Μπορεί η εφορία να «αγριεύει» από την επόμενη Δευτέρα επιβάλλοντας με το νέο «ποινολόγιο» πιο τσουχτερά -σε σχέση με το υφιστάμενο- πρόστιμα, πλην όμως σε κάποιους φορο-παραβάτες θα συνεχίσει να χαϊδεύει τα αυτιά. Πρόκειται για τις ομάδες των επαγγελματιών που δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ, όπως γιατροί, φροντιστήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αλλά και μικρές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ.
Στους τελευταίους, ακόμη και εάν εντοπιστούν να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις, οι φοροελεγκτές δεν θα επιβάλλουν κανένα πρόστιμο και απλώς θα καταγράφουν την παράβαση.
Αυτά προκύπτουν από την τροπολογία που κατέθεσαν χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, με την οποία καθιερώνονται νέα πρόστιμα στις περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων.
Στις περιπτώσεις όπου κατά τον έλεγχο διαπιστώνεται αυτή η παράβαση, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα συνεχίσουν να επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα στο ύψους του ήμισυ του αναλογούντος ΦΠΑ, με τη διαφορά όμως ότι το συνολικό πρόστιμο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και 500 ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
Υποτροπή
Τα πρόστιμα αυτά μάλιστα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μια πενταετία, ενώ εάν διαπιστωθεί η ίδια παράβαση και άλλη φορά, το πρόστιμο τετραπλασιάζεται.
Αναλυτικότερα, οι νέες ποινές που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016 προβλέπουν ότι:
1. Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.
Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
2. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος εντοπιστεί σε μεταγενέστερο έλεγχο να έχει διαπράξει την ίδια παράβαση, δηλαδή να μην έχει κόψει απόδειξη, εντός πενταετίας, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 1.000 ευρώ, για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
3. Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία και των 2.000 ευρώ για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία.
4. Σε περίπτωση σώρευσης προστίμων για τις προαναφερθείσες παραβάσεις με παραβάσεις για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων ή για τη μη υποβολή δηλώσεων, αφαιρείται το αναλογικό πρόστιμο του 50% και όχι το ελάχιστο πρόστιμο των 250 ή 500 ευρώ ή το επιβληθέν σε επόμενους ελέγχους διπλάσιο ή τετραπλάσιο πρόστιμο για διάπραξη ίδιων παραβάσεων εντός πενταετίας.
Παράδειγμα
Καταστηματάρχης εντοπίζεται έπειτα από φορολογικό έλεγχο να μην έχει εκδώσει 10 αποδείξεις συνολικής αξίας 500 ευρώ, στις οποίες αναλογεί ΦΠΑ 96,7 ευρώ.
Το πρόστιμο των 48,35 ευρώ (50% του ΦΠΑ) που ισχύει σήμερα, από τη Δευτέρα διαμορφώνεται στα 250 ευρώ.
Εάν ο ίδιος φορολογούμενος εντοπιστεί μέσα στην πενταετία να έχει διαπράξει την ίδια παράβαση, ακόμα και αν δεν έχει κόψει μόνο μία απόδειξη, τότε το πρόστιμο διαμορφώνεται στα 500 ευρώ, ενώ η εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης συνεπάγεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας