Τα νέα υπό ψήφιση μέτρα του υπουργείου Οικονομίας για τη «χρυσή βίζα», εκτός από «πολύ λίγα - πολύ αργά», είναι και αμφιβόλως αποτελεσματικά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης. Ανεβάζοντας πρακτικά το απαιτούμενο «κασέ» των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων από τρίτες χώρες κατά 60%, η κυβέρνηση περνάει μεν το μήνυμα ότι όποιος θέλει να αποκτήσει 5ετή άδεια διαμονής στην Ελλάδα πρέπει να έχει ακόμα πιο γερό πορτοφόλι, αυτό όμως ελάχιστα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των τιμών ακινήτων ή στη συγκράτηση του φαινομένου «φούσκας» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η μετατροπή της «χρυσής βίζας» σε πλατινένια, με παραθυράκια και εξαιρέσεις για όσους έχουν ξεκινήσει διαδικασίες αγοράς, ουδόλως θα ανακουφίσει, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, τις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που λυγίζουν υπό το βάρος των «χρυσών ενοικίων» ή των «χρυσών επιτοκίων» στεγαστικών δανείων. Η σωστή κατά βάση ρύθμιση που απαγορεύει στους επενδυτές να εκμισθώνουν τα ακίνητα που απέκτησαν μέσω του προγράμματος σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν αρκεί για να ανακόψει την επέλαση των κάθε λογής airbnb, η οποία έχει ήδη αλλοιώσει και αλώσει ολόκληρες περιοχές, μετατρέποντάς τες για τους ντόπιους σε δυσπρόσιτες «τουριστουπόλεις». Το μόνο που μπορεί να περιφρουρήσει προσωρινά η παραπάνω ρύθμιση είναι η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας των βραχυχρόνιων μισθώσεων που βρίσκονται ήδη στην αγορά, καθυστερώντας έστω για λίγο το αναπόφευκτο «σκάσιμο» της φούσκας.
Αirbnb
Ετσι, οι διατάξεις για τη «χρυσή βίζα» που περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι το συμπλήρωμα των διατάξεων για το airbnb που ψηφίστηκαν με τον νόμο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής (ν. 5073/2023) και ισχύουν από τις αρχές του 2024. «Δεν θα επιβάλουμε σκληρά όρια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Θα φέρουμε ισορροπία στην αγορά, αλλά δεν θα την ταρακουνήσουμε», ήταν τότε η δέσμευση του υφυπουργού Οικονομίας Χάρη Θεοχάρη σε συνέδριο για το real estate ενόψει της ψήφισης του προηγούμενου νομοσχεδίου.
Πράγματι, εκτός από κάποια ελάχιστα μέτρα που πάρθηκαν, κυρίως «φορο-εισπρακτικού» τύπου, όπως το τέλος διαμονής το οποίο βαφτίστηκε «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» και η υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ από όσους μισθώνουν από 3 και πάνω ακίνητα, δεν μπήκαν χρονικά ή άλλα όρια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Οσο για το περίφημο όριο των 60 ημερών, αυτό δεν αφορά το σύνολο των ημερολογιακών ημερών που μπορεί να ενοικιάζεται ένα ακίνητο ως airbnb, αλλά κάθε μίσθωση ξεχωριστά, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να νοικιάζουν το διαμέρισμά τους έως και 365 ημέρες τον χρόνο σε τουλάχιστον 6 διαφορετικούς μισθωτές. Σε αντίστοιχο κλίμα ηπιότητας κινήθηκαν οι τωρινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος είπε ότι «προχωρούμε σε μια ισορροπημένη ρύθμιση για την Golden Visa, που λαμβάνει υπόψη πρωτίστως τις στεγαστικές ανάγκες των νοικοκυριών, χωρίς να ξεχνούμε ωστόσο την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα».
Για να μην «ταραχτεί» η κτηματομεσιτική αγορά, προβλέπεται και ένα χρονικά γενναιόδωρο «παραθυράκι» εξαιρέσεων, που επιτρέπει σε όσους επενδυτές έχουν ξεκινήσει διαδικασίες απόκτησης ακινήτου να τις ολοκληρώσουν με τους παλιούς όρους. Αρκεί να καταβάλουν προκαταβολή 10% ή να έχουν υπογράψει προσύμφωνο ή ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς ώς τις 30 Σεπτεμβρίου και θα μπορούν να εξοφλήσουν ώς τα τέλη του 2024 ή ακόμα και να επενδύσουν σε νέο ακίνητο, το αργότερο ώς τον Απρίλιο του 2025, χωρίς να υπόκεινται στις νέες ρυθμίσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να χάσει την «όρνιθα με τα χρυσά αυγά», καθώς τα έσοδα από τη Χρυσή Βίζα έχουν ξεπεράσει μέχρι τώρα τα 7 δισ. ευρώ. Τα νέα μέτρα δεν θα ανακόψουν τη δυναμική που εγκατέστησε η Χρυσή Βίζα στην αγορά ακινήτων. Η ζήτηση θια αυξηθεί, και αυτό θα υπερκεράσει τα ασθενικά αντισταθμίσματα των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.
Οι προϋποθέσεις
Για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας 5 ετών σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa), από τις 31 Μαρτίου 2024 θα ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:
● Στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στα 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στα 400.000 ευρώ.
● Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στα 250.000 ευρώ.
● Στα 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση.
● Οι επενδυτές μπορούν να εκμισθώνουν τα κτίρια που αποκτούν, δεν επιτρέπεται όμως η διάθεσή τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ στις περιπτώσεις μετατροπής σε κατοικία απαγορεύεται και η χρήση τους ως έδρας ή υποκαταστήματος επιχείρησης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας