Αντιθέτως υπήρξε διαβεβαίωση ότι «η ΚΥΑ είναι υπό διαμόρφωση και δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα εκδοθεί». Τα περιθώρια στενεύουν, καθώς μόλις το Σάββατο ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας είπε ότι «σε δύο εβδομάδες από σήμερα οι καταναλωτές που θα πηγαίνουν σούπερ μάρκετ θα βλέπουν τα προϊόντα που οι προμηθευτές έχουν μειώσει την τιμή στο ράφι, τουλάχιστον 5% για έξι μήνες».
Τα περισσότερα ερωτήματα, που τίθενται από την πλευρά των προμηθευτών σουπερμάρκετ, αφορούν το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής», στην οποία καλούνται να συμμετέχουν εθελοντικά. Οι επιχειρήσεις δύνανται να συμμετέχουν εφόσον αποστείλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης τους κωδικούς των προϊόντων με τη δέσμευση για μείωση τιμής πώλησης σε σουπερμάρκετ που έχουν τζίρο άνω των 90 εκατομμυρίων ευρώ, με τιμή βάσης τη 19η Σεπτεμβρίου, εξαιρουμένων των προωθητικών ενεργειών. Από την πλευρά τους τα σουπερμάρκετ οφείλουν να μεταφέρουν πλήρως στο ράφι τις μειώσεις στους τιμοκαταλόγους, ενώ θα εξακολουθήσει να ισχύει ο νόμος για το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους.
Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου εκφράζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Χρήστος Αποστολόπουλος, δηλώνοντας ότι «ναι μεν οι βιομηχανίες είναι θετικές, καθώς αρκετές επιχειρήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε μείωση τιμοκαταλόγων από το καλοκαίρι, αλλά μένουν πολλές λεπτομέρειες που δεν έχουν διευκρινιστεί». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η μείωση του 5% «δεν θα δώσει και πολλά πράγματα, αφού οι εκπτωτικές προσφορές είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτό το ποσοστό». Επιπλέον εκφράζει την ανησυχία ότι «πιθανόν να δημιουργηθεί σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό, αφού τα προϊόντα με το ταμπελάκι της μόνιμης μείωσης τιμής δεν θα είναι και τα φθηνότερα». Μπορεί, για παράδειγμα, ένα προϊόν να έχει έκπτωση -30% και να μη συμμετέχει στην πρωτοβουλία.
Στα πλεονεκτήματα του μέτρου συγκαταλέγει ότι η μόνιμη μείωση τιμής εξασφαλίζει ένα πιο σταθερό κοινό για τα συγκεκριμένα προϊόντα, ενισχύοντας το λεγόμενο «brand loyalty» - την πιστότητα στην μπράντα, ενώ αντιθέτως με τις προωθητικές ενέργειες ο καταναλωτής αλλάζει κάθε εβδομάδα προϊόν, ανάλογα με το ποιο έχει έκπτωση. Ο ίδιος θεωρεί ότι «ο μοναδικός λόγος που προωθείται το μέτρο του -5% είναι για να αποτυπωθεί στους Δείκτες Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ», αφού οι εκπτωτικές ενέργειες δεν προσμετρώνται στις σχετικές μετρήσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας