Μια καινοτόμα ρύθμιση θα εισαγάγει –μεταξύ άλλων– η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για θέματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το οποίο θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη βδομάδα: τη δυνατότητα επιχειρήσεων να χορηγούν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια. Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη, καθώς κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πειραματιστεί με αυτήν. Είναι όμως ρηξικέλευθη για την ελληνική αγορά.
Προβλήματα και απαντήσεις
Ποιο είναι το πρόβλημα ή τα προβλήματα που θέλει να αντιμετωπίσει;
Πρώτον, την αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση τμήματος του επιχειρηματικού τομέα – κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι αποκλεισμένες από την τραπεζική χρηματοδότηση.
Δεύτερον, τη διαμόρφωση όρων ανταγωνισμού στη στεγαστική πίστη (στεγαστικά δάνεια).
Τρίτον, την αξιοποίηση διαθέσιμης ή και υπερβάλλουσας ρευστότητας που δεν βρίσκει προσοδοφόρες ευκαιρίες επένδυσης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Στουρνάρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χατζηδάκης συμμερίζονται την άποψη ότι το μονοπώλιο των τραπεζών αποτρέπει τη δημιουργία όρων ανταγωνισμού τόσο στο σύστημα πληρωμών όσο και στην τραπεζική πίστη και ότι επομένως πρέπει να ευνοηθεί η ανάδειξη και νέων «παικτών».
Ηδη με νόμο του 2001 ήρθη η απαγόρευση παροχής πιστώσεων από μη τραπεζικά ιδρύματα και, στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2022, η ΤτΕ δημοσιοποίησε τις προϋποθέσεις παροχής άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών με κύρια δραστηριότητα την παροχή πιστώσεων (δανείων) σε φυσικά πρόσωπα, τις εταιρείες παροχής πιστώσεων (ΕΠΠ).
Ωστόσο, η ανταπόκριση δεν ήταν ενθαρρυντική. Πιο πρόσφατα, η ΤτΕ παρέσχε στο πλαίσιο των σχετικών αδειών λειτουργίας τους στα funds που διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων, τους servicers, τη δυνατότητα να παρέχουν δάνεια σε επιχειρήσεις. Ωστόσο, ξανά δεν υπήρξε ανταπόκριση – οι servicers δεν επέδειξαν διάθεση να αναλάβουν τέτοια ρίσκα, παρά τις επανειλημμένες δημόσιες παροτρύνσεις του κ. Στουρνάρα.
Γεννήθηκε έτσι η ανάγκη για μια πιο «δραστική» παρέμβαση, από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών.
Οχι σε «πανηγύρι τοκογλύφων»
Το εγχείρημα, ωστόσο, δεν είναι καθόλου εύκολο και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ώστε να μην καταλήξει σε «πανηγύρι τοκογλύφων» όπως χαρακτηριστικά λένε από το υπουργείο Οικονομικών. Η ρύθμιση που ετοιμάζει θα δίνει τη δυνατότητα παροχής στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων σε ευρύτερη γκάμα εταιρειών. Η προϋπόθεση θα είναι η οικονομική ευρωστία και η ρευστότητα που διατίθεται γι’ αυτόν τον σκοπό.
Απαραίτητος όρος θα είναι η σχετική δραστηριότητα να εποπτεύεται από την ΤτΕ. Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει έτσι να διευρύνει τον «κύκλο» των ενδιαφερόμενων εταιρειών σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις του τεχνολογικού τομέα, επενδυτικά κεφάλαια, αμοιβαία κεφάλαια χρηματιστηρίου κ.λπ.
Το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο να «περπατήσει», καθώς η σχετική δραστηριότητα έχει μεγάλο λειτουργικό κόστος (προσημειώσεις, δικηγορική δαπάνη, εξασφαλίσεις, αποτίμηση ρίσκου κ.λπ.). Στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, ελπίζουν ότι αυτά τα κόστη δεν θα αποτρέψουν τέτοιες επιχειρήσεις να μπουν στην αγορά δανείων και μάλιστα με επιτοκιακό spread που θα είναι ανταγωνιστικό, δηλαδή πιο συμφέρον, σε σχέση με τις τράπεζες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας