατέγραψαν την πρόοδο που σημειώνεται σε σχέση με τα ορόσημα και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία μίας θετικής δυναμικής ενόψει της δεύτερης αναθεώρησης αυτό το φθινόπωρο.
Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει με τη σειρά της να προχωρήσει σε ταχεία ολοκλήρωση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους για το χρέος και για την εμπλοκή του ΔΝΤ. Τέλος, για τη διευκόλυνση αυτών των στόχων, συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να εργαστούν από κοινού για την περαιτέρω βελτίωση των μεθόδων εργασίας και για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων.
Επισημαίνεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Βασικό μέλημά τους είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τα 15 προαπαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να εκταμιευθεί η επιμέρους δόση των 2,8 δισ. ευρώ και να κλείσει οριστικά ο πρώτος έλεγχος.
Πήγες του οικονομικού επιτελείου αισιοδοξούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν κλείσει όλες οι δράσεις, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για τον δεύτερο έλεγχο. Ωστόσο, νωρίτερα σήμερα, πηγές της Κομισιόν επισήμαιναν ότι μερικά από τα 15 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης που θα «ξεκλειδώσουν» την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ αποδεικνύονται πιο δύσκολα από ό,τι εκτιμήθηκε αρχικά. Συγκεκριμένα, ανέφεραν τον ορισμό των μελών του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και τα ενεργειακά, θέματα τα οποία η Επιτροπή ανέμενε να έχουν προχωρήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σκοπός είναι, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, να εκταμιευθεί το συντομότερο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς τη δεύτερη αξιολόγηση.
Εξάλλου, για σήμερα ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση των κ. Σταθάκη και Χαρίτση θα συναντηθούν με την αρμόδια επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου. Αντικείμενο της συνάντησης, οι επενδυτικές πρωτοβουλίες που έλαβε το υπουργείο Οικονομίας το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στο επίκεντρο, επίσης, και η πορεία ταχείας ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και η ολοκλήρωση του προηγούμενου.
«Ουδεμία καθυστέρηση...»
Αργά το βράδυ της Τρίτης, συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου από τις Βρυξέλλες, σχολίαζαν δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καθυστέρηση στη δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν υπάρξει καθυστέρηση, θα είναι τεχνικής φύσης, 24 έως 48 ωρών.
Σημειώνεται πως το δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, πριν από τη συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ότι «εάν υπάρξει μια καθυστέρηση (στη δόση των 2,8 δισ. ευρώ), θα είναι για ημέρες όχι για εβδομάδες», προσθέτοντας: «Ο λόγος της συνάντησης (με τον Μοσκοβισί) είναι εν μέρει για να συζητηθεί η διαδικασία, ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις».
«Να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα»
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες υποστήριξαν ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον Πιερ Μοσκοβισί. Νωρίτερα, πάντως, ευρωπαϊκές πηγές σχολίαζαν ότι έχει επιβαρύνει σημαντικά το κλίμα μεταξύ των εταίρων και δεν βοηθά τη διαπραγμάτευση, διότι ξανανοίγει μια συζήτηση που κανείς δεν θέλει να ακούσει και δεν φέρνει κανέναν «σύμμαχο» στην Αθήνα.
Επίσης, με δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, υποστήριξε ότι η θέση της Επιτροπής για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ έχει την πλήρη στήριξη του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί. «Η επιστολή της Επιτροπής ήταν πολύ σαφής», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, υπενθυμίζοντας ότι φέρει την υπογραφή τριών επιτρόπων (Π. Μοσκοβισί, Β. Ντομπρόβσκις και Μ. Τάισεν) και ως εκ τούτου το περιεχόμενό της δεν μπορεί να υποτιμηθεί.
Ο ίδιος εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή έχει ήδη λάβει την απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα απασχολήσει και το Eurogroup του Σεπτεμβρίου. Όπως τόνισε, η Επιτροπή εδώ και καιρό υπογραμμίζει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης και πως μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η ανάγκη «αποπολιτικοποίησης της ελληνικής διοίκησης».
«Η Επιτροπή, ως ζήτημα αρχής, δεν σχολιάζει εθνικές νομικές διαδικασίες», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, ωστόσο σημείωσε ότι η Κομισιόν ανησυχεί για τις αναφορές σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αμφισβητούν την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ. «Η Eurostat και η Επιτροπή είναι οι αρμόδιες αρχές», επεσήμανε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε ότι η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015 είναι «υπεράνω κάθε αμφιβολίας».
«Απαιτούμε»
Η κυβέρνηση, πάντως, ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων σχεδιάζει μια πιο επιθετική ατζέντα με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει τον τόνο στη χθεσινή συνέντευξή του στη Real News.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν διεκδικούμε απλά, απαιτούμε και αναμένουμε, ως μέρος της συμφωνίας που υλοποιούμε, τα συγκεκριμένα μέτρα που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο». Παράλληλα ο Α. Τσίπρας έστειλε και μήνυμα σε Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ σημειώνοντας ότι «η συμφωνία είναι συμφωνία και θα πρέπει να εφαρμοστεί απ’ όλους, είτε έχουν εκλογές τον επόμενο χρόνο στη χώρα τους είτε όχι».
Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου θέλει να έχουν οριστικοποιηθεί οι τελικές αποφάσεις πριν από το τέλος του 2016.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας