Το δημόσιο χρέος αποτελεί βρόγχο για την ελληνική οικονομία, καθώς θα υπερβεί και το 2014 το 175% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και για τον λόγο αυτό δεν αποκλείει ότι «ίσως χρειαστεί να αναζητηθεί πρόσθετη ελάφρυνση, ίσως παράταση των προθεσμιών και μείωση των επιτοκίων για τα ανεξόφλητα χρέη». Ο Οργανισμός ουσιαστικά τάσσεται υπέρ της άμεσης έναρξης των συζητήσεων Ελλάδας-πιστωτών για τη βιωσιμότητα του χρέους, την οποία φαίνεται να θέλουν να αποφύγουν το τελευταίο διάστημα οι Ευρωπαίοι.
«Η μείωσή του σε συνετά επίπεδα θα απαιτήσει χρόνια σταθερής ανάπτυξης και μια ισχυρή δημοσιονομική κατάσταση. Το μεγάλο βάρος του χρέους καθιστά επιτακτική την ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης, αλλά οι αυτόματοι σταθεροποιητές αναμένεται να λειτουργήσουν για την εξισορρόπηση της κατάστασης», υπογραμμίζεται στην έκθεση προβλέψεων του ΟΟΣΑ.
Ο Οργανισμός εκτιμά ότι εξαγωγές –που φθίνουν διαρκώς–, οι επενδύσεις και η ανταγωνιστικότητα θα μπορέσουν να στηρίξουν την ανάπτυξη την επόμενη διετία και διαπιστώνει ότι ύστερα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης στην Ελλάδα η ανάπτυξη αναμένεται να είναι θετική το 2014 και να αποκτήσει επιπλέον δυναμική κατά τη διετία 2015-2016.
Στο κρίσιμο μέτωπο της ανεργίας ο ΟΟΣΑ εκτιμά αποκλιμάκωση το 2016, κοντά στο 24%, ενώ θα συνεχιστεί η μείωση σε τιμές και μισθούς, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς εξαιτίας μιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που παραμένει αχρησιμοποίητη. Παράλληλα παραμένει αρνητικός ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή. Συνεχίζει εξάλλου να μειώνεται και το κόστος εργασίας ανά μονάδα και η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται, πράγμα που βοηθάει τις εξαγωγές.
Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές προτεραιότητες, κάνει λόγο για «δίκαιη κατανομή του κόστους της προσαρμογής μεταξύ όλων των ομάδων, με δεδομένο ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να είναι βιώσιμη».
Ο Οργανισμός ωστόσο μέσω της επισήμανσης των κινδύνων που ελλοχεύουν για την ελληνική οικονομία συστήνει ταχύτερη εφαρμογή σκληρών μέτρων, που βαφτίζονται «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:
«Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το επενδυτικό κλίμα».
Τέλος, στις προβλέψεις για την ευρωζώνη αναφέρει ότι χρειάζεται πακέτο μέτρων, όπως χαλάρωση λιτότητας και νομισματικής πολιτικής, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της παρατεταμένης δημοσιονομικής στασιμότητας. Χαρακτηρίζει εξάλλου τεράστια απειλή για την παγκόσμια οικονομία τα προβλήματα της ευρωζώνης. Ο ΟΟΣΑ αναμένει μικρή μόνον επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2015 στο 1,1% από 0,8% φέτος. Αντίθετα, η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,2% φέτος για να… ανεβάσει ταχύτητα στο 3,1% το 2015. Επίσης, ο πληθωρισμός θα παραμείνει αδύναμος στο 0,6% το 2015 έναντι 1,2% στις ΗΠΑ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας