Η Eurostat δημοσιοποίησε χθες τα στοιχεία για τους δείκτες φτώχειας και υλικής στέρησης για το 2023 και η Ελλάδα έχει ξανά… την τιμητική της: βρίσκεται σε όλες τις βασικές κατηγορίες στις -καθόλου τιμητικές- πρώτες θέσεις, με τη μόνιμη πλέον «παρέα» της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Το δεδομένο αυτό αποκτά ακόμη πιο δυσοίωνα χαρακτηριστικά αν συνδυαστεί με ακόμη δύο: Πρώτο, ότι οι σχετικοί δείκτες είναι απαράδεκτα υψηλοί συνολικά για την Ε.Ε. και μάλιστα η κατάσταση επιδεινώνεται σε σχέση με το 2019 όσον αφορά τον μέσο όρο τόσο της Ε.Ε. όσο και της ευρωζώνης, και δεύτερο, ότι στην περίπτωση της Ελλάδας οι δείκτες παρουσιάζουν οριακή πρόοδο σε σχέση με το 2019.
Φτώχεια και στέρηση
Οσον αφορά την Ελλάδα, τρεις βασικοί δείκτες αποδεικνύουν ότι οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, για την «Ελλάδα που αλλάζει», για τις «πολλές και καλές δουλειές» κ.λπ. αφορούν την «οικονομία» αλλά όχι την κοινωνία και ιδιαίτερα όχι τους μισθωτούς και τα λαϊκά στρώματα. Την πολιτική συνέπεια αυτής της διαπίστωσης την… υπέστη η κυβέρνηση στις ευρωκάλπες. Την οικονομική της διάσταση την αποδίδουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2023. Συγκεκριμένα:
●Οσον αφορά τα ποσοστά των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό (% του συνολικού πληθυσμού), η Ρουμανία είναι πρώτη στη λίστα της ντροπής με 32%, η Βουλγαρία δεύτερη με 30%, η Ισπανία τρίτη με 27% και η Ελλάδα τέταρτη με 26%. Στον συγκεκριμένο δείκτη, η πρόοδος της Ελλάδας μεταξύ 2019 και 2023 ήταν μια οριακή μείωση από 27,4 σε 26,1%. Την ίδια περίοδο το ΑΕΠ αυξήθηκε… 27,5% και τα επιχειρηματικά κέρδη στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκαν κατά 25,6% (για την πρώτη «ταχύτητα» του επιχειρηματικού τομέα, τις εισηγμένες, πολύ πάνω από 100%! Είναι η πιο εύγλωττη απόδειξη ότι αυτή η ανάπτυξη είναι για κάποιους και όχι για όλους…).
● Οσον αφορά το ποσοστό υλικής και κοινωνικής στέρησης για το σύνολο του πληθυσμού άνω των 16 ετών, η Ελλάδα είναι δεύτερη ύστερα από τη Ρουμανία (23,5%) με 20,7%, τρίτη ακολουθεί η Βουλγαρία με 19,1% και τέταρτη η Ισπανία με 13,9%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. των 27 ήταν 9,1% και στην ευρωζώνη 8,8%.
Προφανώς, αυτά τα δεδομένα δεν παραπέμπουν σε κοινωνική σύγκλιση, αλλά σε δραματική κοινωνική απόκλιση.
Ε.Ε. - ευρωζώνη
Η κατάσταση σε Ε.Ε. και ευρωζώνη είναι επίσης άσχημη – κι αυτό υπογραμμίζει την τραγικότητα της ελληνικής απόκλισης. Συγκεκριμένα:
● Το 2023, 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε. διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτό ισοδυναμούσε με το 21,4 % του πληθυσμού της Ε.Ε.
● Πάνω από το ένα πέμπτο (22,4 %) του πληθυσμού της Ε.Ε. που ζούσε σε νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2023.
● Πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Ε.Ε. που ζούσε σε νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2023 και ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν ελαφρώς χαμηλότερος μεταξύ των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας