Οτι υπάρχει πρόβλημα με τη συσχέτιση μεταξύ των συνιστωσών του ΑΕΠ έχει διαγνωσθεί όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από την ΤτΕ και τους οίκους αξιολόγησης του χρέους. Οτι το μοντέλο ανάπτυξης στηρίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση και όχι στην επένδυση και ότι πρωταγωνιστικοί τομείς είναι το εμπόριο, ο τουρισμός-εστίαση και οι χρηματοπιστωτικές-ασφαλιστικές υπηρεσίες είναι επίσης στοιχείο του δημόσιου διαλόγου. Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τη διάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων το 2022 -κατ’ ουσίαν, τη διάρθρωση και το σχετικό ειδικό βάρος των διάφορων τομέων της οικονομίας- απλώς επιβεβαιώνει όλα αυτά με στοιχεία.
Μεταποίηση
Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ χωρίζει την ελληνική οικονομία στους εξής μεγάλους τομείς: χονδρικό και λιανικό εμπόριο, τουρισμός-εστίαση, μεταποίηση, επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές υπηρεσίες και χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες. Ο τομέας χονδρικό και λιανικό εμπόριο είναι πρώτος σε όλες τις κατηγορίες: στον αριθμό επιχειρήσεων, στον κύκλο εργασιών, στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, στο κόστος προσωπικού και στην απασχόληση! Αυτός που υστερεί είναι η μεταποίηση. Αν μάλιστα συγκρίνουμε με το σύνολο του τομέα των υπηρεσιών, η υστέρηση είναι τραγική.
Αριθμός επιχειρήσεων: To 2022 δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 918.724 επιχειρήσεις στους τομείς της βιομηχανίας, των κατασκευών, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Οι κλάδοι με το μεγαλύτερο πλήθος επιχειρήσεων ήταν το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 226.009 επιχειρήσεις (το 24,6% του συνόλου), ο κλάδος των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών υπηρεσιών με 156.446 επιχειρήσεις (το 17,0%) και ακολουθούν οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης με 109.755 επιχειρήσεις (11,9%).
Κύκλος εργασιών: Ο κλάδος του χονδρικού και λιανικού εμπορίου κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο με ποσοστό 38,5% και 160,2 δισεκατομμύρια ευρώ και ακολουθούν οι κλάδοι της μεταποίησης και της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού με ποσοστά 22,2% και 8,0% και απόλυτα μεγέθη 92,1 δισεκατομμύρια ευρώ και 33,3 δισεκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα.
Προστιθέμενη αξία: Οι κλάδοι που συνεισέφεραν τη μεγαλύτερη ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία κατά το έτος 2022 ήταν το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 16,9 δισεκατομμύρια ευρώ (18,6%), η μεταποίηση με 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ (18,2%) και οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες με 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ (12,9%).
Κόστος προσωπικού: Οι κλάδοι που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη δαπάνη ήταν το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ (24,3%), η μεταποίηση με 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ (17,6%) και οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης με 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ (10,8%).
Απασχόληση: Ο κλάδος του χονδρικού και λιανικού εμπορίου κατείχε την πρώτη θέση το 2022 με 811.140 απασχολούμενους (23,8%), εκ των οποίων 588.424 ήταν μισθωτοί (23,1% στο σύνολο των μισθωτών). Ακολουθεί ο κλάδος των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης με 702.911 απασχολούμενους (20,6%), εκ των οποίων 595.509 μισθωτοί (23,3%) και εν συνεχεία ο κλάδος της μεταποίησης με 373.258 απασχολούμενους (11,0%), εκ των οποίων 318.379 μισθωτοί (12,5%).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας