Σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε και τον Φεβρουάριο του 2016 ο πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία, με τη χώρα να κινείται σε αυτό το περιβάλλον τα τελευταία τρία χρόνια εξαιτίας των μεγάλων περικοπών που έγιναν σε μισθούς και συντάξεις στο πλαίσιο των Μνημονίων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε πτώση 0,5% έναντι του Φεβρουαρίου του 2015 και 0,4% έναντι του Ιανουαρίου του 2016.
Στην ενίσχυση του πληθωρισμού συνέβαλαν τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, ο καπνός, η ένδυση και η υπόδηση, τα διαρκή αγαθά και οι υπηρεσίες υγείας.
Συγκεκριμένα καταγράφηκαν αυξήσεις τιμών μόνον στα νωπά φρούτα (2%), στα μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά (0,8%), στα φαρμακευτικά προϊόντα (5,5%) και στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (13,6%).
Στον αντίποδα, μειώσεις τιμών υπήρξαν σε ψωμί και δημητριακά (0,5%), αρνί και κατσίκι (4,3%), πουλερικά (1,6%), γαλακτοκομικά και αυγά (0,6%), έλαια και λίπη (0,7%), νωπά λαχανικά (1,2%), πετρέλαιο θέρμανσης (2,5%), βενζίνη (3%), είδη καθαρισμού και συντήρησης (0,9%), συνδυασμένες μεταφορές επιβατών (3,8%) και κουρεία - κομμωτήρια - είδη ατομικής φροντίδας (0,9%).
Να σημειωθεί ότι ο αποπληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο τον Νοέμβριο του 2013, όπου οι τιμές είχαν μειωθεί κατά 2,9% σε ετήσια βάση.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε κατά 0,2% τον Φεβρουάριο έναντι αύξησης 0,3% τον Ιανουάριο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας