Ως υποψήφιος αγοραστής του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια εμφανίζεται το Ιράν λίγα 24ωρα μετά τη σημαντική συμφωνία που έκλεισε η κρατική εταιρεία πετρελαίου NIOC με τα ΕΛ.ΠΕ. (κάλυψη του 25% των αναγκών τους με ιρανικό πετρέλαιο και τετραετής εξόφληση του χρέους της ελληνικής εταιρείας) και η οποία πρόκειται να οριστικοποιηθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη τον Φεβρουάριο.
Ο υφυπουργός Ενέργειας του Ιράν Αμίρ Χουσέιν Ζαμαμίνια που διαπραγματεύτηκε τους όρους της συμφωνίας με τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα και παράλληλα συνομίλησε με τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr News Agency ότι «ο ιδιωτικός τομέας του Ιράν είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στο σχέδιο (σ.σ. εξαγοράς ελληνικών διυλιστηρίων) και το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν θα υποστηρίξει τη συμμετοχή στο διυλιστήριο των ΕΛ.ΠΕ.».
Είναι η πρώτη φορά που η πρόθεση αυτή εκφράζεται δημόσια με τόσο καθαρό τρόπο από κυβερνητικό αξιωματούχο του Ιράν, παρότι η προοπτική πώλησης έχει αποκλειστεί τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τον όμιλο Λάτση.
Πρόσφατα είχαν κυκλοφορήσει ανάλογες πληροφορίες για πιθανό ενδιαφέρον εξαγοράς των ΕΛ.ΠΕ. από τους Ιρανούς, ωστόσο ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης είχε κάνει ξεκάθαρο τότε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Εφ.Συν.» ότι το Δημόσιο όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να μειώσει το ποσοστό του στα ΕΛ.ΠΕ. (35%), αλλά θα έβλεπε θετικά την προοπτική να το ενισχύσει.
Αντίστοιχα η Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση που ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο των ΕΛ.ΠΕ. (42,6%) είχε διαψεύσει επίσημα ότι προτίθεται να αποχωρήσει από τη μετοχική σύνθεση των ΕΛΠΕ.
Καμία πρόθεση
Πηγές των Ελληνικών Πετρελαίων υποστήριζαν χθες πως δεν έγινε καμία σχετική νύξη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ιρανού υφυπουργού Ενέργειας, ενώ και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, από το υπουργείο Ενέργειας επιμένουν πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση μείωσης του ποσοστού που, πάντως, έχει περάσει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.
Δεν αποκλείεται η δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος των Ιρανών να αποτελεί τμήμα της διαπραγματευτικής τακτικής της Τεχεράνης στην προσπάθειά της να ξαναμπεί στην ευρωπαϊκή αγορά μετά την άρση του εμπάργκο.
Στο πλαίσιο αυτό το Ιράν διαπραγματεύεται μειωμένες τιμές προμήθειας αργού σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία κ.ά, και παράλληλα εξετάζει τρόπους να επενδύσει στην Ευρώπη κεφάλαια τα οποία θα της αποφέρουν αφενός οι πωλήσεις πετρελαίου και αφετέρου η εξόφληση των παλαιότερων οφειλών που είχαν δημιουργηθεί πριν από το εμπάργκο, όπως τα περίπου 755 εκατ. δολάρια που κατά παλαιότερη εκτίμηση των Ιρανών, οφείλουν τα ΕΛ.ΠΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας