Την προστασία των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ προβλέπει το σχέδιο νόμου για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων, με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η κοινοτική οδηγία (2014/59/Ε.Ε., Ε.Ε. L 173) με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η συγκεκριμένη οδηγία προβλέπει ότι η διάσωση των τραπεζών θα γίνεται εκ των έσω (bail in), χωρίς να επιβαρύνει τους φορολογούμενους (bail out), όπως συνέβη στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, όταν το ελληνικό Δημόσιο επιβαρύνθηκε με 50 δισ. ευρώ, λόγω δανεισμού και μόνο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Αlpha Bank, Eurobank), ενώ οι υπόλοιπες έπρεπε να εξασφαλίσουν οι ίδιες τα απαραίτητα κεφάλαια.
Στο σχέδιο νόμου, το οποίο αποτελεί μέρος του πολυνομοσχεδίου που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, περιγράφεται η διαδικασία διάσωσης των τραπεζών, η εποπτεία της διαδικασίας και η συμμετοχή όλων των μερών (μέτοχοι, ομολογιούχοι, κάτοχοι υβριδικών τίτλων, καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ) στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Κρατική στήριξη
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 προβλέπει ότι για να χορηγηθεί κρατική στήριξη σε μια τράπεζα θα πρέπει να έχει προηγηθεί «κούρεμα» μετοχών και ομολογιούχων, ώστε να καλύψουν ζημιά που θα αντιστοιχεί στο 8% της αξίας του παθητικού, ενώ η αντίστοιχη κρατική στήριξη δεν μπορεί να ξεπερνάει το 5%.
Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζονται σε μεγάλο βαθμό και οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και φυσικά οι εγγυημένες καταθέσεις που αφορούν ποσά κάτω των 100.000 ευρώ.
Στη μεταβατική περίοδο, από την ψήφιση του νόμου μέχρι και την 31/12/2015, προστατεύονται οι καταθέσεις από το ενδεχόμενο «κουρέματος» αν κριθεί αναγκαία η εξυγίανση πιστωτικού ιδρύματος.
Σύμφωνα με την οδηγία που ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο, όταν υπολογιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες για κάθε τράπεζα, πραγματοποιηθούν τα τεστ αντοχής (stress tests) και υπολογιστεί το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων ώστε να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα της κάθε τράπεζας, ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης-διάσωσης.
■ Οι αρμόδιες αρχές απευθύνονται πρώτα στους μετόχους της τράπεζας (Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου).
■ Αν τα κεφάλαια που θα αντληθούν δεν επαρκούν, τότε ακολουθούν οι ομολογιούχοι.
■ Αν η... συνεισφορά μετόχων και ομολογιούχων και πάλι δεν επαρκεί, η διαδικασία περνάει στο τρίτο στάδιο. Τότε ζητείται η συμμετοχή των καταθετών της τράπεζας στην ανακεφαλαιοποίησή της. Οπως προβλέπεται οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων άνω των 100.000 ευρώ δύνανται να έχουν προνομιακή μεταχείρισης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να «κουρευτούν» πριν υποστούν τη ζημιά άλλοι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές. Εφόσον οι μέτοχοι και ομολογιούχοι υποστούν “κούρεμα” των απαιτήσεών τους, τότε θα εξεταστεί και η απομείωση των καταθέσεων άνω των 100.000.
■ Σε κάθε περίπτωση, προστατεύονται οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
Διάρθρωση παθητικού
Ειδικότερα, το άρθρο 44 για την αναδιάρθρωση του παθητικού αναφέρει ρητά πως η αρχή εξυγίανσης δεν «κουρεύει»:
● τις εγγυημένες καταθέσεις (έως 100.000 ευρώ)
● τις υποχρεώσεις που καλύπτονται με εξασφάλιση, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμένων ομολόγων και των υποχρεώσεων υπό μορφή χρηματοπιστωτικών μέσων που χρησιμοποιούνται για σκοπούς αντιστάθμισης κινδύνου
● κάθε υποχρέωση που προκύπτει από την κατοχή περιουσιακών στοιχείων πελατών ή χρημάτων των πελατών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διακρατούν οι Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (αμοιβαία κεφάλαια)
● κάθε υποχρέωση που προκύπτει από καταπιστευτική σχέση μεταξύ του ιδρύματος και ενός άλλου προσώπου
● τις υποχρεώσεις προς ιδρύματα, οι οποίες έχουν αρχική ληκτότητα μικρότερη των επτά ημερών
● τις υποχρεώσεις που έχουν εναπομένουσα ληκτότητα μικρότερη των επτά ημερών έναντι συστημάτων ή διαχειριστών συστημάτων
● τις καταθέσεις του Ταμείου Εγγυοδοσίας Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών ·
● τις υποχρεώσεις σε οποιονδήποτε από τους εργαζόμενους, τους εμπορικούς πιστωτές, τις φορολογικές αρχές και τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων.
Να σημειωθεί εξάλλου ότι οι γενικές αρχές εξυγίανσης υπαγορεύουν την αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των ανώτερων διοικητικών στελεχών της υπό εξυγίανση τράπεζας εκτός αν η παραμονή τους κρίνεται ενδεδειγμένη για την επίτευξη των σκοπών εξυγίανσης.
Η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ορίζονται ως Αρχές Εξυγίανσης, για τα πιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις επενδύσεων, αντίστοιχα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας