Περικοπές δαπανών όχι μόνο σε ό,τι κρίνεται «περιττό» –ρούχα, παπούτσια, διασκέδαση– αλλά και στα απολύτως αναγκαία, όπως τα τρόφιμα, κάνουν τα ελληνικά νοικοκυριά για να βγάλουν τον μήνα, όπως αποδεικνύεται και από την έρευνα Οικογενειακού Προϋπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022. Η διατροφή, η στέγαση και οι μετακινήσεις απορροφούν σχεδόν το 50% του μέσου μηνιαίου προϋπολογισμού, ενώ το μικρότερο ποσοστό αντιστοιχεί στις υπηρεσίες εκπαίδευσης με 3,4%. Η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές το 2022 ανήλθε στα 19.204 ευρώ ή περίπου 1.600 ευρώ τον μήνα, καταγράφοντας αύξηση σε τρέχουσες τιμές 12,7% σε σχέση με το 2021.
Το 17,4% του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, οριακά αυξημένο από το 2021 (17,1%). Τα φτωχά νοικοκυριά ξοδεύουν το 34,1% του μέσου προϋπολογισμού τους σε είδη διατροφής, ενώ τα μη φτωχά το 20,1%. Ενδεικτική για το βάθεμα της φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας την τελευταία δεκαπενταετία είναι η σύγκριση με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς του 2008. Οι δαπάνες για ρούχα και παπούτσια έχουν μειωθεί κατά 55,7%, για διαρκή αγαθά 52,2%, για αναψυχή και πολιτισμό 31,7%, ενώ η μικρότερη μείωση αναλογικά είναι στα τρόφιμα, με 4%.
Η ακρίβεια στα τρόφιμα αποτυπώνεται και στους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ με την αύξηση των δαπανών σε συγκεκριμένα προϊόντα, η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη μείωση σε ποσότητες. Ενώ για παράδειγμα ξοδέψαμε 11% περισσότερα χρήματα για κρέας, 10% για λαχανικά και λοιπά είδη διατροφής, 9,2% για αλεύρι-ψωμί-δημητριακά και 7,9% για γαλακτοκομικά και αυγά, μειώσαμε την κατανάλωση σε ελαιόλαδο κατά 10,8%, γιαούρτι 7%, ψάρια 6,7%, γάλα 5,5% και φρούτα 4,2%. Την ίδια χρονιά, τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν την κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα κατά 11,5%, ενώ αυξήθηκε σχεδόν κατά 38% η κατανάλωση στερεών καυσίμων (καυσόξυλα, πέλετ).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας