Θετικές εκτιμήσεις-προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας το 2023 και το 2024 περιέχει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα σταθεροποιηθούν οριακά πάνω από το 2% για το 2023 και το 2024, ενώ ο αποπληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί εφέτος σε 4,6% και το 2024 σε 2,3%. Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα δώσει περαιτέρω ώθηση στους ρυθμούς ανάπτυξης, σε 2,3% το 2023 και σε 2,7% το 2024.
Ετσι, θα συνεχιστεί και η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ θα είναι υψηλός το 2023 (κοντά στο ύψος του πληθωρισμού: 4,6%), οπότε το ονομαστικό ΑΕΠ θα αυξηθεί σχεδόν κατά 7% το 2023 και κατά 5% το 2024. Κατά συνέπεια, θετική θα είναι και η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς θα συνεχιστεί η πληθωριστική υπεραπόδοση των δημόσιων εσόδων.
«Χωρίς διαταραχές»…
Στους σχετικούς πίνακες, οι προβλέψεις συνοδεύονται από την ένδειξη «χωρίς διαταραχές». Που μεταφράζεται στο εξής: Αυτές ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν «διαταραχές», όπως:
● Βραδύτερη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας: Σε αυτή την περίπτωση, θα καθυστερήσει η ανάκαμψη και της ελληνικής οικονομίας (δηλαδή οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι χαμηλότεροι) και επομένως θα καθυστερήσει η περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.
● Να αποδειχθεί ο πληθωρισμός πιο ανθεκτικός του αναμενομένου, με συνέπεια οι κεντρικές τράπεζες να αυστηροποιήσουν περαιτέρω τη νομισματική πολιτική – δηλαδή να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να υπάρξει νέα αύξηση των «κόκκινων» δανείων, με αποτέλεσμα να μειωθεί η χρηματοδότηση των τραπεζών προς την οικονομία.
● Να συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, με αποτέλεσμα να υιοθετηθεί αυστηρότερο δημοσιονομικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και την αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων.
● Να υπάρξει καθυστέρηση στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με συνέπεια τη μείωση των επενδύσεων (σε σχέση με τους στόχους) και άρα τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης.
Από τις τέσσερις αυτές πιθανές «διαταραχές», η πρώτη, η δεύτερη και η τρίτη είναι τουλάχιστον πιθανές αν όχι εξαιρετικά πιθανές και μένει να δούμε την έκτασή τους. Εν ολίγοις, το Γραφείο προειδοποιεί ευγενικά ότι το βασικό σενάριο αντιμετωπίζει κινδύνους αρνητικής αναθεώρησης...
Η «νάρκη» του greedflation
Ο βασικός κίνδυνος, όπως είδαμε, είναι να αποδειχθεί ο πληθωρισμός ανθεκτικός. Στο σημείο αυτό, η έκθεση βλέπει ως βασικό υπαίτιο το greedflation («πληθωρισμός απληστίας»). Η απληστία αφορά την αύξηση περιθωρίου των επιχειρηματικών κερδών. Πρόσφατη έρευνα του ΔΝΤ ανέδειξε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη οφείλεται κατά 45% στον πληθωρισμό κερδών, κατά 40% στις τιμές εισαγωγών και μόνο κατά 25% στην αύξηση του μισθολογικού κόστους.
Οι κεντρικές τράπεζες, πάντως, αναδεικνύουν την ανθεκτικότητα του πληθωρισμού και γι’ αυτό προαναγγέλλουν νέες αυξήσεις επιτοκίων – ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας