Τι και αν η περιβόητη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας «τρέχει» και τα πλεονάσματα είναι (παν)ύψηλα, το ΔΝΤ επισημαίνει πως μεσοπρόθεσμα υπάρχει πρόβλημα, καθώς όλα αυτά βασίζονται στις επενδύσεις που απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης (κάποτε τελειώνει) καθώς και από την κατανάλωση των λαϊκών νοικοκυριών.
Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης να λήγει και στο πλαίσιο δημογραφικών προκλήσεων και χαμηλής παραγωγικότητας, η ανάπτυξη του ΑΕΠ προβλέπεται να μετριαστεί σε χαμηλότερα επίπεδα, περίπου στο 1,25% μεσοπρόθεσμα, εκτιμά το ΔΝΤ.
Το γεγονός αυτό μάλιστα δεν πτοεί το ΔΝΤ να προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας, βάζοντας στο μάτι τις συντάξεις του δημοσίου, υπονοώντας πως τα νούμερα που προμοτάρει η κυβέρνηση δεν αρκούν για αισιόδοξες προβλέψεις.
Την εύθραυστή αύτη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας περιέγραψε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Joong Shik Kang, στο τέλος των διαβουλεύσεων του Ταμείου με την Ελλάδα για το 'Αρθρο IV για το 2025, ο οποίος επισήμανε ότι η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας μας προβλέπεται να παραμείνει υψηλή στο 2,1% το 2025, πριν μετριαστεί μεσοπρόθεσμα.
Όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη τύπου, οι υπερβολικές αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα πρέπει να αποφεύγονται, εφαρμόζοντας τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα διασφαλίζοντας ότι οι αυξήσεις των συντάξεων ακολουθούν την καθιερωμένη φόρμουλα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής χωρίς έκτακτες παρεμβάσεις.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, αναμένεται να επιστρέψει στην πτωτική του πορεία, μόνο και αν σταθεροποιηθούν οι παγκόσμιες τιμές ενέργειας, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει πιο επίμονος λόγω του πληθωρισμού στις υπηρεσίες και της αύξησης των μισθών, αναφέρεται επίσης.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί σταδιακά κάτω από το 4% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, καθώς οι εισαγωγές αναμένεται να επιβραδυνθούν λόγω της σταδιακής ολοκλήρωσης των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάπτυξης, δηλαδή λόγω της απότομης προσγείωσης της ανάπτυξης.
Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης είναι ισορροπημένοι, ενώ οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι αυξημένοι.
Τέλος, πιθανοί αντίξοοι παράγοντες περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, την επιδείνωση περιφερειακών συγκρούσεων και την παγκόσμια πολιτική αβεβαιότητα, εκτιμά το ΔΝΤ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας