Σύννεφα έχουν μαζευτεί πάνω από το Σχιστό και το φαραωνικό «πράσινο πρότζεκτ» που αποφάσισε να αναπτύξει σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, με την… ευγενική επικοινωνιακή χορηγία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, η Εκκλησία της Ελλάδος σε έκταση 3.000 στρεμμάτων. Η ηγεσία της Εκκλησίας εδώ και ένα χρόνο έχει δρομολογήσει την ανάπτυξη ενός «μικρού Ελληνικού», κοντά στον «θρόνο του Ξέρξη», στις πλαγιές του όρους Αιγάλεω που τις κόβει η λεωφόρος Σκαραμαγκά. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός «καθαγίασε» σε θεαματική τελετή, με πλήρη τηλεοπτική κάλυψη, την ανάπτυξη ενός μεγάλου κατασκευαστικού σχεδίου, το οποίο εκώφευσε στις αντιρρήσεις των Δήμων Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αλλά και περιβαλλοντικών φορέων που είχαν διατυπώσει κρίσιμα ερωτήματα για την επιβάρυνση μιας περιβαλλοντικά ευαίσθητης και προστατευόμενης ζώνης του όρους Αιγάλεω, όπως και έκτασης που έχει χαρακτηριστεί ως δασική αλλά και ως αρχαιολογικός χώρος.

| EUROKINISSI
Η ανάπτυξη και υλοποίηση του σχεδίου «Green Σχιστό», όπως ονομάστηκε, που θα απαιτούσε την επένδυση περίπου 800 εκατ. ευρώ, θα βασιζόταν στη συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, που θα αναλάμβανε την ωρίμανση και υλοποίηση του έργου, σε συνεργασία με την ΕΚΥΟ, την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών. Το ΤΑΙΠΕΔ έκανε τη σχετική προεργασία, ετοίμασε τη σχετική σύμβαση (πρωτόκολλο συνεργασίας) με την Εκκλησία, που στις 14 Φεβρουαρίου -ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και των ερωτευμένων- ήρθε για έγκριση στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Αλλά δεν εγκρίθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν.
Τη σχετική πληροφορία, με αρκετά δραματικούς τόνους, μετέδωσε ως αποκλειστική προ ημερών ο ιστότοπος orthodoxia.info που πρόσκειται σε συγκεκριμένη ομάδα «σκληρών» ιεραρχών, σε ανάρτηση υπό τον τίτλο «Αρνήθηκε η ΔΙΣ να υπογράψει το πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ για την επένδυση στο Σχιστό». Ωστόπο, κύκλοι της ΔΙΣ κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση όταν το συλλογικό όργανο των ιεραρχών καταλήξει σε σχετική απόφαση. Που σημαίνει ότι μάλλον θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση της ΔΙΣ για το θέμα.
Κατά τις πληροφορίες, αρκετοί ιεράρχες -ενδεχομένως ανάμεσά τους είναι και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος- εξέφρασαν δυσφορία και για το ύψος των αμοιβών που ορίζει το ΤΑΙΠΕΔ για τις υπηρεσίες ωρίμανσης του έργου, συνολικού ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πληροφορίες από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ αντιτείνουν ότι όσα προβλέπονται στο σχέδιο σύμβασης, που δεν πρόκειται να αλλάξει, είναι όσα προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την αμοιβή του ΤΑΙΠΕΔ (600.000 ευρώ) και για όλες τις νομικές και διοικητικές ενέργειες για τις χρήσεις γης, την ωρίμανση των ακινήτων, τις περιβαλλοντικές και τεχνικές μελέτες και όλη τη γραφειοκρατική, νομική και τεχνοκρατική προεργασία που προβλέπει η νομοθεσία. Ολη αυτή η διεργασία, που θα ανατεθεί σε «υπεργολάβους», κοστολογείται σε περίπου 1,1 εκατ. ευρώ και η τιμολόγηση δεν πρόκειται να αλλάξει από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ. Αρα, οι ιεράρχες πρέπει να αποφασίσουν αν θα συμφωνήσουν ή θα υπαναχωρήσουν.
Ακρως ενδιαφέρουσα είναι η ανάρτηση που έκανε ο Νίκος Μπελαβίλας, επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης στον Πειραιά και καθηγητής Πολεοδομίας. «Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προχώρησε σε μια γενναία κίνηση. Ανέστειλε το έργο του γιγαντιαίου logistic στο Σχιστό, δεν υπέγραψε τη συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ και ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία αρνήθηκε να δώσει τα 3.000 στρέμματα στο βουνό τα οποία ζήτησαν “η Cosco και άλλοι” όπως αυτολεξεί ανέφερε σε συνέντευξή του», σημειώνει, παραπέμποντας σε συνέντευξη του αρχιεπισκόπου που μεταδόθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή στη δημόσια τηλεόραση, μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στην οποία ο κ. Ιερώνυμος είπε: «Ηταν 19.000 στρέμματα αγορασμένα με τα συμβόλαια. Από αυτά τα 16.000 καταπατήθηκαν ή μοιράστηκαν.
Είναι τα 3.000 στρέμματα σήμερα και έρχεται η COSCO και οι άλλοι (σ.σ. ποιοι άλλοι;) και λένε δώστε και είπαμε “όχι”. Θα καθίσουμε με έναν τρόπο σύγχρονο να τα αξιοποιήσουμε σε συνεργασία Εκκλησίας και κράτους. Και αυτό είναι κάτι που το επαναλαμβάνω. Μόνη της δεν μπορεί να το κάνει η Εκκλησία, ούτε με ιδιώτες. Η Εκκλησία μπορεί να συνεργαστεί τίμια με το κράτος και να προχωρήσει και από αυτό να ωφεληθεί η Εκκλησία στο έργο της. Η Πολιτεία να έχει τα έσοδά της από εκεί και ο λαός, όταν παραδείγματος χάρη στο πρόγραμμα του Σχιστού λένε ότι θα εργαστούν 10.000 άνθρωποι, αυτό δεν βοηθάει τον κόσμο;».
Πέραν των ενστάσεων στην αναφορά του αρχιεπισκόπου για τις 10.000 θέσεις εργασίας, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν το «όχι» στην Cosco, για το οποίο η Εκκλησία οφείλει να δώσει εξηγήσεις και λεπτομέρειες (πότε έγινε πρόταση και γιατί), προοικονομεί και ένα ακόμη «όχι» της Εκκλησίας στο υπό την ομπρέλα του Μαξίμου «μικρό Ελληνικό» του Σχιστού των 800 εκατ.
Εύγλωττα τα τρία συμπεράσματα του Νίκου Μπελαβίλα στη γλαφυρή ανάρτησή του: «Το πρώτο και καλύτερο ότι ακόμη και οι πιο καλοστημένες επικοινωνιακές φούσκες κάποια στιγμή σκάνε. Το δεύτερο είναι πλέον ορατό και επικίνδυνο. H Cosco ασφυκτιά μέσα στα όριά της και επιχειρεί να επεκταθεί προς τον Πειραιά διεκδικώντας εκτάσεις που θα απλώσουν κι άλλο την ιδιωτική κινεζική λιμενοβιομηχανική πόλη αγνοώντας συμβάσεις παραχώρησης, ρυθμιστικά σχέδια, περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς νόμους, ακόμη και το Σύνταγμα της Ελλάδας. Το τρίτο συμπέρασμα είναι πως κάτι πρέπει να κάνουμε επειγόντως για το Σχιστό. Το βόρειο τμήμα του βουνού είναι εδώ και χρόνια καταπράσινο χάρη στη φροντίδα πολλών. Το νότιο τμήμα του Αιγάλεω, από τα νταμάρια του Ανω Κορυδαλλού ώς τις πλαγιές του Ικονίου, είναι ένα από τα χειρότερα, άγονα και πλέον επιβαρημένα τοπία της Αττικής. Τούτο πρέπει να αλλάξει για το καλό όλου του Πειραιά…».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας