Η ακρίβεια που απομειώνει την αγοραστική ικανότητα μισθωτών και δημοσίων υπαλλήλων, η στεγαστική κρίση και η άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αποκαταστήσει το ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο, επαναφέροντας την καθολικότητα ισχύος των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την πλήρη μετενέργειά τους, την αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και την επέκταση της ισχύος τους, είναι το τρίπτυχο των διεκδικήσεων της 24ωρης απεργίας που θα πραγματοποιήσουν τα συνδικάτα κάτω από την ομπρέλα της ΓΣΕΕ.
Σήμερα συνεδριάζει η διοίκηση της τριτοβάθμιας οργάνωσης κι εφόσον γίνει αποδεκτή η πρόταση του Γιάννη Παναγόπουλου, η απεργία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου. Ημερομηνία η οποία συμπίπτει χρονικά και με την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την κύρωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας το 2022 για τους κατώτατους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις. Κύρωση την οποία η ηγεσία του υπ. Εργασίας έχει αφήσει για την τελευταία στιγμή και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει αν το περιεχόμενο θα έχει κάποιο θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, αν και ο αποκλεισμός εκπροσώπων της εργατικής πλευράς, στη σύνθεση της επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο για να υποβάλει πόρισμα στη Νίκη Κεραμέως, έχει δώσει ήδη στίγμα προθέσεων.
«Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία ουσιαστική απάντηση για τη δημοκρατική επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου. Δεν έχει καταφέρει να ελέγξει την αισχροκέρδεια που πυροδοτεί την ακρίβεια και υποβαθμίζει διαρκώς την αγοραστική δύναμη των πολιτών και το βιοτικό τους επίπεδο. Τα δε μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της κρίσης στέγασης αναδεικνύονται ως η βασική αιτία αύξησης των τιμών στην αγορά ακινήτων και στα ενοίκια», επισημαίνεται στην πρόσφατη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της Συνομοσπονδίας.
Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που έχει και την υποχρέωση να διεξαγάγει ουσιαστικό διάλογο για τη σύνταξη της νομοθετικής ρύθμισης για την ενσωμάτωση της Οδηγίας, δεν έχει τοποθετηθεί για το εάν θα επιδιωχθεί η άρση θεσμικών και νομοθετικών εμποδίων ώστε να αυξηθεί η κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών), όπως ορίζει η Οδηγία. Σήμερα το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις (συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών) δεν ξεπερνά το 30%.
Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν αφορούν όχι μόνο την άρνηση των εργοδοτικών οργανώσεων να προσέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αλλά και να παρουσιάσουν τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία βάσει των οποίων μπορεί να γίνει μια έντιμη συζήτηση. Συνήθως αρνούνται, υπεκφεύγουν και βολεύονται με χαμηλές αυξήσεις μέσω ατομικών συμβάσεων. Στη συνέχεια διαμαρτύρονται για έλλειμμα κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού, εγκλωβίζοντας τις επιχειρήσεις σε έναν φαύλο κύκλο αναξιοπιστίας που οι ίδιες προκαλούν. Πρόβλημα που συντηρεί σε ισχύ τους μνημονιακούς νόμους, υποβοηθείται από την αποσυσπείρωση των συνδικάτων, τα οποία όπως ορθώς επισήμανε πρόσφατα συμμετέχων σε εκδήλωση του Ινστιτούτου ΕΝΑ, σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων έχουν υποκατασταθεί από τους εργατολόγους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας