Την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των 29 κτιρίων της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) ζητά από το υπουργείο Οικονομικών ο «αρχιτέκτονας» του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), σημερινός διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Ο άνθρωπος ο οποίος οδήγησε στο ταμείο της Εφορίας 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, με επιστολή την οποία έστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ζητά να εξαιρεθούν από το «χαράτσι» όλα τα ακίνητα (διατηρητέα και μη) που κατέχει η τράπεζα, ανοίγοντας «φάμπρικα» για τράπεζες και άλλες ανώνυμες εταιρείες που έχουν στην ιδιοκτησία τους αντίστοιχα κτίρια. Ενα αίτημα κόντρα στον νόμο-έκτρωμα που δημιούργησε, και ο οποίος προβλέπει ότι οι Ανώνυμες Εταιρείες δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ.
Οσον αφορά δε τα διατηρητέα κτίρια, πίσω από τα οποία κρύβεται ο πρώην υπουργός, απαλλαγή από τον φόρο παρέχεται μόνο για το υπόλοιπο οικόπεδο, επί του οποίου υπάρχουν κτίρια, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.
Επικαλούμενος το δημόσιο συμφέρον, ο κ. Στουρνάρας παραβλέπει ότι ως Ανώνυμη Εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο με αξία κοντά στα 200 εκατ. ευρώ και η οποία ανήκει κατά 92% σε ιδιώτες μετόχους, η ΤτΕ μοιράζει μέρισμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (μόνο για τη χρήση του 2013 έφθασε τα 12,5 εκατ. ευρώ), σε χιλιάδες άλλους μετόχους Ελληνες και ξένους. Ωστόσο, αρνείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, φορτώνοντας το δικό της μερίδιο στον φόρο στα συνήθη «φορολογικά υποζύγια».
Με αυτή την κίνηση, ο κεντρικός τραπεζίτης προφανώς δεν προστατεύει από τη φορολογική επέλαση μόνο τα ιστορικά κτίρια της ΤτΕ, αλλά και όλους τους μετόχους της, που δεν είναι μόνο ασφαλιστικά ταμεία, τα αποθεματικά των οποίων μάλιστα κουρεύτηκαν άγρια στο πλαίσιο του PSI. Η ΤτΕ -υπό την πίεση προφανώς των συμφερόντων μικρών και μεγάλων μετόχων τα προηγούμενα χρόνια και σε σύμπνοια με τις κυβερνήσεις- διατήρησε το παράδοξο της συνέχισης της εμπορικής της δραστηριότητας.
Είναι η μόνη κεντρική τράπεζα (με εξαίρεση τη βελγική) που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο, το πιο προκλητικό στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι το αίτημα υποβάλλεται από έναν πρώην υπουργό Οικονομικών, ο οποίος, ελαφρά τη καρδία, ενέκρινε την επιβολή του πιο άδικου φόρου στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας που ετοίμασε ο στενός συνεργάτης του Νίκος Καραβίτης.
Ανεξαρτήτως αν ο Ν. Καραβίτης θεωρεί τον φόρο «νεωτεριστικό», πρόκειται για ένα «χαράτσι» το οποίο έχει γονατίσει τα νοικοκυριά και έχει οδηγήσει σε περαιτέρω έκρηξη τα ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς απόλυτα συνεπείς μέχρι πρόσφατα φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη συγκεκριμένη υποχρέωση. Και αυτό γιατί καλούνται να πληρώσουν ενοίκιο για τα σπίτια που μένουν αλλά και για αυτά που κληρονόμησαν ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά της χώρας.
Τον δικό του φόρο κάνει προσπάθειες να αποφύγει τώρα ο κ. Στουρνάρας, δημιουργώντας μείζον ζήτημα, καθώς ανοίγει «παράθυρο» για όλες τις ανώνυμες εταιρείες, παρά το γεγονός ότι ο νομοθέτης έχει προβλέψει ήδη ειδική μεταχείριση για τα διατηρητέα.
Νέες επιβαρύνσεις
Η απαλλαγή των ακινήτων της ΤτΕ απλώς θα επιβαρύνει τους υπόλοιπους υπόχρεους στον φόρο για να μην υπονομευθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο.
Ο πρώην υπουργός που τήρησε σιγή ιχθύος ακόμη και όταν στάλθηκαν «ραβασάκια» με ΕΝΦΙΑ εκατομμυρίων ευρώ στο Καλλιμάρμαρο, την Αρχαία Ολυμπία και το «Χαμόγελο του Παιδιού», παρασκηνιακά τώρα ζητά να γλιτώσουν οι μέτοχοι της τράπεζας τον ΕΝΦΙΑ.
Μετά την κατακραυγή λόγω των εξωφρενικών λαθών, η απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ήταν σαφής: Δεν φορολογούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Αντίθετα, δεν υπήρχε καμία αναφορά για τις ανώνυμες εταιρείες και τα ακίνητα τους. Σύμφωνα με τον νόμο, δεν απαλλάσσονται από τον φόρο οι ανώνυμες εταιρείες που ανήκουν στη γενική κυβέρνηση.
Σε αυτή τη νομική οντότητα συμπεριλαμβάνεται και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, η οποία ιδρύθηκε το 1927 βάσει ενός Παραρτήματος του Πρωτοκόλλου της Γενεύης και άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 1928. Εχει συσταθεί με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας. Ως έδρα της ορίζεται από το Καταστατικό της η Αθήνα, ενώ διατηρεί 17 υποκαταστήματα, 33 πρακτορεία και 9 θυρίδες σε όλη την Ελλάδα.
Τα 29 κτίρια της τράπεζας αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, με πρώτο και καλύτερο το κεντρικό της Πανεπιστημίου, το οποίο καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο (Πανεπιστημίου, Εδουάρδου Λω, Σταδίου και Ομήρου) συνολικού εμβαδού 19.300 τ.μ. Τα κτίρια της Τραπέζης της Ελλάδος είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα από την Ξάνθη και την Κέρκυρα έως τη Ρόδο και τα Χανιά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας