Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, ημέρα της επιτυχημένης 24ωρης παμπειραϊκής απεργίας που πραγματοποίησαν πέντε ναυτεργατικά σωματεία, διαχωρίζοντας τη θέση τους από την πλειοψηφία της ΠΝΟ, με σημείο αιχμής την αναθεώρηση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ), η ΠΝΟ έστειλε επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας με την οποία καταθέτει τις ενστάσεις της για το νέο σχέδιο ΚΙΝΔ και ειδικότερα για το άρθρο 162 το οποίο όπως λέει «ανοίγει την κερκόπορτα στη χαμηλόμισθη και ανασφάλιστη εργασία».
Και η απορία εύλογη: Γιατί τότε, αφού τις ίδιες διαπιστώσεις έχουν κάνει εξ αρχής και τα σωματεία ΠΕΝΕΝ-ΠΕΜΕΝ-ΠΕΑΘΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που κήρυξαν και την απεργία, επισημαίνοντας με έμφαση ότι το νέο σχέδιο του ΚΙΝΔ σχεδιάζει να καταργήσει την υφιστάμενη ΣΣΕ των ναυτεργατών και να ενσωματώσει τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτική Εργασίας (MLC 2006), η ΠΝΟ δεν συμφώνησε με την απεργία; Εν τέλει με την επιστολή της ενημερώνει τον υπουργό ότι αφού μελέτησε τις διατάξεις που αποσπασματικά της δόθηκαν και αφορούν το σχέδιο αναμόρφωσης του ΚΙΝΔ, διαπίστωσε ότι όχι όχι μόνο δεν τροποποιούνται και δεν αναμορφώνονται προς το καλύτερο, αλλά στην πραγματικότητα απαλείφονται συλλήβδην όλες οι ειδικές διατάξεις του ισχύοντος ΚΙΝΔ περί πλοιάρχου και πληρώματος (άρθρα 37-52 και 53-83) χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για την «εξαφάνισή» τους.
Επισημαίνει επίσης ότι εντύπωση και πολλά ερωτήματα προκαλεί η ένταξη στον νέο Κώδικα του άρθρου 162 με το οποίο ενσωματώνεται η Διεθνής Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας 2006 (MLC) χωρίς να συντρέχει κανένας νομικός ή πραγματικός λόγος και όταν ήδη ισχύει στη χώρα μας από το 2012 και μάλιστα με υπερνομοθετική ισχύ, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Συντάγματος. Εξηγεί με λεπτομέρειες πώς συνάπτονται οι ΣΣΕ των ναυτικών στη χώρα μας και καταλήγει ότι μετά απ’ όλα αυτά προκύπτει πως όσα ορίζονται στο άρθρο 162 του υπό διαμόρφωση ΚΙΝΔ είναι ευθέως ενάντια στην ισχύουσα νομοθεσία.
Τέλος, ζητά την άμεση απόσυρση των διατάξεων του υπό αναμόρφωση ΚΙΝΔ και την επαναφορά των άρθρων 37-72 και 53-83 του υφιστάμενου ΚΙΝΔ και επιφυλάσσεται να εκφράσει τεκμηριωμένες παρατηρήσεις όταν συνέλθει η Επιτροπή, αφού προηγουμένως της χορηγηθεί το σύνολο των διατάξεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας