Η Ελλάδα σπεύδει τελευταία και... καταϊδρωμένη και σ' αυτόν τον νευραλγικό τομέα, αλλά ποτέ δεν είναι αργά...
Ιδού το συμπέρασμα από το 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Τι σημαίνουν και πού παραπέμπουν οι λέξεις «κοινωνική επιχειρηματικότητα»;
Ο αμύητος, με ευθύνη επίσημων φορέων αλλά και της δικής του έλλειψης ανησυχίας σε όλες τις εποχές, νεοέλληνας πολίτης διαπιστώσαμε με αφορμή το συνέδριο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ότι μεταφράζει με απόκλιση τις ίδιες λέξεις, αν -όπως συμβαίνει συχνότερα- δεν πει: «Δηλαδή, τι είν' αυτό;»
Ομιλίες και τραπέζια με θέσεις αλλά και συζητήσεις ανέδειξαν τη σημασία της προώθησης δημιουργικών τάσεων με προϋπόθεση αλλά και αυτοσκοπό τη δημιουργική συνύπαρξη ακόμη και ετερόκλητων προσώπων που θα έχουν πυξίδα τον κοινό σκοπό!
Αυτή είναι η λυρική διάσταση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, γιατί -όπως κατανοήσαμε όσοι βρεθήκαμε εκεί- στις χώρες όπου ανθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις με την απορρόφηση εργαζομένων με σωματικές επιβαρύνσεις (κινητικά προβλήματα και όχι μόνο...), υπάρχει και σημαντικό οικονομικό όφελος, όταν παρόμοιες μορφές επαγγελματικής συνύπαρξης γίνονται συνείδηση των κοινωνιών.
Εγχώρια ανεπάρκεια
Οι ομιλητές τόνισαν την ίδια δημιουργική προοπτική με τη σαφή ηθική διάσταση! Η σταχυολόγηση όσων ακούσαμε -και μας υποχρέωσαν να μελαγχολήσουμε- για την εγχώρια ανεπάρκεια που -σας προλαβαίνουμε...- δεν εξαρτάται τόσο από την οικονομική ισχύ προσώπων ή φορέων όσο από τη μετάλλαξη του προσωπικού οράματος σε ομαδικό!
Αρχικά, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα μας, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, είπε ότι «με τον δρόμο που παίρνουν οι σύγχρονες κοινωνίες είναι απαραίτητη η μετάλλαξη του νέου ομαδικού πνεύματος συνεργασίας» και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έντεκα εκατομμύρια άνθρωποι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απασχολούνται στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, συνυπάρχουν, κι ας έχουν διαφορετικές αντιλήψεις περί επιχειρηματικότητας... Και, κυρίως, το κάνουν αυτό γιατί στις χώρες τους έχει αποδειχθεί ότι αυτές οι μορφές επαγγελματικής συνύπαρξης αντέχουν σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως η δική μας, αλλά και καταπολεμούν την ανεργία».
Ο Ισπανός Λουίς Παρέιρα, νευροχειρουργός, συγγραφέας δέκα(!) βιβλίων για την καινοτομία, την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και τον κλάδο της υγείας, επισκέπτης καθηγητής σε «business schools» της πατρίδας του αλλά και επιχειρηματίας, μας είπε με νόημα: «Στην Ελλάδα, μην πνίγετε την ψυχή των κοινωνικών επιχειρήσεων γιατί γεννούν, εκτός από τα ηθικά οφέλη, ακόμη και σημαντικό οικονομικό κέρδος και είναι ικανές να αλλάξουν τις κοινωνικές δομές και τη νοοτροπία των πολιτών σε κοινωνίες που χρειάζονται αλλαγές». Για την Ελλάδα χτυπούσε η καμπάνα...
Εθνικό παρατηρητήριο
Ακολούθησε τραπέζι με τρεις καλεσμένους και συντονιστή αλλά και συνδιοργανωτή του συνεδρίου τον σύμβουλο επιχειρήσεων και πρόεδρο της «Mentoring A.E.» Γιώργο Κρικέλα. Μίλησε και η Αννα Δαλλαπόρτα, άλλοτε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, σήμερα γενική γραμματέας Κοινοτικών και άλλων πόρων αλλά και υπεύθυνη των πολιτικών που προωθούν(;) την κοινωνική ένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την ανάπτυξη και ενίσχυση της Κοινωνικής Οικονομίας.
Μίλησε για τον νόμο 49 του 2011 στο υπουργείο όπου ανήκε τότε, για τη θεσμοθέτηση μητρώου κοινωνικής οικονομίας «όπου ήδη έχουν εγγραφεί 700 κοινωνικές επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 19.466.000 ευρώ, με αποστολή τους την ενίσχυση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, γιατί στη χώρα μας δεν απορροφάται επαγγελματικά η ίδια κατηγορία συμπολιτών». Το συμπέρασμα, ότι υπάρχει δρόμος ακόμη στη χώρα μας, βγαίνει και από τον γεγονός ότι μόνο η κ. Δαλλαπόρτα μίλησε για «άτομα με ειδικές ανάγκες», έκφραση που ακούγεται και γράφεται μόνο στην Ελλάδα! Κανείς ξένος ομιλητής δεν αναφέρθηκε σε «special needs»...
Η ίδια μίλησε φιλόδοξα και για τη δημιουργία «εθνικού παρατηρητηρίου για την ανάπτυξη του σχεδίου καθιέρωσης των κοινωνικών επιχειρήσεων» και την «προσπάθεια άρσης νομικών και διοικητικών εμποδίων, όσων δεν επιτρέπουν στη χώρα μας την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας». Ως τις 28 Νοεμβρίου, περιμένει προτάσεις από υποψήφιους δικαιούχους κοινωνικών-συνεταιριστικών επιχειρήσεων, όπου θα απορροφηθούν ως εργαζόμενοι και οι «ΑμεΑ», όπως τους χαρακτήρισε και πάλι...
Το χάσμα γενεών
Αλλη, σημαντική αλήθεια, διάσταση έδωσε ο Αγγλος Ρίτσαρντ Κάθεραλ, ιδρυτής βραβευμένων κοινωνικών επιχειρήσεων στη χώρα του και συγγραφέας σχετικής μελέτης: «Η κοινωνική οικονομία είναι πολύπλευρης αξίας εγχείρημα γιατί, μεταξύ άλλων, είναι ικανή λόγω της φύσης που έχουν οι δραστηριότητες με κοινωνικό χαρακτήρα να συμβάλει και στην κάλυψη του χάσματος των γενεών, γιατί ο αυτοσκοπός, μέσω της συνύπαρξης, είναι κοινός!»
Σε άλλη αίθουσα, παράλληλα, έγιναν εκδηλώσεις με τον χαρακτηρισμό «παράλληλο πρόγραμμα», δηλαδή αναφορές και με εναλλακτικό τρόπο (και υπό μορφή θεατρικής παράστασης!) στη διεθνή εμπειρία των κοινωνικών επιχειρήσεων. Το συνέδριο ήταν πρωτοβουλία του British Council of Greece, της Α.Σ. Πρόσβασις, με τη σύμπραξη των ΕΛΕΠΑΠ, ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, ΜΕΝΤΟRING A.E. και ΕΒΕΑ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας