Σφίγγει ο κλοιός στο ασφαλιστικό σύστημα, με την τρόικα να θέτει ως πρώτιστο και σημαντικότερο προαπαιτούμενο για την έλευσή της το ασφαλιστικό σύστημα και τις αλλαγές σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση συντάξιμου μισθού. Κάθε ημέρα που περνάει λοιπόν, αυξάνονται και οι απαιτήσεις, αφού το σύστημα (όσες λογιστικές αλχημείες και να εφεύρει η κυβέρνηση) «δεν βγαίνει», με δεδομένο ότι οι μνημονιακές επιλογές (ανεργία, μείωση μισθών, οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία) μαζί με τη γήρανση του πληθυσμού και την άρνηση των κυβερνήσεων των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (είναι σαφές ότι το πρόβλημα δεν είναι οι μειώσεις συντάξεων και παροχών...) έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού την κοινωνική ασφάλιση.
Σ’ αυτό το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον, όπου κινείται η κοινωνική ασφάλιση, προστίθεται και η καταστροφική πολιτική Βρούτση, που έχει αφήσει χωρίς αποθεματικά τα ασφαλιστικά ταμεία (προτίμησε να προσπαθήσει να κοροϊδέψει την τρόικα, με το επιχείρημα ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν χρειάστηκαν το τρέχον έτος πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό κορβανά).
Πάντως, όπως και να έχει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει πίσω ως απαράδεκτες τις αναλογιστικές μελέτες που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, ζητώντας (πέραν της περισσότερης σοβαρότητας) και αύξηση των δεικτών των συνταξιοδοτικών δαπανών (η κυβέρνηση -και δη ο κ. Βρούτσης- είχε προτιμήσει να ρίξει στάχτη στα μάτια των δανειστών, πετσοκόβοντας τις προβλέψεις για τις συγκεκριμένες δαπάνες σε ποσοστό 20% κατά μέσο όρο, τέχνασμα που δεν αποδείχθηκε... επιτυχές). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, για να καταφέρει να βγάλει τις προβλέψεις, ώστε να «κοιμίσει» για το πραγματικό πρόβλημα ρευστότητας των Ταμείων, ο κ. Βρούτσης εξαφάνισε τις αιτήσεις συνταξιοδοτήσεων σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ που έχουν μεν κατατεθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη απονεμηθεί!
Στο καινούργιο πλαίσιο απαιτήσεων που θέτει η τρόικα λοιπόν, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που -αν υλοποιηθούν- θα μειώσουν κατά 10%-20% τις καταβαλλόμενες συντάξεις όσων συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Αναλυτικότερα, πέραν της αύξησης των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (υπάρχει σενάριο που θα προσθέσει σε κατηγορίες ασφαλισμένων ακόμη και 17 επιπρόσθετα έτη εργασίας) τίθεται πλέον ως προαπαιτούμενο (αν και δεν έχει συζητηθεί εκτενώς) η πρόταση του ΔΝΤ για αύξηση του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης στα 20 έτη εργασίας (από 15 που είναι σήμερα).
Λοιπά μέτρα
Τα υπόλοιπα που απαιτούν οι δανειστές μας να θεσμοθετηθούν αμέσως, για να ισχύσουν από την 1/1/2015, μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
● Επέκταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, πέραν της επικουρικής, και στην κύρια ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι θα μειώνονται αυτόματα οι συντάξιμοι μισθοί που λαμβάνουν οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι, ώστε να παραδίδονται κάθε χρόνο ισοσκελισμένοι ισολογισμοί. Ενδεικτικό είναι ότι για το 2015 προβλέπονται ελλείμματα ύψους 1,18 δισ. ευρώ.
● Αμεση θέσπιση αναλογικότητας μεταξύ καταβαλλόμενων εισφορών και ύψους συντάξιμου μισθού. Προτείνεται να θεσπιστεί ένα σύστημα υπολογισμού με ειδικούς συντελεστές που δεν θα μετρά μόνο τις ημέρες ασφάλισης που έχει συγκεντρώσει ο ασφαλισμένος, αλλά και τα ποσά που έχει καταβάλει κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.
Σε όλα αυτά θα πρέπει βέβαια να προστεθούν οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων (διοικητική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος έχει «βαφτιστεί») που θα φέρει μείωση προς τα κάτω των παροχών, αλλά και μείωση των συντάξιμων αποδοχών, όπως και σταδιακή ενσωμάτωση των επικουρικών ταμείων και των ταμείων πρόνοιας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κύρια ασφάλιση), με πρόδηλο σκοπό την πλήρη κατάργηση εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων.
Οι μεγάλοι χαμένοι
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ τα δεδομένα και εφόσον οι υπουργοί της συγκυβέρνησης των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πράξουν αυτό που συνηθίζουν να πράττουν, την πλήρη υποταγή δηλαδή στις... ορέξεις των δανειστών μας, οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων θα απολέσουν ασφαλιστικά δικαιώματα και θα δουν να επεκτείνεται ο εργασιακός τους βίος:
■ Οσοι άντρες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ έχουν 7.500 Βαρέα και Ανθυγιεινά.
■ Οσες γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ επιδιώκουν να εξέλθουν, έχοντας 3.600 ημέρες ασφάλισης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
■ Οι γυναίκες (ΙΚΑ) με ανήλικο τέκνο που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα και περιμένουν να πιάσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
■ Οι μητέρες με ανήλικο που υπηρετούν στον δημόσιο τομέα.
■ Οι ασφαλισμένες στα πάλαι ποτέ «ευγενή» Ταμεία (ΔΕΚΟ και Τραπεζών).
■ Οι τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι.
■ Οσες γυναίκες ασφαλίζονται στο Ταμείο Νομικών.
■ Οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανέλαβαν υπηρεσία πριν από τις 31/12/1982 και συνταξιοδοτούνται με 35 έτη υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας.
■ Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι προσλήφθηκαν από το 1983 και εντεύθεν που συνταξιοδοτούνταν με 35ετία στα 58.
■ Οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν πριν από τις 31/12/1982 και μπορούσαν να εξέλθουν με 30 έτη εργασίας στα 55.
■ Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που συμπλήρωσαν 35 έτη στην τριετία 2010-2012 που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση των 60 ετών.
■ Οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 35 ετών (υπό την προϋπόθεση της συμπλήρωσής τους την τριετία 2010-2012) και της ηλικίας των 60 ετών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας