Απογοητευτικά τελείωσε το 2022 για την ελληνική μεταποίηση, με τον Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της εταιρείας αναλυτών S&P Global να κάνει βουτιά στις 47,2 μονάδες, από 48,4 τον Νοέμβριο. Κάθε μονάδα κάτω από το 50 σηματοδοτεί τροχιά συρρίκνωσης, η οποία συνεχίζεται από τον Αύγουστο, ενώ ο ρυθμός επιδείνωσης των λειτουργικών συνθηκών του κλάδου ήταν ο ταχύτερος εδώ και δύο χρόνια.
Οπως προκύπτει από τις απαντήσεις των στελεχών 300 κορυφαίων ελληνικών εταιρειών, οι συνολικές πωλήσεις στη μεταποίηση μειώθηκαν απότομα, καθώς οι πελάτες μείωσαν τις δαπάνες για νέες αγορές, εξαιτίας του υψηλότερου ενεργειακού κόστους. Με πιο έντονο ρυθμό υποχώρησε η ζήτηση από πελάτες του εξωτερικού και οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2021. Εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης εξακολούθησε να συρρικνώνεται και η παραγωγή, ενώ μειώθηκε και η αγοραστική δραστηριότητα των εταιρειών για νέες εισροές-πρώτες ύλες. Τα υπάρχοντα αποθέματα συρρικνώθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς, αφού οι επιχειρήσεις προτίμησαν να τα αξιοποιήσουν για να υποστηρίξουν την παραγωγή και τις πωλήσεις. Αν και συνεχίστηκαν οι αυξήσεις στο κόστος εισροών και στις τιμές χονδρικής πώλησης, σε ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο, υπήρξε μια σχετική συγκράτηση στον ρυθμό των ανατιμήσεων, σε μια προσπάθεια των προμηθευτών να προσελκύσουν νέες παραγγελίες. Οριακά αυξήθηκε η απασχόληση, πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο, με τις νέες θέσεις εργασίας να αφορούν κυρίως εξειδικευμένο προσωπικό. Παρά τον πικρό αποχαιρετισμό του 2022, τα στελέχη των επιχειρήσεων μεταποίησης προσδοκούν ότι η παραγωγή θα αυξηθεί εντός του 2023, ελπίζοντας σε ανάκαμψη της ζήτησης και αυξημένες επενδύσεις ώς το τέλος του έτους.
Tην αισιοδοξία τους δεν φαίνεται να συμμερίζεται η οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, Siân Jones, η οποία, σχολιάζοντας την έρευνα, δήλωσε ότι «η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,6% το 2023, καθώς οι δύσκολες συνθήκες παγκόσμιας ζήτησης συνεχίζονται» και ότι οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις προβλέπεται να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στις δαπάνες των πελατών στο έτος που μόλις ξεκίνησε.
Ο PMI Δεκεμβρίου επιβεβαιώνει την πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, η οποία κατέγραφε εξασθένηση των προσδοκιών στη βιομηχανία, λόγω υποχώρησης στις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση. Πάντως η μεταποίηση στην Ελλάδα κινείται σε αντίστροφη πορεία από την υπόλοιπη ευρωζώνη, όπου ο δείκτης PMI ανέκαμψε στο 47,8 τον Δεκέμβριο, από 47,1, αν και παραμένει σε αρνητικό έδαφος εδώ και επτά μήνες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας