Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.3° 16.8°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.4°
0 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 16.6°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.7° 16.1°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.9° 15.0°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
3 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 16.6°
1 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ploia aktoploia limani
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Υποβάθμιση του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Σε άμεσο κίνδυνο αποκλεισμού μεγάλη μερίδα νησιωτών, εάν το μέτρο ενσωματωθεί στην «Κάρτα του Νησιώτη» που σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει εισοδηματικά κριτήρια.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, οι σοβαρές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους, αλλά και οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το μέτρο, για ακόμα μία φορά τους τελευταίους μήνες έφτασαν στη Βουλή με ερώτηση, αυτή τη φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον τομεάρχη Ναυτιλίας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο. Στην ερώτηση, την οποία υπογράφουν 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι οι τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές υποβαθμίζουν το εμβληματικό μέτρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δυσχεραίνουν δυσανάλογα την καθημερινότητα των νησιωτών και των νησιωτικών επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, γίνεται μια ιστορική αναδρομή αναφορικά με την υλοποίηση του μέτρου, το οποίο, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, σχεδίασε και υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4551/2018) με σκοπό την απτή στήριξη της νησιωτικότητας, ωστόσο, τονίζεται, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει υιοθετήσει την πρακτική της συστηματικής καθυστέρησης των πληρωμών του. Συγκεκριμένα, στην εκπνοή του 2024, στο τέλος Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε από το υπουργείο η πληρωμή των οφειλών σε δικαιούχους ιδιώτες από το 2023 για εισιτήρια και σε επιχειρήσεις των ελληνικών νησιών η πληρωμή για τα οφειλόμενα από το 2022 για καύσιμα. Για ολόκληρο το 2024 δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή στους δικαιούχους, γεγονός που σημαίνει ότι οι νησιώτες και οι νησιωτικές επιχειρήσεις σήκωσαν για όλο το έτος αποκλειστικά μόνοι τους το κόστος των μετακινήσεών τους και της μεταφοράς των εμπορευμάτων τους.

Τέλος, οι βουλευτές αναφέρουν ότι πρόσφατα ο αρμόδιος υφυπουργός ανακοίνωσε ότι εντός του 2025 θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει «η Κάρτα του Νησιώτη», στην οποία θα ενσωματωθεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, για την απόκτηση της κάρτας θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, γεγονός που, όπως σχολιάζουν, θέτει σε άμεσο κίνδυνο αποκλεισμού από καθολικά προνόμια μεγάλη μερίδα νησιωτών.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης όσο και ο υφυπουργός Στέφανος Γκίκας, κατά την επίσκεψή τους στη Σύρο και απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για το τι πρόκειται να γίνει με το μέτρο και ειδικά από τον Μάιο που τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αναμένεται να αυξηθούν, απάντησαν ότι χρειάζεται να γίνει «εξορθολογισμός» και ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα και ύστερα από διαβούλευση θα παρουσιαστεί νομοθετική πρωτοβουλία για το μέτρο. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Μανώλης Κουτουλάκης, ανέφερε ότι σκοπός τους είναι να κρατήσουν το μέτρο για κλάδους που πραγματικά πλήττονται από μεγάλα κόστη και επισήμανε την ανάγκη μέσα σε ένα ασφαλές δημοσιονομικό πλαίσιο να εξασφαλίσουν ότι όλοι θα πληρώνονται στον χρόνο τους και πραγματικά αυτοί που το έχουν ανάγκη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Υποβάθμιση του Μεταφορικού Ισοδύναμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας