Ο Σεπτέμβριος είναι ο «μήνας της ΔΕΘ» λέει ένα γνωστό στερεότυπο. Πράγματι οι εξαγγελίες του εκάστοτε πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ είναι ψηλά στο πολιτικό χρηματιστήριο, αλλά ύστερα από την κρίση και τα μνημόνια η σημασία τους έχει υποβαθμιστεί σημαντικά.
Αντίθετα, ο Σεπτέμβριος είναι, όσον αφορά την οικονομική ατζέντα, σημαντικός κυρίως για άλλους λόγους: επειδή στο 8μηνο του έτους μπορεί με μεγαλύτερη ακρίβεια να γίνουν ο οικονομικός «λογαριασμός» και οι προβολές για ολόκληρο το οικονομικό-δημοσιονομικό έτος και επομένως να καταστρωθούν κάθε λογής σχέδια: για το Προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους (που κατατίθεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου), για τα διάφορα «πακέτα» κοινωνικής στήριξης, αλλά εκτάκτως και για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα όπως φέτος.
Υπάρχουν, τέλος, οικονομικά γεγονότα των αρχών του φθινοπώρου που είναι σημαντικά, όπως φέτος η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s και η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την κατάθεση της αίτησης για την 5η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης τον Οκτώβριο.
Στις αρχές του φετινού φθινοπώρου δεν υπάρχουν ιδιαίτερα ρίσκα ούτε αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις όσον αφορά τα δημοσιονομικά. Αντίθετα, υψηλότερο βαθμό κρισιμότητας έχουν το ζήτημα της αξιολόγησης από τη Moody’s και η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την 5η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο «δύστροπος» Moody’s
Ενώ όλοι οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης (Standard & Poor’s, Fitch, DBRS, Scope) έχουν αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα, ο Moody’s όχι μόνο διατηρεί την αξιολόγησή του μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, αλλά δεν έχει αναβαθμίσει καν τις προοπτικές σε θετικές (κάτι που συνηθέστατα προδιαγράφει αναβάθμιση). Η ετυμηγορία του είναι σημαντική για ισχυρές κατηγορίες επενδυτικών κεφαλαίων και υπολογίζεται ότι η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα θα αποτελέσει «διαβατήριο» για την εισροή στην ελληνική αγορά επενδυτικών κεφαλαίων έως και 20 δισ. ευρώ σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου (ομόλογα και μετοχές). Ακόμη σημαντικότερο όμως είναι το μήνυμα της αξιολόγησης και πώς θα διαβαστεί από τις αγορές, αλλά και το «αιτιολογικό» της, δηλαδή οι λόγοι που θα αναπτύσσει το σχετικό κείμενο.
Στις αρχές Ιουλίου ο οίκος αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες υπαινισσόμενος μάλιστα «καλά νέα» στην αξιολόγηση της 13ης Σεπτεμβρίου. Τον Αύγουστο ωστόσο η σχετική αισιοδοξία έχει ατονήσει. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ο οίκος είχε προβάλει κάποιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών το πρόβλημα του χρόνου απόδοσης δικαιοσύνης –το οποίο είναι το «σκληρότερο» προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της 5ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης.
Επειδή προφανώς αυτό το ζήτημα παραμένει άλυτο, δεν περισσεύει η αισιοδοξία όσον αφορά την ετυμηγορία του οίκου στις 13 Σεπτεμβρίου.
Η 5η δόση του ΤΑΑ
Το αίτημα για την εκταμίευση της 5ης δόσης του ΤΑΑ θα κατατεθεί τον Οκτώβριο. Θα πρέπει όμως μέχρι τότε να έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα της δόσης, το «σκληρό καρύδι» των οποίων είναι η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης –μεταρρύθμιση που είναι βέβαιο ότι δεν θα εκπληρωθεί στον ενάμιση μήνα που απομένει. Ηδη η 4η δόση εκταμιεύτηκε με «δανεικές» μεταρρυθμίσεις από την 5η δόση. Επιπλέον, εκτός από την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, εκκρεμούν και τα καθυστερούμενα ορόσημα της 4ης δόσης.
Η τακτική των «δανείων» από ορόσημα που αφορούν άλλες δόσεις κινδυνεύει να δημιουργήσει «μποτιλιάρισμα» απαιτήσεων, με ορατή την πιθανότητα να μην μπορεί να κατατεθεί το αίτημα για την 5η δόση. Επιπλέον στις Βρυξέλλες εντείνεται η αίσθηση της καθυστέρησης όσον αφορά όχι τόσο την εκταμίευση των δόσεων όσο τη διοχέτευση των ποσών στην πραγματική οικονομία. Οι ανησυχίες για την απορρόφηση των πόρων του ΤΑΑ που διατύπωσε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, δεν είναι τυχαίες, αλλά εν γνώσει…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας